"Barbarları Beklerken" üst başlığını taşıyan ve Said'in geniş ilgi alanını kapsamlı bir biçimde yansıtmayı hedefleyen konferansa bir fotoğraf sergisinin yanı sıra farklı etkinlikler de eşlik ediyor.
Program ve daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
İki gün sürecek konferansa Türkiye'den Meltem Ahıska, Jale Parla, Tuncay Birkan,Faruk Birtek, Nükhet Sirman ve Müge Gürsoy Sökmen'in yanı sıra dünyanın farklı yerlerinden akademisyen, düşünür ve aktivistler konuşmacı olarak katılıyor.
Konferans için İstanbul'a gelen katılımcıların tanıtım bilgilerini, ilgi alanlarını aktarıyoruz:
Akeel Bilgrami
Columbia Üniversitesi Felsefe Bölümü'nde öğretim üyesi ve Heyman Beşeri Bilimler Enstitüsü başkanı. 1992'de Belief and Meaning (İnanç ve Anlam), 2006'da da Self-Knowledge and Resentment (Özbilgi ve Hınç) adlı kitapları yayımlandı. Politics and The Moral Psychology of Identity (Siyaset ve Kimliğin Ahlaki Psikolojisi) adlı kitabı da 2007 içinde yayımlanacak. Bu kitapların yanı sıra dil ve zihin felsefesi, siyaset ve ahlak psikolojisi alanlarında çeşitli yazıları yayımlanmış, bu ikinci alandaki yazılarında günümüz siyasetini daha genel toplumsal ve kültürel meselelerle bağlantılı olarak ele almıştır. Yale Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Avustralya Ulusal Üniversitesi ve Jawaharlal Nehru Üniversitesi'nde misafir öğretim üyesi olarak dersler vermiş, kısa bir süreliğine Michigan Üniversitesi'nde çalışmıştır.
Timothy Brennan
Minnesota Üniversitesi'nde İngilizce ve Karşılaştırmalı Edebiyat profesörü olan Brennan, Cornell Üniversitesi, Humboldt Üniversitesi (Berlin), Irvine Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesi'nde de dersler vermiştir. Modern Fiction Studies dergisinin, editörlüğünü yaptığı "Sömürgeciliğe Direniş Anlatıları" konulu özel sayısı için Amerikan Akademik Dergi Editörleri Konseyi'nden ödül almıştır. Brennan'ın son kitabı 2006'da Wars of Position: The Cultural Politics of Left and Right (Konum Savaşları: Sol ve Sağ'ın Kültür Politikaları) başlığıyla yayımlanmıştır. Orta Amerika'da gazetecilik ve Amerikan Devlet Televizyonu'na danışmanlık da yapmış olan Brennan'ın son eserleri arasında At Home in the World: Cosmopolitanism Now (Dünyada Rahat Etmek: Günümüzde Kozmopolitlik, 1997) ve yakında çıkacak olan Secular Devotion: Afro-Latin Music and Imperial Jazz (Seküler İbadet: Afro-Latin Müziği ve Emperyal Caz, 2007) da bulunmaktadır. Brennan'ın edebiyat, kültür politikaları ve entelektüeller üzerine yazıları The Nation, The Times Literary Supplement, Critical Inquiry ve New Left Review gibi dergilerde yayımlanmıştır.
