*Fotoğraflar: AA, sosyal medya.
Binlerce insan, güney Avrupa'dan Sibirya'ya kadar uzanan yıkıcı yaz alevleri nedeniyle, Yunanistan'ın en büyük ikinci adası Evia'da çam ormanlarının geniş alanlarını yok eden ve evleri yerle bir eden orman yangınlarından kaçtı.
Bölge son otuz yılın en aşırı sıcak dalgasına katlanırken, orman yangınları güney Avrupa'da iki hafta boyunca geniş alanları harap etti. Yunanistan ve Türkiye'de 10 kişi öldü, birçoğu hastaneye kaldırıldı. İtalya da milyonlarca avroluk zarara uğradı.
Rusya'nın kuzeyindeki Sibirya'da birkaç haftadır devam eden büyük yangınlar da Cumartesi günü bir düzine köyün tahliyesini zorunlu kıldı.
Orman yangınları bu yıl Rusya'da yaklaşık 6 milyon hektar (15 milyon dönüm) araziyi yaktı, sıcak, kuru ve rüzgarlı koşullar da Kaliforniya'da büyük yangınlara yol açtı.
Dumanlar kuzey kutbuna ulaştı
AB, şimdiye kadarki en büyük yangın söndürme operasyonlarından birini gerçekleştirirken ve Sibirya'daki orman yangınlarından çıkan dumanlar kuzey kutbuna ulaştı.
Yunanistan başbakanı Kyriakos Mitsotakis, televizyonda ulusa sesleniş konuşmasında yangınlarla mücadelede başarısız olduğu için özür diledi.
Yanmış alanların yangına dayanıklı ağaçlarla yeniden ağaçlandırılacağını ve tazminatın 500 milyon avroluk acil yardım fonundan ödeneceğini söyledi.
Yunanistan basınına göre ülkenin en büyük ikinci adası olan Evia'dan şimdiye kadar 2 bin 600'den fazla kişi bir tekne filosunda tahliye edildi, yaşlılar ve sakatlar Pazar günü bir gecede feribotlara sığındı veya sahilde şezlonglarda uyumak zorunda kaldı.
Yunan medyası, Evia'da daha önce söndürülmüş birden fazla yangının yeniden alevlendiğini ve hızla daha fazla köye ve 7 bin nüfuslu Istaia kasabasına doğru ilerlediğini bildirdi.
TIKLAYIN - "Inferno'nun Ta Kendisini Yaşıyoruz"
Rusya: Kayıtlı tarihte ilk
Yunanistan, Türkiye ve İtalya'da 12 kişi öldü, çok daha fazlası yaralandı. Rusya'nın kuzeyindeki Sibirya'da da birkaç haftadır büyük yangınlar çıkıyor.
Guardian'ın haberine göre Rusya merkezli hava durumu izleme enstitüsü Rosgidromet, Sibirya'daki orman yangınlarının kuzey kutbuna ilerlediğini ve bunun "kayıtlı tarihte bir ilk" olduğunu söyledi.
Rusya'nın ormancılık ajansı, bu yılki yangınların 14 milyon hektardan fazla alanı tahrip ettiğini ve bu yılın yüzyılın başından bu yana ikinci en kötü yangın mevsimi olduğunu söyledi.
Yunanistan, 45 derece ve üzeri sıcaklıklarda uzun ve benzeri görülmemiş periyotlarla sıcak hava dalgalarıyla dolu bir yaz yaşadı.
Hafta sonu boyunca sıcaklıklardaki düşüşün ardından ara verme umutları kısa ömürlü oldu, tahminciler ülkenin Pazartesi gününden itibaren sıcak hava dalgasına geri döneceğini ve rüzgarların da artacağını tahmin ediyor.
22 ülkeden takviyelerle desteklenen itfaiyeciler Pazartesi günü güney Peloponnese, doğu Mani ve Girit'te yeniden alevlenen yangınları söndürmek için mücadele ediyor.
"Hiçbir şeyimiz kalmadı"
Yağmur hafta sonu Türkiye'deki durumu hafifletti, ancak uzmanların iklim kriziyle bağlantılı rekor sıcaklıklar, Pazar günü bir helikopterin Atina'nın kuzeyindeki Parnitha Dağı'ndan yaralı bir itfaiyeciyi havaya kaldırdığı Yunanistan'da azalmadan devam etti.
