Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan arkadaşım Yıldız Önen'le birlikte Venezüella'nın başkenti Caracas'a gidecek uçağı bekliyoruz.
Yıldız bir anda etraftaki rengarenk giysili insanları fark ediyor, onları takip edelim, diyor. Haklı çıkıyor. Çoğunluğu altıncısı düzenlenen Dünya Sosyal Forumu'na gittiği belli bir uçak dolusu insanla birlikte, Atlantik okyanusunun üzerinden Latin Amerika'ya doğru yol almaya başlıyoruz.
Çocukluk hayaline doğru
Heyecanlıyım, sadece sosyal foruma katılacağım için değil, aynı zamanda insana nedense gidilemez gibi gelen Latin Amerika'yı göreceğim için. Bu kişisel bir his elbette, kimileri için fevkalade gidilebilir bir yer olduğuna eminim.
Ama benim için neredeyse çocukluğumdan beri bir hayal. Öyle olunca, bir de insanin ilk okyanus aşırı uçuşu olunca tuhaf bir heyecan kaplıyor içimi.
Uçak neşeli, insanlar uçaktaki kötü hizmete aldırmayacak kadar forumun havasına girmişler. 10 saat neredeyse farkına bile varmadan geçiyor ve Chavez'in Venezüella'sına iniyoruz.
Emin adımlarla "Bolivar"lık
Hugo Chavez Venezüella'nın sosyalist başkanı malum. Metrekareye iki Chavez posteri ve bir Chavez sloganı düşüyor.
Henüz kendisinden "dünyaya toplam üç tane büyük ahmak geldi, İsa, Don Kişot ve ben" diye söz eden, Güney Amerika'nın kuzeybatısını, yani bugünkü Venezüella, Kolombiya, Ekvador, Panama, Bolivya ve Peru'yu İspanyol sömürgeciliğinden kurtaran Simon Bolivar kadar olamamış elbette; ama emin adımlarla ilerlediği ve dünya petrol piyasasının da gittikçe fiyatları yükselterek kendisine yardımcı olduğu kesin.
Dünyanın en büyük petrol üreticilerinden biri olan ülke yeni yeni söz konusu madenin maddi karşılığını almaya başlıyor zira.
İki buçuk saatte 5 kilometre
Havaalanından şehre inmek için önceden tembihlendiğimiz için hazırlıklıyız. Havaalanı şehir arasında normalde 45 dakika süren otoban, bir kavşağındaki tadilat nedeniyle kapalı.
Belli ki 1970'lerden beri kullanılmayan diğer yoldan, Caracas'ın efsanevi teleferiğinin de bulunduğu dağdan tırmanarak ve inerek şehir merkezine ulaşmaya çalışıyoruz.
İlk başta gayet hızlı ilerleyen trafik bir sure sonra durma noktasına geliyor ve biz yaklaşık 5 kilometrelik bir yolu iki buçuk saatte almayı başarıyoruz.
Havaalanından şehre yolculuğumuz toplam üç saat sürüyor ama hâlâ keyfimiz yerinde.
Her köşe başında polis
Venezüella bütün gezi rehberlerinde ve İnternet'te pek de güvenli olmayan bir yer olarak anılıyor.
Söz konusu rehberlerde ve sitelerde genel olarak İstanbul da pek güvenli sayılmadığı için başta pek ciddiye almıyoruz, ama yolda gelirken gördüğümüz güvenlik güçleri durumun ciddiyetini kavramamıza yardımcı oluyor.
Söz konusu güvenliğin forum için olduğunu, bir haftadır sürdüğünü, hemen her köşe başına polis yerleştirildiğini ayrıca kentte belediye tarafından da yaklaşık bin kişilik bir ek güvenlik oluşturulduğunu da hızlıca öğreniyoruz.
Geçişe izin vermemenin gururu
Otelde kayıt yaptırırken, forum için geldikleri her hallerinden belli (nasıl demeyin, anlaşılıyor) bir grupla sohbet etmeye başlıyoruz.
Amerika Birleşik Devletleri'nden (ABD) gelmişler. Türkiye'den geldiğimizi söyleyince ilk sözleri "ABD askerlerinin geçişine izin vermediniz, keşke biz de askerlerin gitmesine izin vermemeyi başarabilseydik" oluyor.
Ne yalan söyleyeyim, gururum okşandı bir anda.
Morales ve Chavez
Venezüella'da gündem Dünya Sosyal Forumu (DSF ve Bolivya'nın yeni başkanı Eva Morales. Hangi televizyonu açsanız ya Morales'le ya da Chavez'le karşılaşıyorsunuz.
