Freedom House, Dünyada Özgürlük 2016 (Freedom in the World 2016) Raporu’nu yayınladı başlıklı raporunda Türkiye yine “Kısmen Özgür” kategorisinde yer aldı.
28 sayfalık rapor Anxious Dictators, Waving Democracies: Global Freedom Under Pressure (Kaygılı Diktatörler, Sallanan Demokrasiler: Küresel Özgürlük Baskı Altında) başlıklı sunum, Bölgesel Trendler, Freedom in the World 2016 Map (Dünyada Özgürlük 2016 Haritası) , Freedom in the World 2016 Trend Arrows ( Dünyada Özgürlük 2016 Trend Yönleri) ve Freedom in the World 2016 Scores (Dünyada Özgürlük 2016 Puanları) bölümlerinden oluştu.
Üst üste 10 yıl gerileme
2015’te demokratik ülkelerdeki yabancı düşmanı söylemler ve otoriter rejimlerin muhalefet üzerindeki baskıları nedeniyle dünyanın daha da “yıprandığını” belirten raporda, “Bu rahatsız edici gelişmeler, küresel özgürlüğün on yıl üst üste gerilemesine katkı sağladı” ifadesi yer aldı.
Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD), Suriye iç savaşıyla derinleşen mülteci sorunuyla başa çıkamadığını vurgulayan raporda “Çatışmanın ilk aşamasında otoriter Beşar Esad’a karşı ılımlı muhalefeti desteklemeyi başaramayan ABD ve Avrupa küresel çapta bir krizle karşı karşıya” tespiti yer aldı.
Türkiye
Raporda "Göçmen akınının engellenmesinde Türkiye'nin yardımına ihtiyaç duyan Avrupa Birliği, Erdoğan'ın muhalif basına baskı yapılması ve 1 Kasım seçimleri öncesinde ülkenin güneydoğusunda özensiz askeri operasyonlar düzenlenmesi gibi icraatlerine göz yummuş görünüyor" dendi.
Raporun Türkiye ile ilgili kısmında “Hükümet ve Kürt militanlar arasında yeniden başlayan şiddet, İslam Devleti örgütünün terörist saldırıları, muhalefete yönelik yoğun tacizler ve Kasım seçimlerinden sonra hükümetin, medya kuruluşlarına yönelik yoğun tacizi nedeniyle Türkiye’de özgürlük trendi aşağı doğru yön izliyor” değerlendirmesine yer verildi.
Bombalı saldırıların, Halkların Demokratik Partisi’ne yönelik saldırıların ve yeniden başlayan çatışma sürecinin sıralandığı raporda “Medyaya yönelik yasaklar da seçim ortamının baskısının arttırdı” dendi.
İlerleyenler, gerileyenler
Raporda, ayrıca, Türkiye’nin yanı sıra Angola, Bangladeş, Burundi, El Salvador, Honduras, Macaristan, Makedonya, Maldivler, Moldova, Karadağ, Fas, Ruanda, Tacikistan, ABD ve Yemen’de özgürlükler geriledi; Burkina Faso, Myanmar, Nijerya ve Sri Lanka’da ise ilerledi.
Kötünün kötüleri
2016’da Angola, Bosna Hersek, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, İran, Kuveyt, Malezya, Myanmar, Nijerya, Polonya ve Venezüela’nın “izlenmesi” gerektiğini belirten Freedom House raporunda, Suriye, Tibet, Somali, Kuzey Kore, Özbekistan, Eritre, Türkmenisten, Batı Sahara, Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi ve Suudi Arabistan “kötünün kötüsü” olarak yer aldı.
Raporun tam metnini şuradan okuyabilirsiniz. (EA)