Birleşmiş Milletler 21 Eylül Uluslararası Barış Günü için dünya liderlerine mesaj kampanyası başlattı.
BM'nin www.peaceday2008.org adresindeki resmi sitesine girip soldaki "send a message" düğmesine tıkladığınızda karşınıza bir form çıkıyor. Listeden ülkenizi seçip alttaki kutuya da mesajınızı yazabiliyorsunuz.
BM, bu mesajları 23 Eylül'de, BM Genel Meclisi'nin 63. toplantısı için New York'ta buluşacak liderlere ileteceğini söylüyor.
21 Eylül Uluslararası Barış Günü
BM Genel Meclisi, 1981'de Kostarika 'nın önerisiyle bir karar alarak BM Genel Meclisi'nin açıldığı, her eylülün üçüncü salısını barış günü olarak kabul etti. Bundan 20 yıl sonra da, tanımına "küresel ateşkes ve şiddetsizliği" ekleyerek günün kapsamını genişletti. Aynı zamanda 21 Eylül'ün barış günü olmasına karar verdi.
Öğlen 12'de barış için bir dakika sessizlik
Barış Günü'nün BM'deki kutlamaları, New York saatiyle öğlen 12'de bir dakika sessizlikle başlıyor. Ardından BM Genel Sekreteri "Barış Çanı"nı çalıyor.
Bu çan, dünyanın altı kıtasından çocukların gönderdiği bozuk paralardan dökülmüş ve Japonya tarafından savaşın insan maliyetini anımsatması için BM'ye armağan edilmiş durumda. Üzerinde "Çok yaşa mutlak dünya barışı" yazıyor.
"Siz de kutlayın"
BM Barış Günü'nün tanımındaki ateşkes ve şiddetsizliğin kişiler için de geçerli olduğunu söylüyor; "Barış Günü'nü siz de kutlayın" diyor. "İster öğleyin bir mum yakın ya da sessizce oturun. Ya da ülkenizdeki kutlamalara katılın."
Ama, BM'nin resmi kutlama etkinlikleri listesinde Türkiye'den herhangi bir etkinlik yer almıyor.
İki barış günü
Bu arada, Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta 1 Eylül de Barış Günü olarak kutlanıyor. Bunun nedenini Adil Hakyemez, bianet'te "1 Eylül Hangi Dünyanın Barış Günü" başlıklı yazısında anlatmıştı:
"Biz, Sovyetler Birliği henüz mevcutken SSCB ve Varşova Paktı üyesi öteki doğu Avrupa ülkeleriyle bu çizgideki güçlü Komünist Partiler'in bulunduğu ülkelerde etkin olan 'Dünya Barış Konseyi'nin o zamanlar ilan ettiği bir 'Dünya Barış Günü' vardı, hala onu kutluyoruz. Alâ... Fakat Alman ordularının Polonya'ya saldırdığı 1 Eylül'ü 'dünya barışı'nı hatırlamak için uluslar arası bir gün olarak kabul eden SSCB ve Varşova Paktı ülkeleri de onların barış hareketleri de artık yok."
(...)
"İkisini de kutlayabiliriz ve kutlayalım bence. Ne kadar çok barıştan söz etme vesilesi doğarsa o kadar iyi..." (TK)