*Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası, 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Bildirgesini internet sayfasından duyurdu.
ŞPO, bu yıl 46’ncısını yapacağı toplantının başlığını “Toplumda ve Mekanda Adalet” olarak belirledi.
Bildirgede “Adaletin, insanlık tarihinin başlangıcından beri en çok talep edilen kavramlardan biri olduğu” vurgulandı.
TIKLAYIN-Gezi'de karar: Kavala'ya ağırlaştırılmış müebbet, 7 kişiye 18 yıl hapis
Gezi Davası tutsaklarına yer verilen bildirge özetle şöyle:
"İnsanlık tarihinin başlangıcından beri adalet en çok talep edilen, arzulanan, uğruna mücadele edilen kavramlardan biri olmuştur. Hangi zaman diliminde, hangi toplumsal talep başlığı altında dile getirilirse getirilsin, adalet öncelikli gündem ve mücadele alanı olagelmiştir.
"Toplumsal bir olgu olarak ele alınan bu kavramın sosyolojik, ekonomik, fizyolojik ve psikolojik birçok alanda açılımları ve anlamları vardır.
"Mekan ve adalet doğrudan ilişkilidir"
"Dar anlamı ile coğrafi bir sathı ifade eden mekân ise meslek alanımızdaki yerleşik literatür çerçevesinde değerlendirildiğinde adalet ile doğrudan ilişkili bir içerik kazanmaktadır.
"Kamucu olmak, kamusal olanı korumak geniş kesimler için adaleti sağlamanın en önemli yollarından biridir. Bu durum, en temel meslek ilkesi kamu yararını savunmak olan planlama mesleğinde, adaleti de temel ilkelerinden biri haline getirmektedir.
"Yapılı çevrenin yeniden üretimi yoluyla, sermaye kesimlerinin kısa vadeli çıkarları uğruna mekân şekillendirilirken doğal alanlarımız yağmalanmakta, tarım alanlarımız hızla yok edilmektedir. Bilimi ve aklı, rant uğruna geri plana iten, kamucu planlamayı yok sayan anlayış ülkemizdeki doğa olaylarının afete dönüşmesine ve en nihayetinde hepimizi her seferinde üzüntüye boğan kayıpların yaşanmasına sebep olmaktadır.
"Barınma hakkı hayal oldu"
"En temel ve insani hak olan barınma, ülkemizdeki milyonlar için maalesef uzak ve ulaşılması güç bir hayal konumundadır. En temel kentsel hizmetler özelleştirmeler dolayısıyla düşük gelir grubunda yaşayan milyonlar için ciddi birer maliyet kalemi haline gelmiştir. Ulaştırma, su, elektrik gibi kentsel hizmetlere ödenen ücretlerin oranının maaş kalemleri içerisindeki payı her geçen gün artmaktadır.
"Tüm bunlar göstermektedir ki; mekan ve mekânsal pratikler doğrudan adaletle alakalıdır. Benimsediğiniz kent yönetim modeli ve planlama anlayışı da ya milyonların hayatını kolaylaştırıp refahını artıracak ya da bir avuç varsılın zenginliklerine zenginlik katacaktır. Bu iki uç arasındaki tercih elbette politik konumlanış ve benimsediğiniz etik tutumla doğrudan ilişkilidir.
"Gezi tutsakları haksız yere cezalandırıldılar"
"Meslek Odamız geçmişte olduğu gibi bugün de toplumdan, emekten, bilimden ve akıldan yana takındığı tutumla tarafını sermayenin değil emeğin ve emeğiyle geçinen milyonların yanında seçmiştir. Seçtiği bu yolda da mücadelesini sürdürmüş, bedel ödemiştir.
"Son olarak İstanbul`un en bilinen ve ziyaret edilen, milyonların uğrağı, kuşun, ağacın ve börtü böceğin yuvası Gezi Parkı`nın kamusal yeşil alan olarak kalmasını istedikleri için o dönem İstanbul Şube Başkanımız, şuan Onur Kurulu Üyemiz Tayfun Kahraman ile Şerafettin Can Atalay ve Mücella Yapıcı haksız yere cezalandırılmışlardır.
"Meslek ilkelerini gereğini yaptılar"
"Gezi Parkı`nın park olarak muhafaza edilmesi için mücadele eden arkadaşlarımız suç işlememiş aksine meslek ilkelerimizin gereğini yerine getirmişlerdir. Bu ilkeler soyut birer varsayım değil, Anayasa, Yasa, Yönetmelik ve uzun yıllara uzanan içtihatlar neticesinde Odamız Genel Kurullarında kabul edilmiş somut ilkelerdir.
"Arkadaşlarımız Gezi Parkı`nın Park olarak kalmasını isteyerek İstanbullu milyonlarca yurttaşımız için adalet talep etmişlerdir.Kadim şehir İstanbul`un dünü, bugünü ve yarını için adalet talep etmişlerdir.
"Sadece insanlar için değil, Gezi Parkı`nı yuva edinmiş ağaçlar, kuşlar için; yaşamın tüm bileşenleri için adalet talep etmişlerdir.Biz de şimdi onlar için, yüksek bir sesle adalet talep ediyoruz.
TIKLAYIN- Gezi Davası kararları siyaseten ne anlama geliyor?
Program:
"8 Kasım Dünya Şehircilik Günü 46. Kolokyumu" Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bugün başladı ve 8 Kasım'a kadar devam edecek.
Kolokyum programı şöyle:
Adalet; Doğa ve İklim:
- Ekolojik Adalet; Çevre Hakkı, Döngüsel Ekonomi, Enerji ve Altyapı, Ekolojik Yurttaşlık, DoğaTemelli Krizler ve Çözümler, Ekolojik Hukuk/Çevre Hukuku, Kentsel Ekolojik Sistemler.
- İklim Adaleti; İklim Krizi ve Etkileri, Gıda Egemenliği, Suya Erişim, Ekososyalizm, Politik Ekoloji, Agroekoloji ve Müşterekler, İklim Mülteciliği.
Adalet; Mekan ve Toplum:
- Kent Hakkı; Toplumsal Hareketler, Barınma Hakkı, Kamusal Hizmetlere Adil Erişim, Demokrasi ve Karar Alma Süreçlerine Adil Katılım, Adil Kent Yönetimi.
- Mekansal Adalet; Kentsel Dönüşüm, Gayrimenkul Piyasası, Konut Politikaları, İmar Hukuku, Kamusal-Özel Mekan Diyalektiği, Göç Ve Nüfus Dağılımı, Kırsal Alanlar, Eşitsiz Bölgesel Gelişim, Kentsel Estetik.
- Adil Kent; Kentsel Refah, Sağlıklı Kentler, Kır-Kent Dengesi, Erişilebilirlik, Kentsel Yoksulluk, Sosyal Ayrışma.
(RT)