Biri bitince diğeri başlıyor zaten. Chavez'in, anlaşılan o ki, destekçisi çok, ancak kendisine karşı kalabalık bir grup da yok değil.
Pazar günü Chavez karşıtlarının düzenlediği bir mitingde resmi kaynaklara göre 20 bin, bağımsız kaynaklara göreyse 120 bin kişi varmış.
İlk şans Dallas grubu
Sosyal forum için ilk atağımızı pazartesi sabahı forum kaydına giderek yapıyoruz. Organizasyonda ciddi aksamalar var ama heyecandan öfkelenmeye bile vakit bulamıyoruz.
Üstelik dünyanın dört bir yanından gelmiş binlerce insan var ve beklediğiniz her sıra size yeni insanlar tanıtıyor.
Mesela bizim ilk şansımız Dallas'tan gelen bir gruptu. Yakasında "fuck Bush" yazılı bir rozet taşıyan orta yaşın üzerinde bir kadın ve 20'lerinin henüz başlarında pek çok genç. Spiritüel güçlere inanan ve meditasyonla dünyadaki savaşları ve kötülükleri bitirebileceklerine inanan bir grup insan...
Nihayet program
Ardından tanıştıklarımız ise Brezilya'dan Arjantin'e, İtalya'dan Hollanda'ya kadar pek çok ülkeden gelmişlerdi.
İlk günün konusu elbette şehirdeki güvenlikti. Forum için yaratılan bütün o güvenlik çemberine rağmen en azından benim tanıştığım iki kişi ilk günlerinde soyulmuşlardı.
Saatler sonunda kayıt olmayı başardık, böylece günlerdir İnternet'ten ulaşmaya çalıştığımız ancak başaramadığımız forum programına da ulaşmış olduk.
Caracas, Bamako ve Karaçi
Altıncı dünya sosyal forumu aslında üç ayrı kentte yapılıyor. Caracas'tan birkaç gün önce Orta Batı Afrika ülkesi Mali'nin başkenti Bamako' da başladı, mart ayında ise Pakistan'da Karaçi'de yapılacak.
Dünya sosyal forumunu üç kıtaya bölmek aslında hem iyi hem kötü. İyi tarafı katılımı artırması, kötü tarafı ise konuşulacak konuları daraltması hem de birliği bozması. Bu da zaten sosyal forum surecindeki insanlar tarafından bir süredir tartışılıyor.
Caracas'taki sosyal forum Altıncı Dünya Sosyal Forumu ve İkinci Amerika Sosyal Forumu olarak geçiyor. Dolayısıyla programda Amerika kıtasının her iki yanındaki sorunlar masaya yatırılacak.
Programda Irak işgali yok gibi
Daha önceki sosyal forumlarda gündemi yoğun olarak dolduran savaş karşıtı hareket ve özelde Irak işgali ne yazık ki dünya sosyal forumunun bu seneki ajandasında geniş bir yer kaplamıyor.
Program altı temel başlıktan oluşuyor.
* Demokratikleşme için dinamikler: İletişim, kültür ve eğitim
* Toplumsal hareketlerde farklılıklar, kimlik, çoğulculuk ve çok kültürlülük
* Sosyal bağımsızlık için güç, politika ve mücadele yöntemleri
* Emperyalist stratejiler ve halkın direnişi
* Doğal kaynaklar ve yaşam hakkı: yıkıcı modele karşı alternatifler
* Çalışma hayatı: sömürülenler, çocuk işçiler, gelir adaletsizliği, cinsiyet ayrımcılığı
Forum programı ilk üç gün için 116 sayfa. Sanırım devamını ilerleyen günlerde göreceğiz. Zira çok hacimli olduğu için ikiye bölerek basmayı tercih etmişler.
Açılışı Chavez yapıyor
Forum salı günü yerel saatle saat 15:00'te -arada altı saat fark olduğuna göre, Türkiye saatiyle 21:00'de- yaklaşık 3 kilometrelik bir yürüyüşle başlayacak.
Forum için Venezüella'ya yaklaşık 120 bin kişinin geldiği söyleniyor. Buna "10 milyon oy Chavez'e" tişörtleriyle sokaklarda dolaşanları eklerseniz herhalde Chavez'in de konuşmacı olacağı açılış gösterisinde sayı oldukça yüksek olacak.
Forumun toplantıları ise çarşamba günü başlıyor. Son bir notla, burada hava 36 derece civarında seyrediyor, dayanılmaz bir sıcak özetle. (ÇM/BA)