Haberin Kürtçesi için tıklayın
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) dünya genelinde savaş nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanların sayısının şimdiye kadarki en yüksek seviyeye ulaştığını açıkladı.
BMMYK’nin yıllık olarak gerçekleştirdiği Küresel Eğilimler raporunun sonuncusuna göre, 2016 yılı sonunda dünya çapında zorla yerinden edilmiş 65,6 milyon insan bulunuyor.
Bu dünya genelinde ortalama olarak her 113 kişiden birinin bugün zorla yerinden edilmiş olduğu anlamına geliyor.
BM'nin verilerine göre 2016 yılı içinde kendi ülkesi içinde savaş nedeniyle evini terk etmek zorunda kalanların sayısı ise 40 milyon 300 bini buldu.
Ülkesi dışına kaçanların sayısı da 2016 sonunda 22 milyon 500 binle rekor bir seviyeyle kayıtlara geçti.
BMMYK verilerine göre, 2016'da dünya genelinde mülteci konumuna düşenlerin sayısının 2015 yılına oranla 300 bin arttı.
Suriye'den 5 milyon 500 bin kişi, Afganistan'dan 2 milyon 500 bin kişi, Sudan'ın güneyinden 1 milyon 400 bin kişi kaçmak zorunda kaldı. Bu sayının yarısını çocuklar oluştururken, mülteciler en çok kalkınmakta olan ülkelere sığındı.
En fazla mülteci Türkiye'de
BMMYK verilerine göre, 2016’da Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 900 bin mültecinin barındı. Türkiye dünya genelinde en fazla sığınmacı ağırlayan ülke.
Türkiye'yi 1 milyon 400 bin mülteciye ev sahipliği yapan Pakistan ve yaklaşık bir milyon sığınmacıyı ağırlayan Lübnan izliyor.
Suriye, Irak ve Kolombiya'da halen yaşanan zorla yerinden edilme, 2016’da en büyük ülke içinde yerinden edilme durumları olarak kayıtlara geçti.
Her üç saniyede bir kişi...
Küresel Eğilimler raporunun bilgilerinin bazıları şöyle...
* Dünyada zorla yerinden edilen 65,6 insanın, 10,3 2 milyonu 2016 yılı içerisinde yerinden edildi ve bu sayının yaklaşık üçte ikisini (6,9 milyon), kendi ülkeleri içinde yerinden edilenler oluşturdu. Bu, her 3 saniyede bir 1 kişinin yerinden edildiği anlamına geliyor.
* Mültecilerin ve ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişilerin evlerine geri dönmeleri, üçüncü ülkeye yerleştirme gibi diğer çözümlerle birlikte, 2016 yılında bazı insanların durumlarının iyileşmesi olasılığını beraberinde getirdi. Yaklaşık 37 ülke, üçüncü ülkeye yerleştirme kapsamında 189 bin 300 mülteciyi kabul etti.
* Yaklaşık yarım milyon mülteci ülkelerine geri dönebildi ve yaklaşık 6,5 milyon ülkeleri içinde yerinden edilmiş kişi ise yaşadıkları yerlere geri döndü. Ancak pek çoğu, bu geri dönüşleri, idealin altında şartlarda ve geleceğin ne getireceği konusunda belirsizlikler içinde gerçekleştirdi.
* 2016 sonu itibarıyla dünya genelinde mültecilerin çoğu (yüzde 84'ü) düşük veya orta gelirli ülkelerde bulunuyor, her üç mülteciden birine (4,9 milyon kişi), dünyanın en az gelişmiş ülkeleri ev sahipliği yapıyor.
Konuyla ilgili açıklama yapan BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, "krizlerin önlenmesinde, çözümlenmesinde, ya da çözüm ararken dünyadaki mültecilerin, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin ve sığınmacıların doğru bir şekilde korunması ve ihtiyaçlarının karşılanmasında dayanışma ve ortak amaca yönelik çalışmaya duyulan ihtiyacın” her zamankinden daha fazla olduğunu söyledi. (YY)