Forum, dünyanın birçok yerinden "her biri başlı başına bir serüven olan" bağımsız medya deneyimlerinin, Açık Radyo, Dünya Topluluk Radyosu Yayıncıları Birliği(AMARC), bianet, Birgün, Deepdish TV, El Cezire, Evrensel, Il Manifesto, Inter Press Service, OurMedia, Tageszeitung, TeleSur, Evrensel, Express, Ülkede Özgür Gündem, Özgür Radyo ve KAOS GL'den sözcülerin buluşmasını sağlayacak.
|
"İnsanlık ne şanslı ki, haberleşmek için tek seçeneğe mahkum değil. Küçük çaba ve imkanları bir araya getirerek, insanların kendi deneyimlerini anlamlandırmalarına kapı ve pencereler açan bağımsız medya, başka türlüsünün nasıl mümkün olabildiğini gösterecek."
Başka bir medya için çaba gösteren ve İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin Dolapdere Yerleşkesi'nde buluşacak yaklaşık 200 katılımcının, uluslararası forumun sonunda bir -hatta birden çok- manifestoyu kaleme alması bekleniyor.
Gelecekte benzeri çalışmalar için bir başvuru kaynağı olması da beklenen bu metin(ler), 5 Kasım'daki "kapanış forumu"nda onaylanacak.
Düzenleme Komitesi, Forum'dan önce, iki manifesto öneriyor:
* Yaygın Medya İçin Eylem ve Gözlem Çağrısı
* Bir Başka Medya İçin Eylem ve Gözlem Çağrısı
Forum, Le Monde Diplomatique gazetesinin yayın yönetmeni Ignacio Ramonet'nin ve IPS'in Genel Yönetmeni Mario Lubetkin'in konuşmalarıyla açılacak.
İlk gün, iki panel yer alıyor Forum'da: "Yeni Küresel Yaygın Medya Evreni: Sınırlar ve Sorunlar" ve "Bağımsız Medya Evreni ve Yaygın Dışı Medyanın Gelişme Olasılıkları".
İkinci günün paneliyse, iletişim eğitimini ele alıyor: "İletişim Eğitimi: Eleştirel mi Anaakım mı?"
"Medya Özgürlüğü ve Bağımsız Gazetecilik İzleme ve Haber Ağı" BİA² Projesi çerçevesindeki Forum'u, IPS İletişim Vakfı ve uluslararası haber ajansı Inter Press Service birlikte düzenliyor.
Açık, demokratik, saydam ve ulaşılabilir medya için buluşma
|
* Bütün dünyada "bir başka medya" için çaba gösteren eylemci, uzman, emekçi ve analistleri bir araya getirmek.
* Bağımsız medya oluşturma yolunda girişilmiş önemli deneyleri yurttaş gazeteciliği açısından, işleyen örnekler olarak değerlendirmek.
* Daha açık, demokratik, saydam ve ulaşılabilir medya ortamlarının yaratılmasına yardımcı olmak.
* Küresel, bölgesel ve yerel alternatif ağların işbirliğini sağlamak ve katkıda bulunmak.
* Birey ve kurumları bağımsız medya girişimlerini desteklemeleri için teşvik etmek.
* Türkiye'deki bağımsız medya uygulamalarının nitelikçe gelişmesi ve nicelikçe artışına katkıda bulunmak.
Toplumsal Cinsiyet, Barış ve Bağımsız Medya
Forum'un ikinci gününde, iki önemli grup çalışması yer alıyor.
"Toplumsal Cinsiyet ve Bağımsız Medya"da, gazeteci İpek Çalışlar'ın kolaylaştırıcılığında, Kolombiya'dan kadın hakları aktivisti, gazeteci Angella Castellanos, bianet'ten Nadire Mater, Kaos GL'den Uğur Yüksel, Medya İzleme Grubu'ndan Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver, Pazartesi Dergisi'nden Beyhan Demir ve Uçan Süpürge'den Oya Özden Saner buluşuyor.
"Barış İçin Bağımsız Medya"daysa, Birgün gazetesinin genel yayın yönetmeni Murat Çelikkkan'ın kolaylaştırıcılığında, Ermenistan Kafkas Medya Enstitüsü'nden Alexander İskendaryan, Açık Radyo'dan Avi Haligua, bianet'ten Erol Önderoğlu Express'ten Yücel Göktürk, Merve Erol, Erdir Zat ve Siren İdemen, Kıbrıs Türk Basın Emekçileri Sendikası'ndan Hüseyin Yalyalı, Gürcistan Sosyal Araştırmalar Merkezi'nden Marina Muskhelishvili, Azerbaycan Zerkalo gazetesinden Murad Hüseynov, Agos'tan Nuran Ağan, İsrail Barış Gazeteciliği Merkezi'nden Prof. Dr. Dov Şinar, Rüstem Batum, Sevgül Uludağ ve Kıbrıs Doğu Akdeniz Üniversitesi'nden Tony Angastiniotis bir araya geliyor.
Kürkçü, "hem Türkiye hem dünya için iki yeni habercilik deneyimi alanı" diye niteliyor bu iki çalışma grubunun odaklandığı konuları. "Barış ve toplumsal cinsiyet bağlamında habercilik tartışmaları, erkek egemenliği, cinsiyetçilik, ırkçılık, milliyetçilik, homofobinin kalıcı izlerini taşıyan dil, biçem ve bağlam dışından hareket eden bir medyanın imkanları ve başarılarını düşünmemize fırsat verecek."
Türkiye'de yerel, bağımsız medya ve yurttaş gazeteciliği
5 Kasım'ın önemli etkinliklerinden biri de, "Türkiye'de yerel, bağımsız medya ve yurttaş gazeteciliği" forumu. Akademisyenler ve yerel gazeteciler bir araya geliyor.
Gazeteci Ragıp Duran'ın kolaylaştırıcılığındaki etkinlik, Doç. Dr. Sevda Alankuş'un "Yerel medya ve sivil toplum medyaları çoğulculuk ve bağımsızlık için bir imkan sunuyor mu?" sorusuyla başlıyor.
Yrd. Doç. Dr. İncilay Cangöz yerel ve bağımsız medyayı "Yurttaş Gazeteciliği"ni gerçekleştirmenin olanağı olarak tartışırken, Milas Önder Gazetesi'nden Coşkun Efendioğlu nasıl yerel ve bağımsız olunabileceğini soracak.
Manavgat Venüs Radyo'dan Doğan Sönmez "bağımsızlığın insani sermayesi" olarak yerel habercilere bakacak, Diyarbakır Gün TV'den Cemal Doğan anadilde habercilik ve programcılık deneyimlerini paylaşacak, Mersin Radyo Ses'ten Mehmet Can Toprak ve İzmir Demokrat Radyo'dan Nadiye Gürbüz "metropolde yerel radyoculuk"u anlatacaklar.
"Başka bir iletişim için: Merhaba"
|
" Forum hayalini 'Başka bir iletişim mümkün'ü gün yüzüne çıkarmak için kurmaya başlamıştık. İşte sorular, yanıtlar, tartışmalar, paylaşmalarla sahiden keyifli bir hafta sonu. Bekliyoruz; gelin, birlikte öfkelenip, umutlanalım... Enerjimiz ve inadımız da bize hep aynı şeyi söyletiyor ve gerçekleştiği ve gerçekleşebileceği inancıyla baştaki hayale döndürüyor: Başka bir iletişim mümkün. O halde, 4-5 Kasım günleri Uluslararası Bağımsız Medya Forumu için Bilgi Üniversitesi Dolapdere kampüsünde buluşuyoruz. Merhaba!" (TK)