O halde zaman yitirilmemeliydi. Hemen Internet'teki siteye (*) girip kendi adaylarımı yine kendi şehrimden belirleyip verdim. Biri "Diyarbakır Surları" olmalıydı. Diğeri de "Ulu Cami". İlk anda adaylarım kabul edilmişti.
Ama sonra her şehirden bir aday ilkesinden hareketle iki aday önerim teke düşmüş ve "Diyarbakır Surları" kalmıştı.
İlk yediye girmeyince
Aradan bir yıldan fazla bir zaman geçmişti ki, bu kez yine bir başka gazete haberi. 19 Ocak 2004 itibarı ile "Anadolu'nun 7 harikası" için oylama başlamıştı.
Ama görünen oydu ki, ilk bir hafta içerisinde aday 25 mekân arasında Diyarbakır Surları ilk yediye girememişti.
O halde kolları sıvamak gerekiyordu. Hemen Diyarbakır Kültür Tanıtma Vakfı bünyesinde bir kampanya başlatmaya karar verdik. Kısa zamanda kampanya dal, budak saldı. Kendini kentinden sorumlu hissedenler, kampanyaya gönül verdiler. Başta da yerel medyadan Gün gazetesi ve Gün TV ile Güneydoğu Ekspres.
Sonra da Diyarbakır Turizm Derneği. Ve Diyarbakır Surları şimdi neredeyse yirmi gündür birinci sırada. Ve kendisinden sonra gelen ikinci sıradaki adayla olan makası da giderek açıyor. Maya tutmuştu demek ki!
Dünyanın üç ili
Bundan sonra ne mi olur? Dileriz bir başka uluslararası kampanyada yürütülen "Dünyanın 7 harikasını yeniden belirleme" çalışmasında Diyarbakır da surlarıyla yerini alır. Ve Milenyum çağında Diyarbakır Surları dünyanın yedi harikasından biri olur. Bu arada tabii ki Anadolu'nun yedi harikasından birincisi de oluverir.
Neden bunca girişi yaptım, onu da anlatayım. Yine İnternet üzerinden izlediğim bir haberde öğrendim ki, dünyanın en iyi 130 kenti seçilmiş.
Her yıl bir uluslar arası kurum tarafından değişik 12 kriter baz alınarak yapılıyormuş bu seçim. En baştaki üç il de Avustralya'nın Melbourn kenti, ikincisi Kanada'nın Vancouver'i, üçüncüsü de Avusturya'nın başkenti Viyana olmuş.
Türkiye yok
Bu çalışmayı yürüten The Economist Intelligence Unit (EIU) dünyanın en iyi 130 şehrini belirlerken şu kıstasları dikkate almış. Kentleşme, eğitim, iklim, aktivite ve sağlık gibi.
Dünyadan bir dolu şehir var bu listede. Örneğin Ortadoğu'dan Kuveyt 97. sırada, Papua Yeni Gine'nin başkenti Port Moresby en son 130. sırada yer alıyor.
Peki biz neredeyiz. Tek kelimeyle yokuz. Dünyanın kültürel kimlik ve tarih ve bir dolu kentsel kriteriyle ilgili ajandasında henüz yokuz. İlk 150'ye bile girememişiz.
Dünyanın en iyi kentlerinden biri de biz neden olmayalım. Bu şansımız var, yeter ki kullanmayı bilelim. (ŞD/NM)