Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Bürosu Türkiye Temsilciliği, bugün İnsan Hakları Derneği İstanbul (İHD) Şubesi'nde bir basın toplantısı düzenleyerek, etkinlik programını açıklayacak.
İstanbul programı
Etkinlik programına göre, 19 Mayıs günü gözaltında kayıplara karşı mücadelede de simge haline gelen Hasan Ocak ile Rıdvan Karakoç'un Gazi Mezarlığı'ndaki mezarı ziyaret edilecek. Ziyaret için kayıp yakınları ve insan hakları savunucuları saat 12.00'de Gazi Cemevi'nde toplanacak.
Uluslar arası Gözaltında Kayıplara Karşı Komite'nin (ICAD) programına göre, 26 Mayıs günü kayıp yakınlarıyla demokratik kitle örgütü üye ve yöneticileri BEKSAV'da bir araya gelerek, "kayıplar" olgusunu tartışacak. 31 Mayıs günü de Kayıplar Ormanı'na fidan dikilecek.
İHD İstanbul Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, İHD'liler bugün kayıp yakınlarıyla birlikte Galatasaray Lisesi önüne giderek, karanfil bırakacak.
4. Kurultay Nurnberg'de
ICAD, Türkiye, Kolombiya ve Filipinler'den sonra 4. Kurultayı'nı Almanya'nın Nurnberg kentinde topladı. Kurultay bugün (17 Mayıs) saat 09.00'da açılış konuşmasının yapılmasıyla başladı.
Kurultay, "Küreselleşme: İnsan Hakları artık geçersiz mi? Gözaltında kayıplar, işkenceler, askeri mahkemeler, tecrit cezaevleri, savaşlar, yoksulluk..." ana başlığı altında toplanıyor.
Kurultayın ana gündemini "küreselleşme"nin insan hakları alanına etkileri oluşturuluyor. Kurultaya katılan delegeler, küreselleşme ile birlikte, 11 Eylül sonrası "terörizmle mücadele" iddiasıyla yapılan insan hakları ihlallerini de gündemine alıyor.
Kurultayın bugünkü programı
Saat 09.00-10.00: Kurultayın açılışı
Saat 10.00-12.30: Basın konferansı ve fotoğraf sergisinin açılışı
Saat 14.00-17.00: Kayıp yakınlarının konuşması
Saat 17.00-19.00: Gözaltında kayıplara karşı oturma eylemi: "Onları Toprak Yutmadı"
Saat 20.00'den sonra film gösterimi
Kurultayın çalışma grupları
21 Mayıs gününe kadar sürecek olan kurultayda delegeler 5 ayrı çalışma grubu oluşturuyor.
1. Çalışma Grubu, "terörizm ve güvenlik" kavramlarını ve onların ideolojik anlamlarını tartışacak. Çalışma Grubu, "Terörizmin hangi tanımları var ve süreç içinde nasıl maniple edilmekte? Sisteme muhalif olanlar için ne gibi siyasi ve hukuksal sonuçlara yol açmakta? Dünya ekonomisine hakim devletler 'güvenlik' kavramını nasıl tanımlıyorlar? Kim ve neler onların güvenliğini tehdit etmekte? Hangi suçlar kovuşturulmakta, hangileri değil? 'Güvenlik' ticareti yeni bir pazar alanı mı?" sorularının yanıtlarını arayacak.
2. Çalışma Grubu'nun gündemi, "Anti-terör uygulamalarının/yasalarının insan hakları üzerindeki etkisi" olacak. Bu çalışma grubu, tek tek ülkelerde ve uluslararası alanda hukuki, polisiye ve askeri uygulamaları araştıracak. "Şimdiye kadar alınan 'güvenlik tedbirleri' insan hakları açısından neler getirdi? İşkencenin kanunlarda yer alması tartışmaları ve savaş esirlerinin haklarının yok edilmesi, insan haklarına veda etmek değil mi?" sorularını yanıtlayacak.
3. Çalışma Grubu, "Küreselleşme ve insan hakları üzerindeki olumsuz etkisi" konusu ele alarak, küreselleşme politikasının ekonomik sonuçları ve politik, sosyal, kültürel ve ekolojik açıdan insan yaşamı üzerindeki olumsuz etkilerini tartışacak.
4. Çalışma Grubu, gözaltında kaybetmenin boyutu, tarihçesi ve gelişim seyrini araştıracak. Gözaltında kaybetmelere karşı mücadelede, tek tek ülkelerde elde edilen deneyimler ve elde bulunan belgelerden yola çıkarak, neden toplumsal muhalefeti bastırmak için gözaltında kaybetmeye sistematik olarak başvurulduğunu ve kayıp yakınlarının hangi araçlarla mücadelesini sürdürmekte olduğu üzerinde durulacak.
5. Çalışma Grubu da, cezaevlerindeki tecrit uygulamasını ele alacak. (BB)