Uluslararası araştırma örgütü Küresel Ayak İzi Ağı'nın (Global Footprint Network) verilerine göre dünya bir yıl içinde doğanın yenilenebileceği tüketim sınırını ilk kez bu kadar çabuk aştı.
Dünya Limit Aşımı Günü'nün ilk kez 1 Ağustos tarihine çekildi. Bu da dünyanın tolere edebileceği tüketim miktarına 212 gün içinde ulaştığımız anlamına geliyor.
Ayrıca bu hesaba göre yeryüzü kaynaklarının bu şekilde tüketilmeye devam etmesi halinde yeryüzünde barınanların şimdiden dünyanın 1.7 kat büyüklüğünde bir gezegene ihtiyaçlar var.
Küresel Ayak İzi Ağı'nın Dünya Limit Aşımı günü 30 yıl önce 15 Ekim, 20 yıl önce 30 Eylül, 10 yıl önce ise 15 Ağustos'tu.
Uluslararası araştırma örgütü Küresel Ayak İzi Ağı'nın yayınladığı verilere göre, 1971'den itibaren Dünya Limit Aşımı Günleri:
"Dolabımızda hala yiyecek var ancak..."
Küresel Ayak İzi Ağı'nın Başkanı Mathis Wackernagel, sonuçlar üzerine yaptığı açıklamada "Dünya Limit Aşımı Günü verilerine baktığımızda bugün geçen yıldan çok farklı görünmeyebilir, buzdolaplarınızda hala aynı yiyecekler var" derken ekledi:
"Ancak ABD7nin batısındaki yangınlar ve Güney Afrika'nın Cape Town bölgesinde yaşananlara bakarsak 2015'ten bu yana su tüketimini yarıya düşürmek zorunda kaldılar. Bunlar, elimizdeki tek gezegenin ekolojik dengesini bozmanın sonuçları".
"Büyük ekonomiler ponzi şeması yürütüyor"
Wackernagel, "Ekonomilerimiz gezegenemiz üzerinde bir Ponzi şeması* oynuyor. Dünyamınızın gelecekte kullanılması gereken kaynakları şimdiden kullanarak ekolojik borçlarımıza yenilerini ekliyoruz" derken şunları da söyledi:
Ponzi Şeması nedir?Ponzi Oyunu ya da Ponzi Şeması, yatırımcılara kendi paralarından geri dönenle veya sonraki yatırımcılardan gelen paralarla ödemenin yapıldığı bir dolandırıcılık yöntemi. İktisadi olarak iyi konumda olan bir ülkede faiz oranları oldukça düşük. |
"Yaratıcılığımızı fosil yakıtlardan ve gezegenimizi yok etmekten arındıran yeni bir sistem için kullanmanın zamanıdır." (PT)
*Kaynak: Global Footprint Network, Markets Insider.