7 bin yıllık geçmişe sahip olan Mardin'de binlerce tarihi eser bulunduğunu, bu eserleri gün ışığına çıkarmak için daha çok desteğe ihtiyaç duyduklarını belirten Özlen, "Devlet bu işi sivil toplum örgütlerine bıraksın. Çünkü, biz Mardin'i Avrupalılara daha iyi anlatır, gerekli desteği sağlarız" diye konuştu.
İlk girişim değil
Özlen, şu bilgileri verdi:
* 1981 yılında da Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı'na (UNESCO) Mardin'in "Dünya Kültür Mirası" listesine alınması için başvurduk. Ancak, başvurumuz "terör olayları" nedeniyle rafa kaldırıldı.
* Girişimlerimiz sonucunda, UNESCO'nun alt birimi olan Anıtlar SİT Alanı Koruma Kurulu Başkanı Christopher Tound ve beraberindeki heyet Mardin'e gelerek incelemelerde bulundu. Bu heyet, şehir için bir de rapor hazırladı.
"Devlet en büyük engel"
* Mayıs 2003'te Paris'te toplanacak olan UNESCO Yönetim Kurulu, ili dünya kültür mirası listesine alacağını umuyoruz.
* Mardin'in listeye alınmasının önündeki en büyük engel devlet. Devlet, bu işi sivil toplum örgütlerine bıraksın. Çünkü biz Mardin'i Avrupalılara daha iyi anlatır, gerekli desteği sağlarız.
* Mardin'in tanıtımı için, 17 Ağustos Cumartesi günü tarihi Aspendos Antik Tiyatrosu'nda bir konser vereceğiz.
7 bin yılın tanığı Mardin
* "7 bin yılın tanığı Mardin" adı altında hazırlanan broşürlerin Avrupa'nın birçok başkentinde bilboardlara asılacak.
* 500 yıllık süreç ele alındığında, ildeki tarihi yapılar yüzde 10 oranında hasar görmüş. Ancak son 20 yıldaki tahribat ise yüzde 80.
* Birçok Mardinli terör nedeniyle ili terk etti. Göç eden insanların yerini çevre illerden gelen insanlar doldurdu. Bunun sonunda ildeki tarihi yapı erozyona uğradı.(NK/BB)