Harry Harootunian
Anglo-Sakson dünyanın önde gelen Japonya tarihçilerinden biri olan Harry Harootunian, New York Üniversitesi Doğu Asya Araştırmaları ve Tarih bölümlerinde öğretim üyesidir. Harootunian Journal of Asian Studies dergisinin editörlüğünü yapmıştır, ayrıca Critical Inquiry, Hihyo Kukan ve Journal of Japanese Studies dergilerinin yayın kurulu üyesi ve Amerikan Sanat ve Bilim Akademisi üyesidir. Bugüne kadar pek çok kitabı yayımlanan yazarın bazı önemli eserleri şunlardır: Things Seen and Unseen: Discourse and Ideology in Tokugawa Nativism (Görünenler ve Görünmeyenler: Tokugava Yerliciliğinde Söylem ve İdeoloji, 1988), Toward Restoration (Restorasyona Doğru, 1991), Overcome by Modernity: History, Culture, and Community in Interwar Japan (Modernliğe Yenik Düşmek: Savaşlar Arası Dönemin Japonyasında Tarih, Kültür ve Cemaat, 2000), Tarihin Huzursuzluğu: Modernlik, Kültürel Pratik ve Gündelik Hayat Sorunu (2000, Türkçe basımı 2006) ve İmparatorluğun Yeni Kılığı: Kaybedilen ve Tekrar Ele Geçirilen Paradigma (2004, Türkçe basımı 2006). Son yayımlanan kitabı Tomiko Yoda'yla editörlüğünü üstlendiği Japan After Japan'dir (Japonya'dan Sonra Japonya, 2006).
Rashid Khalidi
Columbia Üniversitesi'nde Arap Araştırmaları alanında öğretim üyesi ve Ortadoğu Enstitüsü'nün başkanı. Öncesinde Chicago Üniversitesi, Lübnan Üniversitesi, Beyrut Amerikan Üniversitesi ve Georgetown Üniversitesi'nde ders verdi. Journal of Palestine Studies dergisinin editörü olan Khalidi, bir süre Ortadoğu Araştırmaları Derneği'nin başkanlığını yürütmüş, 1991 Ekimi ile 1993 Haziranı arasında Madrid ve Washington'da yapılan barış müzakarelerinde Filistin heyetine danışmanlık yapmıştır. Rashid Khalidi'nin son kitabı Resurrecting Empire: Western Footprints and America's Perilous Path in the Middle East (İmparatorluğu Diriltmek: Ortadoğu'da Batı'nın Ayak İzleri ve Amerika'nın İzlediği Tehlikeli Yol, 2004) Fransızca, İtalyanca, İspanyolca ve Arapçaya çevrilmiştir. Palestinian Identity: The Construction of Modern National Consciousness (Filistin Kimliği: Modern Ulus Bilincinin İnşası) adlı kitabıyla Ortadoğu Araştırmaları Derneği'nin 1997 yılında verdiği Albert Hourani Ödülü'nü almıştır. Ayrıca British Policy Towards Syria and Palestine 1906-1914 (Britanya'nın Suriye ve Filistin Politikası 1906-1914, 1980) ve Under Siege: PLO Decision-Making During the 1982 War (Kuşatma Altında: 1982 Savaşı Sırasında FKÖ'de Karar Alma Süreci, 1986) adlı iki kitabı daha vardır ve Palestine and the Gulf (Filistin ve Körfez, 1982) ve The Origins of Arab Nationalism (Arap Milliyetçiliğinin Kökenleri, 1991) kitaplarının editörlerindendir. Ortadoğu tarihi ve siyaseti üzerinde sekseni aşkın akademik makale yazmış olmasının yanı sıra, New York Times, Financial Times, Bostson Globe, Los Angeles Times, Chicago Tribune ve The Nation gibi gazete ve dergilerde birçok yazısı yayımlanmıştır.
Elias Khoury
1948'de Beyrut'ta doğan Khoury şu ana kadar on bir roman, dört edebiyat eleştirisi ve üç oyun yazmıştır. İlk romanı 'Ala İlakaat al-Da'ira (Dairenin İlişkileri, 1975) ile öncü modern Arap edebiyatı akımına dahil oldu. Filistin sorununa olan ilgisi on dokuz yaşında Ürdün'deki bir mülteci kampını ziyaretiyle başladı. O günden beri gerek Beyrut'taki Filistin Araştırma Merkezi'ndeki çalışmalarıyla, gerekse makaleleri, denemeleri ve kurgu eserleriyle Filistinlilerin bağımsızlık ve adalet hakkını savunuyor. Beyrut'ta çıkan günlük An-Nahar gazetesinin kültür ekinin yayın yönetmenliğini yürüten Khoury New York Üniversitesi'nde de Ortadoğu ve İslam Araştırmaları profesörü olarak görev yapıyor. Bab el-Şems (Güneş Kapısı) adlı kitabı 1998'de Filistin Ödülü'nü aldı ve 2000'de Le Monde Diplomatique tarafından yılın kitabı seçildi. Khoury hem çağdaş Arap kültüründe, hem de ifade özgürlüğü ve demokrasi savunusunda önemli rolü olan bir kültürel aktivist ve kamusal entelektüeldir.
