"Aile İçi Şiddete Son! Konferans 2005 : Dünyadan Örnekler" adlı uluslararası konferansla, kadınlar, erkekler, çocuklar, yaşlılar, hükümetler, özel sektör ve sivil toplum örgütleri(STK) "Aile İçi Şiddete Son" demeye ve önlem almaya çağrılıyor.
Aile İçi Şiddetle ilgili ilk uluslararası etkinlik
Türkiye'de düzenlenecek,"Aile İçi Şiddet" ile ilgili ilk uluslararası etkinlik niteliğindeki konferans, Türkiye ve dünyada, aile içi şiddetle mücadelede başarılı olmuş program ve projeleri, STK'leri, kamu kuruluşlarını, yerel yönetimleri ve özel sektör temsilcilerini bir araya getiriyor.
"Aile İçi Şiddete Son! Konferans 2005: "Dünyadan Örnekler" başlıklı konferansın amacı, aile içi şiddet konusunda Türkiye'de önleyici ve koruyucu politikaların ve programların oluşturulması ve geliştirilmesini amaçlıyor.
Her yıl yapılması planlanıyor
Uluslararası platformlarda, öne çıkmış iyi örneklerin paylaşılacağı konferans da, ile STK'lerin, özel sektörün, kamu kuruluşlarının ve siyasilerin duyarlılıklarının artırılması ve bir politika tespit edilerek, hareket edilmesi planlanıyor.
Her yıl tekrarlanması planlanan konferansın ilki beş temadan oluşuyor:
* Farkındalık geliştirme kampanyaları
* Aile içi şiddet ile mücadelede devletin rolü: destek kanunlar ve ulusal eylem planları
* Koruma ve güçlendirme amaçlı hizmet sunumu: sığınaklar, yardım hatları
* Eğitim çalışmaları: polis, sağlık personeli, hukukçular, öğretmenler
* Aile içi şiddet ile mücadelede özel sektörün rolü: Body Shop, Hürriyet
Şiddete karşı uluslararası işbirliği
Türkiye'den Kadın, Aile ve çocuktan sorumlu Devlet Bakanı Nimet Çubukçu, İngiltere'den Devlet Bakanı Barones Patricia Scotland QC, Hamburg Parlamentosu Başkan Yardımcısı Verena Lappe'nin katılıyor.
Ayrıca, İspanya ve İsveç'ten kadına yönelik şiddetle ilgili bakanlar, Birleşmiş Milletler(BM)İnsan Hakları Komisyonu, Male Network (İsveç), Zero Tolerance (İskoçya), White Ribbon (Kanada), Wave ( Avusturya), Animus (Bulgaristan) gibi yabancı sivil toplum kuruluşları, Mor İğne, Mor Çatı, KA-MER, Kadın Dayanışma Vakfı gibi Türkiye'den sivil toplum kuruluşları ve The Body Shop ve Liz Claiborne gibi özel sektör temsilcileri yer alıyor.
Türkiye'de aile içi şiddetle mücadele kampanyaları
Türkiye'de aile içi şiddeti ortadan kaldırmak için son 5-10 yıldır STK'ler, hükümet yetkilileri ve özel sektör tarafından çeşitli girişimler hayata geçirildi.
2004 yılı, töre cinayetleriyle ilgili TCK'deki yasalarda önemli değişikliklere sahne oldu.
Aile içi şiddet bir boyutuyla yerel yönetimlerin gündemine girdi ve Belediyeler Kanunu'nda yapılan değişiklikle nüfusu 50 binin üzerindeki yerel yönetimlere sığınma evi açma zorunluluğu getirildi.
Hürriyet'ten "Aile İçi şiddete Son!"
Geçtiğimiz yıl iki büyük kampanya bu toplumsal sorunla mücadele etmek üzere hayata geçirildi:
Hürriyet'in CNN Türk, Çağdaş Eğitim Vakfı ve İstanbul Valiliği işbirliği ile 2004'ün son aylarında başlattığı "Aile İçi Şiddete Son!" kampanyasının amacı, evdeki şiddetin, başta şiddete çoğunlukla maruz kalan kadınlar ve çocuklar olmak üzere tüm aile fertleri üzerindeki yıkıcı ve kalıcı etkilerini ortaya koymaktı.
Şiddetin hakim olmadığı aileler oluşmasına katkıda bulunmak ve toplumun tüm kesimlerini "Aile İçi Şiddete Son!" demeye çağırmak bu kampanyanın diğer amaçları arasındaydı.
Kampanya kapsamında yürütülen Eşler Arası İlişkiler Destek Programı'nda İstanbul'da gezici bir otobüste hem kadınlara hem de erkeklere yönelik aile içi şiddeti önleme amaçlı eğitimler halen sürdürülüyor
Bugüne dek yaklaşık 3 bin kişiye ulaşan eğitimler, 10 ilçede sürüyor. Kampanya kapsamında ayrıca, "Aile İçi Şiddet - İnanışlar" adlı bir kitapçık ve bir kampanya web sitesi hazırlandı.
"Aile İçi Şiddete Son!" kampanyasının 2005'teki ikinci aşamasında, konuya duyarlı kişileri aile içi şiddeti önlemek için katkıda bulunmaya, çevrelerini bilinçlendirmeye ve kampanyaya destek olmaya çağıran bir de Gönüllü Programı hayata geçirildi.
"Aile İçi Şiddete Son!" kampanyasını kamuoyuna taşımak, aile içi şiddetin boyutları ve etkileriyle ilgili farkındalığı artırmak amaçlanırken, gönüllülerle 8 bin kişiye ulaşılması hedefleniyor.
BM'nin uluslararası kampanyası
2005 yılının ikinci kampanyası da, BM Nüfus Fonu Desteğiyle uluslar arası platformlarda da süren, "Kadına karşı şiddeti şimdi durdurun" adlı ulusal kampanya.
BM Nüfus Fonu ve Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen bu kampanyanın mesajı, şiddetin bir suç ve insan hakları ihlali olduğudur.
"Kadına karşı şiddeti şimdi durdurun" mesajını veren kampanya, sanatçılar ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun da katkılarıyla devam ediyor.(AD)
* Konferansın programını Word dokümanı olarak görüntülemek için tıklayınız. (62,5 KB)