"Bugün yaşanan döneme bir milat ilan edeceksek, kuşkusuz bu Soğuk Savaş’ın bitişi olacaktır. Soğuk Savaş’ın bitişinin kapitalizmin tarihsel gelişimi açısından kritik ve öncelikli önemi, kapitalizmin mekânsal yayılımının önünde herhangi bir engelin kalmamış olması ve mekânsal sınırının sonuna gelindiği gerçeğidir. Bu gerçekliğin operasyonel süreçler açısından izlenebilir olduğu en önemli gelişme, mevcut mekânsal sınırların yeniden gözden geçirilmesine dönük emperyalizmin kendi içinde yaşadığı çatışmaların geriye dönük bir denetim savaşı sürecine girilmesiyle oldu. Burada kritik olan, mekâna dönük yeniden denetim çatışmalarını anlamlı kılan, aynı zamanda kapitalizmin ve dolayısıyla sermayenin birincil çelişki ve çatışmasının sistemin kendi içine taşınmış olmasıdır."
Bu sözler 2006 yılından bu yana İzmir Karaburun'da düzenlenen "Karaburun Bilim Kongresi"nin çağrısında yer alıyor. Düzenleme komitesi geçtiğimiz yıl yaşamını yitiren bilim insanı Hasan Ünal Nalbantoğlu’na ithaf ettikleri bu yılki kongrenin ana temasını “dünyanın dört bucağı: kapitalizm ve mücadele” olarak belirledi.
Temadan da anlaşılacağı üzere kongrede dünyanın dört bucağını değişik biçimlerde denetleyen, ekonomik müdahalelerden fiili savaşlara kadar iktidarını tahkim etmenin bir dizi yolunu hayata geçiren kapitalizmi ve yine bu iktidar biçimlerine karşı dünyanın dört bir yanında baş gösteren mücadele pratikleri tartışılacak.
Kongrede bu yıl ilk kez kongre öncesi bir "Ekonomi Politik Atölyesi" de düzenlendi. Kongre kapsamında ayrıca sergi, film gösterimi ve çeşitli canlı müzik performansları gibi birçok etkinlik de gerçekleşecek.
Kongrenin açılışındaki ilk oturumun başlığı “Kapitalizmin Dünü, Bugünü”. Paneli Mehmet Türkay yönetecek, konuşmacı olarak Galip Yalman “Sınıf Yok Devlet Var: Yaşasın Kapitalizm!”, Ahmet Haşim Köse, “Kapitalizm: Kriz ve Tahribat” ve Taner Timur “Çağdaş Kapitalizm, Üniversite, Bilim ve Teknoloji” başlıklı konuşmalarıyla yer alacak.
Kongrede yer alan bilimsel oturumların bazılarının başlıkları ise şöyle:
“Gıda Egemenliği: Çiftçilerin Ekme-Biçme Hakkını Savunmak”, “Yerel Yönetimler ve Kültür Politikaları", "Hasan Ünal Nalbantoğlu'nun Sosyolojisinde Bilim, Bilim İnsanı ve Ekonomi Politik", "Sosyalizmin Dünü: Reel Sosyalizm Deneyimleri", "İslâmiyet ve Kapitalizm", "Sosyal Medya ve Ayaklanmalar", "Dünyanın Dört Bucağında Sosyalizm", "Türkiye’de Emek Denetim Biçimleri Üzerine Gözlemler", "Kuramsal, Tarihsel ve Güncel Boyutlarıyla Hak Mücadeleleri", "Hayatı Kuşatan Kapitalizm", "Afrika ve Ortadoğu’da Ayaklanmalar", "Direnişin Dili: Sanat, Kapitalizm Öldürür", "Direniş ve Tahayyül", "Sokağın Bilgisi – Deneyimler", "Kapitalizm: Sıtma ve Ölüm, Kapitalizmin Tahribatına Karşı Mücadele", "Demokratik Kitle Örgütleri ve Sendikaların Sınıf Mücadelesindeki Yeri: Türkiye Örneği", "Gerçeğin Peşindeki Sinema", "Türkiye’de ve Ortadoğu’da Kürt Özgürlük Mücadelesi", "Neoliberal Dönemde Kapitalizmin Aşil Topuğu: Güvencesizleştirme” (MS)
Kongrenin resmi sitesine buradan ulaşabirsiniz.