Saree Makdisi
Los Angeles'taki California Üniversitesi'nde (UCLA) İngiliz Edebiyatı ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü'nde öğretim üyesi. On sekizinci ve on dokuzuncu yüzyıl İngiliz edebiyatı ve kültürü üzerine pek çok yazının yanı sıra Romantic Imperialism: Universal Empire and the Culture of Modernity (Romantik Emperyalizm: Evrensel İmparatorluk ve Modernlik Kültürü, 1998) ve William Blake and the Impossible History of the 1790s (William Blake ve 1790'ların Sıradışı Tarihi, 2003) adlı iki kitap yazmıştır. Günümüz Arap dünyasında kültür politikaları ile ilgili akademik makaleler yayımlamış, bunların yanı sıra Chicago Tribune, The Nation, London Review of Books ve Los Angeles Times gibi gazete ve dergilerde İsrail-Filistin çatışması konusunda yazılar yazmıştır. 2008'de Filistin'le ilgili bir kitabı yayımlanacaktır.
Mahmood Mamdani
Uganda'nın Kampala şehrinde doğdu. Columbia Üniversitesi'nin Antropoloji ve Siyaset Bilimi bölümlerinde ve Uluslararası İlişkiler ve Kamu İşleri Okulu'nda öğretim üyesidir, ayrıca aynı yerde 1999-2004 tarihlerinde Afrika Araştırmaları Ensitüsü'nün başkanlığını yapmıştır. Daha önce Dar es Salaam Üniversitesi (1973-79), Makerere Üniversitesi (1980-93) ve Cape Town Üniversitesi'nde (1996-99) ders vermiş olan Mamdani, Kampala'daki Temel Araştırma Merkezi'nin kurucusudur ve 1986-97 yıllarında başkanlığını yürütmüştür. Good Muslim, Bad Muslim: America, the Cold War and the Origins of Terror (İyi Müslüman, Kötü Müslüman: Amerika, Soğuk Savaş ve Terörün Kökenleri, 2004), When Victims Become Killers: Colonialism, Nativism and Genocide in Rwanda (Kurbanlar Katile Döndüğünde: Ruanda'da Sömürgecilik, Yerlicilik ve Soykırım, 2001) ve Citizen and Subject: Contemporary Africa and the Legacy of Late Colonialism (Yurttaş ve Özne: Çağdaş Afrika ve Geç Sömürgecilik Mirası, 1996) kitaplarının yanı sıra on kadar daha eseri vardır. Yurttaş ve Özne, 2003'te Cape Town'da yirminci yüzyılın en iyi yüz Afrika kitabından biri seçilmiş ve ABD Afrika Araştırmaları Birliği tarafından da ödüle layık görülmüştür. 1999-2002 yıllarında CODESRIA (Afrika'da Toplumsal Araştırmaları Geliştirme Konseyi) başkanlığını yürütmüş, 2001'de Oslo'daki Nobel Barış Ödülü Yüzyıl Sempozyumu'na dokuz konuşmacıdan biri olarak davet edilmiştir. 2004'te Afrika Birliği'nin Dakar'da düzenlediği Afrika ve Afrika Diyasporası'ndan Entelektüellerin Küresel Buluşması'nda sunulan dokuz tebliğden biri de ona aittir.
