Berlin
Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
28 Nisan 2018 günü Türkiye'nin yedi ve on ülkenin en az yirmi yerinde Yukarı Mezopotamya'da bulunan Dicle nehrininde bulunan Sur ve Hasankeyf'in savunulması amaçlı "28 Nisan 2018 Sur ve Hasankeyf için Küresel Hasankeyf Eylem Günü" kapsamında eylemler gerçekleştirildi.
Eylemlerle devam eden yıkımlara karşı dünyada güçlü bir ses ortaya çıkıp bu önemli iki antik mekan gündemleştirildi. "Sur ve Hasankeyf Türk hükümetinin doğa, kültür ve insanlara karşı yürüttüğü acımasız siyasetine karşı sembolleri haline geldiği" belirtildi.
Hasankeyf'teki açıklamadan.
Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi tarafından yapılan ortak açıklamada, "12 bin yıllık Hasankeyf ve Dicle Vadisi'nin önemli bir kısmı 20 yıldır yapılmak istenen Ilısu Barajı'nın gölü altında bırakılmak istenerek bölgemiz açısından büyük felaket dayatılmak istenmektedir. Bizim kadar Suriye ve Irak halkların da yaşam kaynakları ellerinden alınacaktır. Halbuki su Mezopotamya havzasında barışa vesile olmalıdır" denildi.
Amed
28 Nisan sabahı Sur'un merkezinde bulunan Ulucami'nin önünde aktivistler, STK temsilcileri, muhalif siyasetçiler ve sanatçılar toplanıp Sur üzerinde yürütülen politikalar mahkum edildi. Polisin dayatmalarına rağmen açıklama basın mensupları önünde yapılıp Sur'un yıkılmayan mahallelerinde bulunan bir eski Diyarbakır evinin avlusunda toplanıldı.
Konuşmalarda Sur'un yaşaması ve Sur'luların kendi mahallelerine demokratik katılımlı bir yeniden inşa sonucu dönmeleri talep edildi.
Hasankeyf'te sabah saatlerinde Hasankeyf'li ve Batman'lı aktivistler, STK temsilcileri ve muhalif siyasetçiler toplanıp özellikle 2017 yazından beri fiili yıkımlara dikkat çekildi. Konuşmalarda Ilısu Projesi'nin hiç bir zaman toplumun ezici çoğunluğu tarafından kabul edilmeyeceği ve sonuna bu yıkım projesine karşı direnileceği belirtildi.
İki yerdeki konuşmalarda devam eden yıkımların kültürel kıyımın yeni boyutu olduğu öne çıkarılıp ve dünyadaki duyarlı tüm kesimlerin karşı çıkması çağrısı yapıldı. Dünya miras alanları olduğu için dünyanın da bir sorumluğu bağlantısı kuruldu.
İstanbul
En çok katılım Almanya'da
Frankfurt
Türkiye'nın dışındaki gerçekleştirilen eylemlerin merkezi Avrupa kentleri oldu.
Almanya'da 10 şehir olmak üzere 20 şehirde çok sayıda aktivist ve grup miting, stand, sergi, film gösterimi ve paneller gerçekleştirildi. Neoliberal ve savaş politikalarında dikkat çekilen etkinliklerle kendi hükümetlerin, AB ve UNESCO ve BM gibi uluslararası kurumların sessizliği eleştirildi.
Barcelona
Sokaklarda binlerce insana ulaşılan eylemler şu şehirlerde yapıldı: Atina, Bilbao, Barcelona, Ribes (Katalonya) Madrid, Martigues (Fransa), Brighton, Londra, Stockholm, Berlin, Hamburg, Hannover, Bremen, Celle, Frankfurt, Freiburg, Karlsruhe, Regensburg, München. Buna ek olarak İsviçre'de 1 Mayıs etkinliklerde Sur ve Hasankeyf'e ilişkin bildiriler dağıtılacak.
Fransa
İran'lı aktivistlerden özel ilgi
İran
En büyük katılımlardan biri de İran'dan gerçekleşti. 25 ve 27 Nisan'da dayanışma amaçlı etkinlikler gerçekleştirildi. Daha önce iki ülkeden ekoloji hareketleri arasında var olan ilişkilerin de etkisiyle yapılan bu iki etkinlikle İran'da başta Hasankeyf ve Ilısu Barajı olmak üzere Yukarı Mezopotamya'daki duruma ilgi arttığı belirtildi.
Geçen yıl İran'da Ilısu Barajı'na karşı 150 bin kişinin katıldığı bir imza kampanyası gerçekleştirilmişti. (PT)