Uluslararası sivil toplum kuruluşu Global Witness, dünyanın en büyük üç et üreticisi JBS, Minerva ve Marfig firmalarının tedarik zincirlerinin 2018 -2019 arasındaki faaliyetlerinin incelendiği soruşturmanın sonuçlarını yayımladı.
Araştırmaya göre, Brezilya'nın Mato Grosso eyaletinde bulunan, dünyanın biyoçeşitlilik açısından en zengin savanası olan Cerrado'da, üç şirkete tedarik sağlayan çiftliklerin ağaçları keserek arazilerini yüzde 42,8 oranında genişlettiği belirlendi.
Bu şirketlerin gerekli izinleri almaması nedeniyle yürüttüğü faaliyetlerin yasa dışı olduğuna dikkat çekilirken, bölgede, Chicago'dan daha büyük ormanlık alanın tahrip edildiği vurgulandı.
Anadolu Ajansı’nda yer alan habere göre, ormansızlaştırmanın şu anda Cerrado'ya yönelik en büyük tehdit olduğu ve bunun daha çok soya ve sığır yetiştiriciliği için yapılan tarımsal genişlemeden kaynaklandığı belirtildi.
İKLİM KRİZİ VE İNKÂR /4
Et tüketerek iklimi koruyabilir miyiz?
Şirketler kendilerini savundu
Söz konusu şirketler ise yasalara ve Brezilyalı yetkililerle yapılan bireysel tedarik zinciri anlaşmalarına uygun hareket ettiklerini savundu.
Global Witness Kampanya Stratejisi Başkanı Veronica Oakeshott, yaptığı açıklamada, Cerrado'nun "ekolojik bir kurban" haline getirildiğini, ağaçlık alanların yarısının tarım arazisi dönüştürülmesiyle ormansızlaştırmanın bölgede yayıldığını ifade etti.
Oakeshott, söz konusu şirketlerin, "ormansızlaştırmaya neden olan faaliyetlere acilen son vermesi gerektiği" çağrısında bulundu.
İKLİM KRIZI VE İNKÂR-2
Tarıma yer açmak için ormanları yok etmek
Hayvancılık sektörünün iklim krizine etkisi
Hayvancılık için büyük miktarda arazi gerekli. Bu nedenle, hayvancılık faaliyetleri için ormanların kesilmesi ve meraların açılması gibi doğal alanların tahrip edilmesi oldukça yaygın yöntemler. Ormanların azalması, karbon emilimini azalttığı gibi atmosferdeki sera gazlarının birikimine de neden oluyor.
Hayvancılık sektörü, sulama, hayvanların içme suyu ihtiyacı ve hayvanların temizlenmesi gibi süreçlerde de büyük miktarlarda su tüketiyor. Bu, su kaynaklarının azalmasına ve yerel ekosistemlerin etkilenmesine neden olabilir. Ayrıca, hayvan atıkları ve gübreleri, su kirliliği sorunlarına yol açabilir.
Hayvancılık için kullanılan araziler, doğal habitatları ve biyolojik çeşitliliği bozuyor. Bu durum, yerel bitki ve hayvan türlerinin yok olması veya azalmasıyla sonuçlanabilir. (TY)