Joseph Massad
Columbia Üniversitesi'nde Modern Arap Siyaseti ve Düşünce Tarihi öğretim üyesi. Pek çok akademik makalesi yayımlanmıştır ve Mısır'daki Al-Ahram Weekly gazetesinde bir köşesi vardır. Massad'ın eserleri şöyle sıralanabilir: Colonial Effects: The Making of National Identity in Jordan (Sömürgeliğin Etkileri: Ürdün'de Ulusal Kimliğin Oluşturulması, 2001), The Persistence of the Palestinian Question: Essays on Zionism and the Palestinians (Filistin Sorununun Kalıcılığı: Siyonizm ve Filistinliler Üzerine Yazılar, 2006), ve Desiring Arabs (Arzulayan Araplar, 2007).
Masao Miyoshi
San Diego'daki California Üniversitesi'nin Edebiyat Bölümü'nde öğretim üyesi. San Diego'ya geçmeden önce yirmi üç sene Berkeley Üniversitesi'nde İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde görev yapmıştır. Ayrıca Chicago ve Harvard üniversitelerinde de ders vermiş olan Miyoshi'nin eserleri Viktorya dönemi edebiyatı, Japon romanı, Japon tarihi ve kültürü konularındadır. Son zamanlarda ulusötesi tüzel yapılar, modern üniversite ve beşeri bilimler disiplininde çevre faktörünün etkileri üzerine yazmaktadır. Eserlerinden bazıları şöyle sıralanabilir: The Divided Self: A Perspective on the Literature of the Victorians (Bölünmüş Benlik: Viktorya Dönemi Edebiyatına Bakış, 1969), Accomplices of Silence: The Modern Japanese Novel (Sessizliğin Suç Ortakları: Modern Japon Edebiyatı, 1975), Fredric Jameson'la birlikte hazırladığı The Culture of Globalization (Küreselleşme Kültürü, 1997) ve Harry Harootunian'la birlikte hazırladığı Learning Places: The Afterlives of Area Studies (Mekân Öğrenmek: Alan Araştırmalarının Ahireti, 2002).
Karma Nabulsi
Oxford Üniversitesi, Siyaset ve Uluslarası İlişkiler Bölümü'nde öğretim görevlisi. 1977-90 yılları arasında Birleşmiş Milletler, Beyrut, Tunus ve İngiltere'de FKÖ'nün temsilciliğini yaptı. 1991-93 döneminde Washington'daki barış görüşmelerinde Filistin heyetinin danışman üyelerinden biriydi. İngiliz parlamentosunun Filistinli mülteciler hakkında kurduğu araştırma komisyonunda (ve komisyonun 2000 yılında hazırladığı Right of Return [Dönüş Hakkı] raporunda), Avam Kamarası'nın işgal atındaki Filistin toprakları ve bu bölgeye yapılabilecek yardımlar konusunda oluşturduğu araştırma komisyonunda özel uzman sıfatıyla çalıştı. Yirmi beşi aşkın ülkede yürütülen "Katılımın Temelleri: Filistin Mülteci Kampları ve Sürgün Topluluklarında Yurttaşlık Yapıları" başlıklı kolektif bir projenin yöneticiliğini yaptı. Bu projede elde edilen bulgular Palestinians Register (Filistinlilerin Sicili, 2006) adıyla yayımlandı. Traditions of War: Occupation, Resistance and the Law (Savaş Gelenekleri: İşgal, Direniş ve Hukuk, 1999) adlı bir kitabı da olan Nabulsi, savaş felsefesi ve etiği, savaş hukuku, Avrupa siyasi tarihi ve kuramı, Filistin tarihi ve siyaseti gibi konularda çeşitli yazılar yazmıştır. Şu sıralar Conspirators for Liberty: The Underground Struggle for Democracy in 19th century Europe (Özgürlük Komplocuları: 19. Yüzyıl Avrupasında Demokrasi Adına Verilen Yeraltı Mücadelesi) adlı bir kitap yazmaktadır. The Guardian gazetesinde köşe yazarıdır.
