* Fotoğraf: Anadolu Ajansı.
Bugün 1 Kasım Dünya Vegan Günü.
Dünya Vegan Günü, hayvan hak ve özgürlüklerine dair toplumsal farkındalık yaratmak, vegan felsefenin ve yaşam tarzının hayvanların, insanların ve gezegenin iyiliği için yaygın bir şekilde benimsenmesini sağlamak için 1994'ten bu yana her yıl 1 Kasım'da kutlanıyor.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), "Her ne kadar hayvan sömürüsünün dışına çıkmak için tek bir neden; 'yaşama hakkı' yeterli olsa da [vegan olmak için] buna eşlik eden sayısız nedenimiz var," dediği açıklamasında vegan olmak için dokuz neden sıraladı:
#1. Hayvanlar yaşamak istiyor!
İnsandışı hayvanlar tıpkı bizler gibi acıyı, sevinci, mutluluğu... hissedebilen duygulu varlıklar. Ancak bizler insandışı hayvanları kendi çıkarlarımız için öldürüyor, işkenceye ve cinsel şiddete maruz bırakıyor, özgürlüklerini ellerinden alıyoruz.
#2. Suyumuz için.
Bir kilogram dana eti için 15 bin 415 litre; bir kilogram koyun veya keçi eti için 9 bin litre; bir kilogram domuz eti için 6 bin litre; bir kilo tavuk eti için 4 bin 300 litre su harcanıyor.
#3. Dünyadaki açlıkla mücadele için.
Et ve süt üretimi çok fazla arazi gerektirir ve tarım arazilerinin yüzde 77'si hayvan ve hayvan yemi yetiştirmek için kullanılır.
TIKLAYIN - "Damak tadı için hayvanların öldürülmesi doğru değil"
#4. Yağmur ormanları için.
İklim krizi ile mücadelede en büyük dayanaklarımızdan biri olan yağmur ormanlarının tahribatının yüzde 90'ından hayvancılık sorumlu. Yağmur ormanları hayvancılığa yer açmak için yakılıyor, talan ediliyor.
#5. Toplum sağlığı için.
İçinde bulunduğumuz Covid-19 pandemisi hayvanlarla kurduğumuz sömürü ilişkilerinin bir sonucu. Dünyadaki salgınların dörtte üçü hayvan kullanımından kaynaklanıyor. Dünyadaki antibiyotiklerin yüzde 73'ü hayvanlar üzerinde kullanılıyor, bu yüzden bakteriler ilaçlara direnç kazanıyor. Yılda 700 bin insan bu sebeple ölüyor.
#6. Yaban hayatı için.
Hayvancılığa yer açmak ve arazi kullanımı için yok edilen ormanlarda yaşayan hayvanlar da ormanlarımız ile birlikte yok oluyor. İnsan eliyle yapılan uygulamalar yabanda yaşayan hayvanların popülasyonunu yüzde 60 oranında azalttı. Dünyada yaşayan memelilerin yüzde 60'ı ise çiftliklerde insan menfaati için kullanılan hayvanlardan oluşuyor.
#7. Kendiniz için.
Tahıllar, meyveler ve sebzelerden oluşan dengeli bir bitkisel beslenme ile çok daha sağlıklı olabilirsiniz. Üstelik yediğimiz, içtiğimiz ve kullandığımız şeylerin hayvanların canını yakmadan üretildiğini bilmek bize huzur verdi, size de vereceğinden kuşkumuz yok.
#8. Barış ve adalet için.
Sırf farklı bir tür olduğu için hayvanlara her istediğimizi yapabildiğimiz, yasal olarak hayvanların statüsünü "mal" olarak belirlediğimiz bakış açımız yüzünden dünyayı felakete sürüklüyoruz. Adalet; ırk, tür, cinsiyet... ayırt etmeksizin herkes için sağlanabildiğinde gerçek bir barıştan söz edebileceğiz.
#9. Gezegenimiz için.
Şu an iklim krizinin sonuçları ile yüzleşiyoruz ve bunu durdurmak için yapabileceklerimiz var. Dünyayı değiştirmek için değişime önce kendimizden başlamak gerektiğini düşünüyoruz. Tabii ki bu tek başına yeterli değil, bu yüzden politika değişikliği için hükümetlere baskı yapmalıyız.
İzleme Önerisi "Cow" (İnek), Luma isimli bir ineğin günlük yaşamının portresi. |
(TY)