Fotoğraf: Canva
Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ile Walk Free (Özgürce Yürü) uluslararası insan hakları örgütü, 2021 yılına ilişkin verilerin paylaşıldığı "Modern Köleliğe Dair Küresel Tahminler" başlıklı bir rapor hazırladı.
Rapor, dünya çapında 28 milyon kişinin zorla çalıştırıldığını, 22 milyon kişinin ise zorla evlendirildiğini ortaya koydu. Rapora göre, bu, dünyada 50 milyon kişinin "modern kölelik" altında yaşadığı anlamına geliyor.
Rapor ayrıca son beş yıl içinde zorla çalışma ve zorla evlendirme vakalarının ciddi oranda arttığını gösterdi.
Hak örgütlerinin 2016 yılında yayınladığı küresel tahminler ile karşılaştırıldığında, 2021 yılında tüm dünyada "modern kölelik" yaşayanların sayısı 10 milyon arttı. Dün (12 Eylül) yayınlanan güncel rapor, kadınlar ve çocukların bu durumdan orantısızca daha çok etkilendiğini ortaya koydu.
50 million people are in forced labour or forced marriage on any given day.
— International Labour Organization (@ilo) September 12, 2022
Check out the latest @ilo, @WalkFree and @UNmigration Global Estimates of Modern Slavery.
Just launched https://t.co/9tVTF20FEF #EndModernSlavery pic.twitter.com/q8PtdvGEDo
3 kat daha fazla göçmen zorla çalıştırılıyor
Rapora göre, "modern kölelik" ile dünyanın hemen her ülkesinde karşılaşmak mümkün. Dünya çapında zorla çalıştırma vakalarının yarısından çoğu ve zorla evlendirme vakalarının yüzde 25'i üst-orta sınıf ve yüksek gelirli grup ve ülkelerde bulunuyor.
Zorla çalıştırılma ve evlilik vakalarının en az yüzde 52'sinin üst orta ve yüksek gelirli ülkelerde var olduğu gerçeği ise "modern köleliğin etnik, kültürel ve dini temellerin ötesine geçtiğini" ortaya koyuyor.
Rapor ayrıca zorla çalıştırma vakalarının yüzde 86'sının özel sektörde, yüzde 14'ünün ise kamu sektöründe gerçekleştiğini gösterdi.
Göçmenlerin diğer gruplara kıyasla zorla çalıştırılmaya 3 kat daha fazla meyilli olduğunu ortaya koyan rapor, dünya genelinde zorla evlendirilme sayısının da ciddi oranda arttığını, 2016'dan 2021'e kadar 6,6 milyon kişinin zorla evlendirildiğini kaydetti.
"Uluslararası camia ortak çaba sarf etmeli"
Raporda ifadelerine yer verilen IOM Genel Direktörü Antonia Vitorino, göçmenlerin modern kölelikte büyük bir oranı oluşturduğuna dikkat çekerek, "Rapor, bütün göçlerin güvenli ve düzenli olmasını temin etmenin ne kadar acil olduğunu gösteriyor" dedi.
Vitorino, göçmenler arasında zorla çalıştırılma ve evlendirilmede artan eğilimin önüne geçilmesi için uluslararası camianın çaba sarf etmesi gerektiğini kaydetti.
ILO Genel Direktörü Guy Ryder da modern köleliğin azaltılması için ulusal ve uluslararası tedbirlerin koordinasyon halinde olması gerektiğini belirtti: "Sendikalar, iş verenler, kuruluşlar, sivil toplum örgütleri ve sıradan vatandaşlar bu mücadelede kritik öneme sahip." (SD)