Ilan Pappe
Hayfa Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü öğretim üyesi olan Pappe, Hayfa'daki Emil Touma Filistin Araştırmaları Enstitüsü'nün de başkanıdır. "Revizyonist" ve "post-Siyonist" bir İsrailli tarihçi olarak tanınır. Givat Haviva'daki Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün akademik başkanlığını yapmıştır. İsrail-Filistin çatışması üzerine pek çok kitap yazmış olan Pappe'nin en son kitapları şunlardır: The Ethnic Cleansing of Palestine (Filistin'de Etnik Arındırma, 2006), The Modern Middle East (Modern Ortadoğu, 2005) ve A History of Modern Palestine: One Land, Two Peoples (Modern Filistin Tarihi: Bir Ülke, İki Halk, 2004). Daha önceki eserleri arasında da şunlar sayılabilir: The Making of the Arab-Israeli Conflict, 1948-1951 (Arap-İsrail Çatışmasının Ortaya Çıkışı, 1948-1951, 1992) ve The Israel/Palestine Question (İsrail/Filistin Sorunu, 1999).
Jacqueline Rose
Londra Üniversitesi'nde İngiliz edebiyatı dalında öğretim üyesi olan Jacqueline Rose Bağımsız Yahudilerin Sesi organizasyonunun yönetim kurulu üyesidir. Edebiyat, psikanaliz ve siyaset hakkında yazmakta ve dersler vermektedir. Başlıca eserleri: Sexuality in the Field of Vision (Görüş Alanında Cinsellik, 1986), The Haunting of Sylvia Plath (1991), States of Fantasy (Fantazi Halleri, 1996), Albertine (roman, 2001), On Not Being Able to Sleep: Psychoanalysis and the Modern World (Uyuyamamak Üzerine: Psikanaliz ve Modern Dünya, 2003),The Question of Zion (Sion Sorunu, 2005) ve The Last Resistance (Son Direniş, Haziran 2007'de çıkacak). 2002 yılında Channel 4'da yayınlanan Dangerous Liaison: Israel and America (Tehlikeli İlişki: İsrail ve Amerika) adlı belgesel programın yazarı ve sunucusudur. Edward W. Said'in Freud ve Avrupalı Olmayan (2003) adlı kitabında Said'in tezlerine cevaben yazdığı bir bölüm bulunmaktadır.
Mariam Said
Beyrut'ta doğdu ve orada büyüdü. Lisans eğitimini Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi'nde, lisanüstü eğitimini hukuk ve işletme alanlarında Columbia Üniversitesi'nde tamamladı. Yirmi beş yılı aşkın bir süre New York'ta bankacı olarak çalıştıktan sonra 2004 yılında emekli oldu. Şimdilerde zamanının çoğunu Edward Said'in mirasının idaresine ayırıyor ve İşgal Altındaki Filistin Toprakları'nda müzik eğitimi vermek amacıyla kurulan Barenboim-Said Vakfı'nın başkan yardımcılığını yürütüyor. Mariam Said ayrıca Ortadoğu'da sanat eğitimi ve genel eğitim konusunda projeler geliştiren ArteEast, The Friends of Freedom Theatre ve Friends of Al Sabbil gibi çeşitli dernek ve vakıfların yönetim kurullarında görevli.