Sahil güvenlik, 349'u Pazar sabahı olmak üzere 2 bin'den fazla insanı deniz yoluyla, sık ormanlarla kaplı Evia'dan, popüler bir yaz tatil beldesinden tahliye etti.
Sahilde mahsur kalan 23 kişi, Pazar günü geç saatlerde Evia sahilinde devriye gezen bir Yunan sahil güvenlik botu tarafından kurtarıldı.
45 dereceye kadar yükselen sıcaklıklar ve kem kuru koşullarla, sahil güvenlik, üç devriye botu, dört donanma gemisi, bir feribot, iki tur teknesi artı balıkçı ve özel teknenin kuzey sahil köyü Pefki'den daha fazla insanı tahliye etmeye hazır olduğunu söyledi.
Bir Vasilikia sakini, yerel gazetecilere verdiği demeçte "Kızgınım. Yarın hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bu bir felaket. Çok büyük. Köylerimiz yıkıldı, evlerimizden, mallarımızdan hiçbir şey kalmadı" dedi.
Yangına ulaşmadan buharlaştı
Yunanistan'dan 260, Ukrayna ve Romanya'dan 200 itfaiyeci daha alevlerle mücadele ederken, gençler yaşlı ve sakat sakinleri kumların üzerinden güvenli bir yere taşıdı. Diğerleri, kıyamet sahnelerinin ortasında bir gecede köylerinden yürüyerek kaçtı.
Görgü tanıklarına göre sıcaklık o kadar yoğundu ki, su, yangına ulaşmadan buharlaşıyordu.
Orta Yunanistan valisi Fanis Spanos, adanın kuzeyindeki durumun yaklaşık bir haftadır "çok zor" olduğunu söyledi.
Yunanistan, yangınla mücadele için orduyu görevlendirdi ve aralarında Fransa, Mısır, İsviçre, İspanya ve İngiltere'nin de bulunduğu 10 ülke, personel ve uçak da dahil olmak üzere yardım gönderdi.
Hardalias, Evia'daki koşulların, pilotları sınırlı görüş, hava türbülansı ve yangından kaynaklanan güçlü rüzgar akımları nedeniyle "büyük tehlike" ile karşı karşıya kalan yangın söndürme uçakları ve helikopterleri için özellikle zor olduğunu söyledi.
Pazar günü, Sırbistan, son 10 günde 56.655 hektarlık alanın yandığı Yunanistan'a 37 itfaiyeci ve üç itfaiye helikopteri ile 13 araç gönderdiğini duyurdu.
Türkiyeli itfaiyeciler anlattı
Türkiye'de itfaiyeciler daha önce birçok kişinin gösterdiği zorlu çabaları anlattı. İstanbul itfaiye teşkilatından 48 yaşındaki Günaydın Sözen, Guardian'a 21 yıldır itfaiyeci olduğunu ancak daha önce bir orman yangınını söndürmek için çağrılmadığını söyledi.
Muğla'da Kemerköy termik santrali yakınlarında çıkan yangına 24 departman arkadaşıyla birlikte beş gün boyunca yardım ettiğini söyleyen itfaiyeci Karaca ise şunu söyledi:
"Gece gündüz çalıştık... Yangınların alanı o kadar büyük ki kendi iklimini yaratıyor ve deniz havası daha çok rüzgar yapıyor. bu aslında onu daha da alevlendiriyor".
Avrupa Yakası (Avrupa Yakası) İstanbul İtfaiyesi Başkan Yardımcısı 36 yaşındaki Yusuf Doğan Gürer, itfaiyecilerin yangınlara olabildiğince yaklaşmak için araçlarını ve bedenlerini sonuna kadar zorladıklarını söyledi.
"Şehirde alıştığımızdan çok daha iyi bir fiziksel durumda olmanız gerekiyor. Bölgeyi üç kez boşaltmak zorunda kaldık - bu daha önce başka bir yerde çalışırken hiç olmamıştı. Bir keresinde alevlerin içinde mahsur kaldık."
(PT)