Haberin İngilizcesi için tıklayın
Kadın Müzesi: Toplumsal Bellek Merkezi ve Kapsayıcı Mekan - Uluslararası Kadın Müzeleri Konferansı, İstanbul Kadın Müzesi ve İstanbul Bilgi Üniversitesi, İletişim Fakültesi ortak çalışmasıyla 20 - 22 Ekim 2016 tarihleri arasında İstanbul Salt Galata'da düzenleniyor.
Konferansta, kadın müzelerinin 21. yüzyılda toplumsal değişimdeki etkileri, kadın müzesi müdürleri, küratörler, sanatçılar, akademisyenler, aktivistler ve kadın örgütlerinin katılımıyla tartışılacak.
Kapsayıcı konseptler uygulayan kadın müzelerinin davet edildiği konferansta, yerel düzeyde kapsayıcılık, küresel bağlamda kapsayıcılık ve barış kültürü başlıklarıyla üç kadın müzesi kategorisi sunuluyor:
Danimarka, Japonya, Avusturya, İtalya, Türkiye ve İsveç’ten birer kadın müzesi, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nden ikişer kadın müzesi, küratörleri ve yöneticileriyle temsil edilecekler.
Bu müzelerin düşünce ve eylem alanı yaratan çalışma stratejilerinin tartışılacağı oturumlarda, toplumun dışlanan birey ve topluluklarının kültürel temsile nasıl dahil edildiği, görmezden gelinenlerin kültürel katılımı ve görünürlülüğünün nasıl sağlandığı örneklenecek.
Sunumlar, paneller ve atölye çalışmalarına ek olarak, konferans mekânındaki fuayede katılımcı müzelerin çalışmalarını tanıtan filmler de gösterilecek.
Kadın müzeleri
Feminist kadın çalışmaları ve feminist tarih araştırmalarının, kadın bakış açısıyla tarihi ve kadın tarihini tanımlanması, kadın müzelerine giden yolu açtı.
Kadın tarihini görünmez yapan ve kadını müzede obje olarak sunan geleneksel müzecilik anlayışına karşı alternatifler üreten kadınların, müzelerde kadınları görünür yapmaları 1980'lerde başladı.
Dünyada "kadın müzesi" tanımını ilk kez Bonn’da 1981’de açılan Frauenmuseum kullandı. Günümüzde ise etnolojik, arkeolojik, tarihsel, siyasal içerikli veya sanat ve kadın konusunda çalışan tüm kıtalara yayılmış 70'den fazla kadın müzesi bulunuyor.
Kadın müzeleri, siyasi, ekonomik ve kültürel faktörlerin kadınların günlük yaşamları üzerindeki etkilerini vurguluyor, kadın tarihini gündemde tutuyor, günümüz kadın yaşamını görünür kılıyor ve toplumsal cinsiyet eşitliği tartışmalarını müzelere taşıyorlar. (NV)