Raja Shehadeh
1973'te Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi İngiliz Edebiyatı ve Felsefe bölümlerinden mezun oldu. Londra'da hukuk eğitimi aldı, 1976'da İngiliz Barosu mensubu oldu ve 1978'den beri Ramallah'ta avukatlık yapıyor. 1979'da, Uluslararası Hukukçular Komisyonu'nun Filistin ayağını oluşturan El Hak adlı öncü nitelikteki insan hakları örgütünün kurucuları arasında yer aldı ve 1991 yılına kadar yönetimde görev yaptı. Hukukçu sıfatıyla bir dizi örnek teşkil eden davayı ele aldı. Son olarak işgal altındaki Filistin topraklarına duvar inşa edilmesinin hukuki sonuçlarıyla ilgili olarak Lahey'deki Uluslararası Adalet Divanı'na başvuruda bulundu. Filistin topraklarında İsrail işgali üzerine birçok kitap yazan Shehadeh'nin konuyla ilgili eserlerinden bazıları şunlardır: Occupiers Law (İşgalcilerin Hukuku, 1985, gözden geçirilmiş baskı 1988) The Law of the Land (Bu Toprakların Hukuku, 1993) ve From Occupation to Interim Accords (İşgalden Geçici Anlaşmalara, 1997). Son eserleri arasındaki Strangers in the House (Evdeki Yabancılar, 2002) ve When the Bulbul Stopped Singing (Bülbül Sustuğunda, 2004) adlı anı kitaplarından ikincisi tiyatroya uyarlanmış ve Edinburgh, Tahran, New York ve Amman'da sahneye konmuştur. Palestinian Walks, Notes on a Vanishing Landscape (Filistin'de Gezintiler, Yok Olmaktaki Bir Manzara Üzerine Notlar, 2007), Shehadeh'nin son kitabıdır.
Fawwaz Traboulsi
Beyrut'taki Amerikan Üniversitesi'nde tarih ve siyaset doçenti olan Traboulsi, New York'taki Columbia Üniversitesi'nde de Modern Arap Araştırmaları Bölümü'nde misafir öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Tarih, Arap siyaseti, toplumsal hareketler ve popüler kültür üzerine yazıları yayımlanmıştır. Edward Said'in Yersiz Yurtsuz adlı eserini ve ölümünden sonra yayımlanan Hümanizm ve Demokratik Eleştiri'yi Arapçaya çevirmiştir. Eserlerini çevirdiği diğer yazarlar arasında Karl Marx, John Reed, Antonio Gramsci, Isaac Deutscher, John Berger, Etel Adnan ve Sa'di Yusuf sayılabilir. A History of Modern Lebanon (Modern Lübnan'ın Tarihi, 2007) son kitabıdır.
Gauri Viswanathan
Columbia Üniversitesi beşeri bilimler profesörü olan Viswanathan, en son Berkeley Üniversitesi'nde olmak üzere çeşitli üniversitelerde misafir öğretim görevlisi olarak dersler vermiştir. Çalışma alanları arasında eğitim, din ve kültür, 19. yüzyılda İngiltere ve sömürgelerinde kültür araştırmaları, modern disiplinlerin tarihi bulunmaktadır. Masks of Conquest: Literary Study and British Rule in India (Fetih Maskeleri: Edebiyat Eğitimi ve Hindistan'da İngiliz Hakimiyeti, 1989) adlı eserin yazarıdır. Outside the Fold: Conversion, Modernity, and Belief (Çemberin Dışında: Mühtedilik, Modernlik ve İnanç, 1998) ile Amerikan Karşılaştırmalı Edebiyat Derneği Harry Levin Ödülü'nü, Amerikan Modern Dil Derneği James Russell ödülünü ve Asya Araştırmaları Derneği Ananda K. Coomaraswamy ödülünü kazanmıştır. Power, Politics, and Culture: Interviews with Edward W. Said (İktidar, Siyaset ve Kültür: Edward W. Said'le Röportajlar, 2001) ve ARIEL: A Review of English Literature dergisinin "İngiliz Dili ve Edebiyatını Kurumsallaştırmak: Sömürge Sonrası/Bağımsızlık Sonrası Güçlükler" başlıklı özel sayısının editörlüğünü yapmıştır (2000). Pek çok önde gelen dergi ve derlemede yazıları çıkan Gauri Viswanathan şu anda bellek, tarih ve modern okültizm üzerine çalışmaktadır.(EÜ)