Kadıköy Tiyatrolar Platformu, Dünya Tiyatro Günü için Kadıköy sokaklarındaydı.
Ağırlıklı olarak Kadıköy seyircisiyle buluşturan tiyatro gruplarının 2016 yılının Ocak ayında kurduğu Kadıköy Tiyatroları Platformu geçtiğimiz yıl 27 Mart'ta ilk kez gerçekleştirdikleri yürüyüşle kendilerini Kadıköylülere tanıtmıştı.
Bu yıl da ikinci kez Sanatkarlar Sokakta bir araya gelen tiyatrocular Bahariye Caddesi boyunca sloganlarla müziklerle ve caddede hazırlanan noktalardaki performanslarla Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’na yürüdü.
Mehmet Ayvalıtaş Meydanı'nda da kukla ve pandomim performansları devam etti.
Bu yıl Isabelle Huppert’ın kaleme aldığı Dünya Tiyatro Günü uluslararası bildirisini Enis Fosforoğlu, 65 tiyatronun oluşturduğu Platform’un bildirisini Hasan Pehlivanoğlu okudu.
“Umut ve barış dolu yepyeni bir hayatı müjdeliyoruz” notunun yer aldığı pankartla yürüyen tiyatrocular “Yaşasın tiyatro”, “İnadına tiyatro”, “Oynaya oynaya kazanacağız”, “Bize her yer tiyatro” sloganları attı.
Dövizlerde tiyatrolara gitme çağrıları yer aldı.
Kanun Hükmünde Kararnameler ile yedi akademisyenin ihraç edildiği Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tiyatro Bölümü’ne destek mesajları da dövizlerdeydi.
"Tiyatroya yol açın"
Isabelle Huupert kaleme aldığı, Enis Fosforoğlu’nun okuduğu Dünya Tiyatro günü uluslararası bildirisinde şu ifadeler öne çıktı:
"Dünya Tiyatro Günü tam 55 yıldır her ilkbaharda kutlanıyor.
"Tiyatronun zamana ve mekâna meydan okuyan kıpır kıpır, durmadan çoğalan bir yaşamı vardır. En çağdaş piyesler geçmiş yüzyıllardan beslenir, en klasik repertuarlar her yeniden sahnelenişte modernleşirler.
"Tiyatro öyle güçlü ki her şeye direniyor, her şeye karşın hayatta kalıyor, savaşları, sansürleri, parasızlığı aşıp geçiyor. 'Dekor, belirsiz bir çağa ait çıplak bir sahne' deyip bir aktöre antre yaptırmak yeterli, ya da bir aktrise… Aktör ne yapacak? Aktris ne diyecek? Seyirci bekliyor, birazdan öğrenecek; o seyirci olmadan tiyatro da olmaz, bunu da unutmayalım. Salonda bir kişi de olsa o seyircidir. Yine de fazla boş iskemle kalmasın! Ionesco’da olabilir tabii… 'İskemleler'in sonunda Yaşlı Kadın şöyle der: “Evet evet şanımızla ölelim… Ölüp efsane olalım… O zaman en azından bir sokağımız olabilir…”
"Dünya Tiyatro Günü 55 yıldır var. Bu 55 yıl içinde bildiriyi, mesajı hazırlaması istenen sekizinci kadınım.
"Benim için tiyatro ötekidir, diyalogdur, kinin, hıncın yok olmasıdır. Halklar arasında dostluk, bunun ne anlama geldiğini tam bilmiyorum, ama seyircilerin ve oyuncuların birlikteliğine, dostluğuna, tiyatronun bir araya getirdiği herkesin, yazanların, çevirenlerin, ışıklandıranların, giydirenlerin, dekorunu yapanların, oynayanların, tiyatro yapanların, tiyatroya gidenlerin birliğine inanıyorum. Tiyatro bizi koruyor, barındırıyor. Sanırım bizi seviyor… biz onu ne kadar seviyorsak… Eski usul yaşlı bir sahne amirini hatırlıyorum; her akşam perde açılmadan önce kuliste tok bir sesle, 'Tiyatroya yol açın!' derdi. Ben de konuşmamı böyle bitiriyorum."
