Dünya Su Forumu (WWF) 2009'da İstanbul'da yapılıyor. Bu haftasonu (22-23 Mart) İstanbul, Yıldız Teknik Üniversitesi'nde düzenlenecek "Kapitalizm Kıskacında Su" Konferansı ise WWF ve Dünya Su Konseyi (WWC) tarafından ekonomik bir meta olarak tanımlanmasına karşı çıkanları suyu bir "hak" olarak ele almak amacıyla bir araya topluyor.
Konferans çağrıcıları "Türkiye’nin neden WWF-5 için ev sahibi ülke olarak belirlendiğini merak ediyorsanız; suyun ticarileştirilmesinin arka planında hangi kapitalist çıkarların yattığını öğrenmek istiyorsanız ve dünyada verilmekte olan su mücadelelerini birebir bu mücadelelerde yer almış aktivistlerin kendilerinden dinlemek istiyorsanız katılın" diyor.
Konferansta neler konuşuluyor?
Cumartesi sabahı Yıldız Teknik Üniversitesi'nde başlayacak konferansın öğleden önceki konusu "Sermaye birikim sürecinde değişen bakış açısı", ilk paneli saat 10:00-11:00 arasında yapılan "Suyun Ticarileştirilmesinde Devletler ve Kurumların Rolleri" başlıklı panelde Jeoloji Mühendisleri Odası'ndan (JMO) Tahir Öngür "Su krizi gerçek mi?", Marmara Üniversitesi'nden Prof. Mehmet Türkay "Devletin yeniden yapılanmasının bir izdüşümü olarak Özelleştirme: Yaygınlaşan kapsamı değişmeyen sonuçları", Uluslararası Kamu Hizmetleri'nden (PSI) David Boys ve Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel İş Sendikası'ndan Serhat Salihoğlu'ysa "Yeni liberalizmin Yerel Yönetimlere yüklediği roller" başlıklı konuları ele alıyor.
Saat 11:15-12:15'de "Sermaye birikim sürecinde değişen bakış açısı" perspektifinde ikinci bölümü Marmara Üniversitesi'nden Prof.Dr. Fuat Ercan "Ortak paylaşım/mallardan metalaşmaya:Yeni Kuşatma Dinamiklerine Karşı Alternatif Topluluklar" başlıklı sunumuyla, İstanbul Üniversitesi Prof. Türkel Minibaş ise "Özelleştirmenin yeni biçimi: Kamulaştırarak özelleştirme! / Türkiye örneği" başlıklı sunumuyla gerçekleşiyor.
Öğle arası, saat 13:00-13:45'de Beşiktaş İskele Meydanı'nda "Dünya Su günü" basın açıklaması yapılıyor.
Konferansın öğleden sonraki bölümünün ana başlığı ise "Su kullanım alanlarının su kaynakları üzerine etkileri". 14:00–15:45 saatleri arasında madencilikte, enerji üretiminde, su havzaları ve kentleşmede, makine ve metal imalat sanayiinde su kullanımı ile suyun ticarileşmesinin evsel kullanımdaki toplumsal yansımaları konuşuluyor.
16:00–17.30 saatleri arasındaysa KESK, Tüm Bel Sen 4 No'lu Şube Başkanı Saadet Yeğin "Suyun ticarileştirilmesinin su emekçileri üzerine etkileri", Gıda Mühendisleri Odası'ndan İbrahim Kaya "Besin zincirinde su", Ziraat Mühendisleri Odası'ndan Ahmet Atalık "Sulama sistemleri ve Türkiye’de Sulama Birlikleri pratiği üzerinden su özelleştirmeleri", Türkiye Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu'ndan Abdullah Aysu "Suyun ticarileşmesinin geçimlik tarım üzerindeki etkileri" ve Tarım ve Ticaret Politikaları Enstitüsü (IATP) temsilcisi Shiney Varghese "Tarımın kapitalistleşmesinin tarımda su kullanımı üzerine etkileri" konularında paylaşımda bulunuyor.
İlk gün Marmara Oyuncuları Sahnesi'nin "Oyunsu" isimli izletisiyle son buluyor.
Konferansın İkinci günü öğleden önce yapılacak oturumun ana başlığı "Suyun ticarileşmesinin Toplum Sağlığı ve Çevre üzerine etkileri". "Suyun Ticarileşmesinin Çevre ve Doğal Kaynaklara Yansımaları"nı Yıldız Teknik Üniversitesi Prof. Dr. Beyza Üstün, "Metalaşan Suyun Toplum Sağlığı Üzerindeki Etkileri"ni Çevre Mühendisleri Odası'ndan Eylem Tuncaelli, "Metalaşan Suyun Kamu Çalışanlarına Etkileri"ni Türk Tabipler Birliği'nden Dr. Vahide Bilir ve "Metalaşan Suyun Çalışanlara Etkileri"ni Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu anlatıyor.
11:15-12:45 saatleri arasında "WWF/2009-İstanbul" başlıklı oturumunda "Uluslar arası Su Kurumları ve ulusal ölçekteki politikalara etkileri", "Muhalif Toplumsal Hareketler neyi hedefliyor?", "Uluslar arası Su Sözleşmelerinin bağlayıcılığı ne kadardır?" konuları tartışılıyor.
Panele Kanadalılar Konseyi'nden Anil Naidoo, Hollanda'dan Olivier Hoedeman, İtalya Su Dünya Sözleşmesi Kurulu'ndan Emilio Molinari katılıyor.
"Dünyadan Su Mücadelele Örnekleri" başlıklı panelde ise Uruguay'dan Carlos Sosa, Meksika'dan Hilda Salazar, Bolivya'dan Oscar Olivera, İtalya'dan Renato Di Nicola, Gana'dan Al-Hassan Adam ve Edirne'den Dr. Ertuğrul Tanrıkulu su mücadeleleri deneyimlerini paylaşıyor.
16:15-18:00 saatleri arasındaysa Dünya Su Forumuna alternatifler tartışılıyor ve "Meksika’da 2006 yılındaki WWF’ye Karşı Düzenlenen Eylemler-Aqua Mı Sangre" isimli belgesel gösteriliyor. (EZÖ)