Katar'ın ev sahipliğini yaptığı 2022 FIFA Dünya Kupası'nda, E Grubu'nda yer alan Kosta Rika ile Almanya takımları dün (1 Aralık) Al Bayt Stadyumu'nda karşılaştı.
Karşılaşmayı Fransalı hakem Stephanie Frappart yönetti.
Frappart, 1930'dan bu yana düzenlenen dünya futbolunun milli takımlar düzeyindeki bir numaralı organizasyonu olan FIFA Dünya Kupası'nda görev alan ilk kadın hakem olarak tarihe geçti.
Frappart'ın yardımcılıklarını üstlenen hakemlerden ikisi de Neuza Back ve Karen Medina Diaz isimli kadın hakemlerdi.
"Tarihi bir an"
Tamamı kadınlardan oluşan üçlü hakem ekibinin Dünya Kupası'nda bir maçı yönetmesi, FIFA ve bazı dijital futbol platformları ile spor yorumcuları tarafından "tarihi bir an" olarak değerlendirildi.
Sosyal medyadaki kullanıcılardan bazıları ise bu durumu, Katar devletinin Katarlı kadın ve LGBTİ+'lara yönelik ayrımcı tutumuna ve turnuvada talep ettiği yasaklara bir yanıt olarak nitelendirdi.
History is set to be made on Thursday! ????
— FIFA World Cup (@FIFAWorldCup) November 30, 2022
There will be an all-female refereeing trio taking charge for the first time at a men's #FIFAWorldCup in the match between Costa Rica and Germany.
Referee Stéphanie Frappart will be joined by assistants Neuza Back and Karen Diaz. ???? pic.twitter.com/fgHfh2DICK
Frappart, geçen seneki 2022 FIFA Dünya Kupası Elemeleri'nde de görev alarak yine "ilk kadın hakem" unvanı almıştı. Fransalı hakem, 27 Mart 2021'de Hollanda'nın Letonya'yı 2-0 mağlup ettiği maçı da yönetmişti.
Katar'da kadınlara yönelik ayrımcılıkİnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) 2021 yılında yayımladığı rapora göre Katarlı kadınlar, neredeyse her konuda erkeklerden 'izin almak' zorunda. Rapora göre Katar'daki kadınlar, resmi erkek vesayet kuralları altında yaşıyor. Katar'daki kadınlar evlenmek, devlet bursları ile yurtdışında okumak, devlet kademelerinde işe girmek, belirli yaşlara kadar yurt dışına seyahat etmek ve bazı üreme sağlığı hizmetleri almak için erkekler "velilerinden" izin almak zorunda. Ayrımcı sistem ayrıca kadınların boşandıklarında ve yasal velayet sahibi olduklarında bile çocuklarının birincil koruyucusu olma yetkisini reddediyor. |
(TY)