Dünya Haber Ombudsmanları Örgütü (News Ombudsmen-ONO), hükümete mahpus Cumhuriyet Okur Temsilcisi Güray Öz’ün serbest bırakılması için çağrı yaptı.
Çağrı, ONO’nun resmi sitesinin ana sayfasında “ONO Türk meslektaşlarının tutuklanmasını protesto ediyor” başlığıyla yer aldı.
Öz'ün serbest bırakılması için Türkiye hükümetine protesto mektubu gönderdiği hatırlatılan ONO açıklamasında şu ifadeler yer aldı:
“ONO olarak Cumhuriyet Gazetesi Ombudsmanı Güray Öz’ün serbest bırakılmasını istiyoruz. Ayrıca Türkiye hükümetine tarafsız ve bağımsız habercilik yaparken mesleki faaliyetleri nedeniyle tutuklanan tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıyoruz.”
Öz'den mesaj
Cumhuriyet’in haberine Öz de mektup yasağı olduğu için eşi aracılığıyla şu mesajı gönderdi:
“Size ve örgütünüze değer biçilemez desteğiniz ve dayanışmanız için en derin şükranlarımı sunarım. Maalesef üç aydan uzun süredir tutuklu olduğum Silivri Cezaevi’nde mektup göndermek ve almak yasak. Bu mesajı haftada bir görüşmeme izin verilen eşim aracılığıyla gönderiyorum. Cumhuriyet gazetesinin ombudsmanı olarak ben ve hapisteki 9 meslektaşım, sizin destek ve dayanışma mesajınızdan büyük güç topladık. Umarım bu mektup size ulaşır.”
ONO hakkındaONO, Kuzey ve Güney Amerika’da, Avrupa’da, Asya ve Avustralya’da faaliyet gösteren uluslararası bir organizasyon. Bağımsız ve hesap sorulabilir bir medya için mücadele ediyor. |
Güray Öz hakkında1949 doğumlu. Gazeteciliğe 1969 yılında Ant dergisinde yazı ve röportajlarla başladı. TİP içinde çalıştı bir ilçe örgütünün dergisinde yazı işleri müdürlüğü yaptı. 12 Mart döneminde hakkında TCK 141-142. maddelerden soruşturuldu, arandı. 1974'ten sonra Makine Mühendisleri Odası'nın yayın bölümünü yönetti. İSTA Haber Ajansı'nda çalıştı. 12 Eylül askeri darbesinden sonra Almanya'ya gitti. Essen Üniversitesine bağlı Türkiye Araştırmalar Merkezi'nin basın sözcülüğünü yaptı. Daha sonra Cumhuriyet Gazetesi Almanya Temsilcisi oldu. 2000 yılında Avrupa Temsilciliği'ne atandı. 2005 yılında Türkiye'ye döndü ve Cumhuriyet Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü, daha sonra Yazı İşleri Müdürü oldu. 2013 yılında Okur Temsilciliği görevini üstlendi. Kasım'dan beri tutuklu31 Ekim 2016’da, Cumhuriyet soruşturması kapsamında polis tarafından evi basılarak gözaltına alındı, 4 Kasım’da tutuklandı. |
Ne olmuştu?31 Ekim’de İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhuriyet Vakfı yöneticileri hakkında “PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine müzahir olduklarına, yönetim kurulu toplantısında alınana vakıf üyeliğine seçim kararının usulsüz olduğuna 15 Temmuz darbe girişiminden kısa bir süre öncesinde darbeyi meşrulaştırıcı yayınlar yapıldığına dair iddia ve tespitler üzerine PKK/KCK ve FETÖ/PDY terör örgütlerine üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek suçlarından” soruşturma başladığını açıkladı. Cumhuriyet gazetesinden 16 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı, 13’ü aynı gün içinde gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler şöyleydi: Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazar Hakan Kara, yazar Hikmet Çetinkaya, karikatürist Musa Kart, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Bülent Utku, yazar Güray Öz, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi avukat Mustafa Kemal Güngör, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kuruul Üyesi Önder Çelik, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Bülent Yener, Cumhuriyet Kitap eki Genel Yayın Yönetmeni Turhan Günay, yazar Aydın Engin, yazar Kadri Gürsel ve muhasebe müdürü Günseli Özaltay. Sabuncu, Gürsel, Kart, Çelik, Utku, Güngör, Öz, Kara ve Günay 4 Kasım'da tutuklandı. Gözaltı kararı çıkarıldığında yurtdışında olan Akın Atalay da 11 Kasım'da Türkiye'ye döner dönmez, Atatürk Havalimanı'ndan gözaltına alındı, 12 Kasım'da tutuklandı. |
(EA)