"Tiyatro direniştir"
Kadıköy Tiyatroları Platformu'nun bildirisinde şu ifadeler yer aldı:
"İnsanlarımız her geçen gün yalnızlaştırılıyor ve iradesizleşiyor. "Tiyatro, karanlık kuyulara düşen ruhumuzu aydınlığa çıkarır. Aklımız ve duygularımızla kavrayamadığımız hayatın akışına bir mola verip, bizi kendimizle ve çevremizde olup bitenlerle yüzleştirir. Bazen gözümüzün önünde olup da fark edemediğimiz bir olguyu, bazen de en derinlere gizlenmiş, göremediğimiz ve dokunamadığımız sırları gün yüzüne çıkarır. Çünkü tiyatro hayattır… "Tiyatro, birlikte olmayı ve birlikte eylemeyi güçlendirir, ilk insandan bu yana süregelen birlikte olma dürtümüzü, ortak hareket etmeyi unutturanlara karşı daima yansılar sahne üzerinden. Tiyatro yalnızlığımıza şifa verir. Sanatçı, daha iyi ve daha yaşanılır bir gelecek yaratmak uğruna, estetik araçlarla bir yaşam örmeyi amaç edinir. Sanatçı geçmişin birikimiyle de hesaplaşarak içinde yaşadığı çağı kavrar ve yanıtlar üretir. Sanatçı aynı zamanda bir bellektir de. Hafızasını yitirmiş bir toplumun ayakta kalamayacağı gibi sanatçısına sahip çıkamayan toplum da yok olmaya mahkûmdur. Yaktığımız ilk ateşle başlar tarihimiz, yaktığınız son ateşle sönmez! Daha bir harlanır, büyür, aydınlığıyla yol olur. Ateşin her yeri yakana kadar sönmemek gibi kötü bir huyu vardır. Yaşamlarımız bugün tutuşturulmuş ve alevler içindeyse onu söndürmek, küllerinden yeniden diriltmenin de tiyatrocunun huyu olduğu asla unutulmamalıdır. Ateş bazen bir akademiye bazen bir sanat evine, fakat inatla tiyatrocuya düşer. "Ne yazık ki içerisinden geçtiğimiz zaman diliminde dün olduğu gibi bugün de tiyatro ülkemizde ve dünyamızda saldırılarla karşı karşıya kalmakta ve baskı altında tutulmak istenmektedir. Tiyatrocular sahnelerinden, müzisyenler enstrümanlarından, ressamlar tuvallerinden, yazarlar kalemlerinden, sinemacılar kameralarından, fotoğrafçılar objektiflerinden, geleceğin sanatçılarını yetiştiren akademisyenler okullarından uzaklaştırılmaya, tiyatro binaları yıkılmaya, yakılmaya ve sanat eserleri yok edilmeye çalışılmaktadır. Bu 27 Mart tam da bunun için bizler ve seyircilerimiz açısından daha da büyük anlamlar kazanmaktadır. "İnsan, dün olduğu gibi bugün de sanatla nefes alıyorsa, tiyatronun da görevi sonsuz bir soluk olmaktır. Savaşlarla yorgun düşmüş dünyaya, umuttan uzaklaşmış insana, güneşli yarınları düşleyen çocuklara… "Tiyatronun ait olduğu yere, halkın arasına karışmasına, birleştirici gücüne ihtiyacımız var. Tiyatro dildir. Tiyatro tarihtir. Tiyatro coğrafyadır. Tiyatro özgürlüktür. Tiyatro sonuna kadar direniştir! "Tiyatro, 21. Yüzyıl ve devamında da memleketimizde varlığını sürdürecektir. Geleneğiyle, çağdaşlığıyla, ilerlemeciliğiyle ve toplumla iç içe. Yüreğimizdeki ateşle yürümeye devam edeceğiz… Aramızdan ayrılışının 500. yılı yaklaşan büyük dahi W. Shakespeare’in kalemiyle sizlere sesleniyoruz… ”Var olmak mı, yok olmak mı, bütün sorun bu!” "27 Mart Dünya Tiyatro Günü, bu mesleği yücelten bütün emektarlara, salonlara gelerek tiyatroyu tamamlayan bütün seyircilere kutlu olsun!" |
DTCF'ye selam
Bildirilerin okunmasının ardından söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, "İyi ki bugün bizi gülümsettiniz" diyerek Dünya Tiyatro Günü'nü kutladı.
DTCF için dayanışma şarkısını seslendiren tiyatrocular, Dünya Tiyatro Günü şenliğini müziklerle sonlandırdı. (BK)
* * Kadıköy Tiyatroları Platformu bileşenlerine buradan ulaşabilirsiniz.