Güncel verilere göre, dünyada halen 425 milyondan fazla diyabet hastası bulunuyor. Abdi İbrahim Medikal Direktörlüğü, Dünya Diyabet Günü'nde dünyada ve Türkiye'de sıkça rastlanan diyabet hastalığına dikkat çekerek, erken teşhis ve bu süreçte hayat tarzında yapılabilecek ufak değişikliklerle kaliteli bir yaşam sürmenin mümkün olabileceğini aktardı.
"Diyabet hastalarının; şeker ve bütün şekerli tatlılardan, kurabiye, kek, pastalar, beyaz ekmek ve benzeri çöreklerden, asitli, gazlı içecekler ve hazır meyve sularından, katı yağlar ve yağ içeriği fazla olan besinler, salam, sosis, sucuk, pastırma gibi yiyecekler, yağda kızartılmış yiyecek ve kavurmalar ve aşırı tuz ve tuz içeriği fazla olan besinlerden uzak durması kritik önem taşıyor.
"Sağlıklı beslenebilmek için beyaz ekmek yerine kepekli ekmek, pirinç yerine bulgur, meyve suyu yerine meyvenin kendisi tercih edilmeli, ayrıca taze sebze ve salatayı her öğünde sofraya koymalı, bunun yanı sıra kurubaklagiller mümkün olduğunca sık tüketilmeli.
"Diyabet hastaları yaş, vücut kitle indeksi, fiziksel aktivite, sosyoekonomik durumlarına göre de özel bir beslenme düzeni uygulayabiliyor."
Sağlık Bakanlığı'nın diyabet hastalarının beslenmelerine dair verdiği tavsiyeler
- Öğün atlamayın.
- Yemekler zamanında ve önerilen miktarda tüketin.
- Balık ve tavuk eti tercih edin, etli yemeklere ayrıca yağ eklemeyin.
- Yemeklerde katı yağ yerine sıvı yağ tercih edin.
- Yemek pişirirken kızartma ve kavurma yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirme yöntemini kullanın.
- Vücut ağırlığınızı daima kontrol altında tutun.
Diyabet hastalığı nedir?
Kandaki şeker miktarının vücut tarafından düzenlenemeyerek yükselmesi sonucu diyabet hastalığı ortaya çıkar. Diyabet ana olarak Tip I ve Tip II olarak ikiye ayrılıyor. Hastaların birçoğunu ise hayat tarzı değişiklikleri ve düzenli fiziksel aktiviteyle hastalığını kontrol etmesi kolaylaşacak Tip II hastaları oluşturuyor. Tip I diyabet hastalarının vücutları çok az veya hiç insülin üretmezken, Tip II diyabet hastalarının vücutlarında insülin üretimi oluyor, fakat bu insülin hücreler üzerinde istenilen etkiyi oluşturmuyor.
(AÖ)