Fotoğraf: Afganistan'ın başkenti Kabil'de 8 Mart kutlaması
Afganistan'da kız çocuklarının eğitim görmesinin yasaklandığı, İran'da kadın hakları için kitlesel başkaldırıların patlak verdiği ve ABD'de kürtaj hakkına darbe vurulduğu bir yılın ardından kadınlar 2023 Dünya kadınlar günü etkinlikleri için kürenin dört bir yanında soklara çıkmaya devam ediyor.
Singapur ve Cakarta'da başlayan gösteriler, Beyrut, İstanbul, Berlin ve Paris'ten, batı yarımküreye ABD'nin doğusuna, Venezuela ve Arjantin'e doğru bütün dünyayı kat ediyor. Bir çok yerde gösteriler ve mitingler gece yarısına kadar sürecek.
Doğu Asya ve Okyanusya
Reuters'ın haberine göre, Avrupa ve Orta Doğu'da kadınlar henüz uykudayken, Filipinler'in başkenti Manila'da, eşit haklar ve ücret artışı talebiyle emekçi kadınlar sokakta protestolarını engelleyen polisle karşı karşıyaydı.
Avustralya'nın başkenti Melbourne'da göstericiler, kadınlara eşit ücret ve daha etkin güvenlik talep etti. "Güvenli, saygın, eşit," pankatını yükseltti. Yürüyüşe bir İranlı kadın grubu da katıldı.
Japonya'da hükümet cinsiyetle ilgili tutumları değiştirmek için daha çok çabaya gerek olduğunu söyledi
Japonya'nın başkenti Tokyo'da 8 Mart yürüyüşü
Geçen yıl Dünya Ekonomik Forumu'nun küresel raporunda cinsiyet eşitliği konusunda 146 ülke arasında 116. sırada kalan Japonya'da, Hükümet Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, kadınların çalışma koşullarının iyileştirilmesi konusunda ilerleme kaydedildiğini, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini söyledi.
"Ev ve işyeri sorumluluklarını dengelemeye çalışan kadınların durumu ülkemizde oldukça zor ve bir sorun olarak not ediyoruz, Bu sorunu çözmek için alınacak önlemlerin ancak yarısı gerçekleştirilebildi" dedi.
Birçok protestoda, özgürlükleri son bir yılda özellikle sert darbeler alan İran ve Afganistan'daki kadınlarla dayanışma çağrıları yer alıyordu.
Siri Lanka'nın başkenti Kolombo'da, çevik kuvvet polisi, muhalefet tarafından düzenlenen bir kadınlar günü mitinginde protestocuları durdurmaya çalışırken arbede yaşandı.
Yüzlerce kişi, Sri Lanka hükümetine kadın haklarını koruması ve yüksek yaşam maliyetlerini protesto etmesi çağrısında bulunmak için toplanmıştı. Sri Lanka, enflasyonun yükselmesine neden olan büyük bir ekonomik kriz yaşıyor. Bir kadın elinde, "Kadın emeğinin sömürülmesini durdurun" yazılı bir pankart vardı.
Afganistan'daki BM Yardım Misyonu Başkanı Roza Otunbayeva, 8 Mart mesajında , "Taliban yönetimindeki Afganistan, kadın hakları konusunda hala dünyanın en baskıcı ülkesi olmaya devam ediyor ve Afgan kadınları ve kızları kamusal alanın dışına itmek için metotlu, kasıtlı ve sistemli çabalara tanık olmak üzüntü verici" dedi.
Avrupa
Londra'da protestocular, İran'daki kadınları desteklemek için bir TV dizisine de dönüşen Margaret Atwood'un romanı "Damızlık Kızın Hikayesi"nden esinlenen kostümlerle İran büyükelçiliğine yürüdüler.
23 yaşındaki Mahsa Amini'nin geçtiğimiz Eylül ayında Tahran'da ahlak polisi tarafından gözaltındayken öldürülmesi, İran'da son yılların en büyük hükümet karşıtı protestolarını başlattı.
Son günlerde, İran'ın dini yöneticileri, halkın öfkesinin düzinelerce okuldaki kız öğrencileri etkileyen bir zehirlenme saldırısı dalgasıyla birleştiği için yeni bir baskıyla karşı karşıya kaldılar.
İngiltere ayrıca "kadın haklarının küresel ihlalcileri" olarak tanımladığı şeye karşı bir yaptırım paketi açıkladı. AB Salı günü yeni yaptırımlar açıkladı.
İspanya'nın başkenti Madrid'de 8 Mart yürüyüşü
Madrid ve Barselona da dahil olmak üzere İspanya'nın çeşitli şehirlerindeki protestocular, feminist hareket içinde trans hakları ve yasağı konusundaki bölünmeler dolayısıyla Dünya Kadınlar Günü içi ayrı ayrı mitingler düzenlediler.
İtalya'nın ilk kadın başbakanı Giorgia Meloni, devlet kontrolündeki şirketlerin en az bir kadın lidere sahip olması gerektiğini söyleyerek kadınların ekonomideki rolüne odaklandı.
Rusya
Dünya Kadınlar Günü'nün en poüler resmi bayramlardan biri olduğu Rusya'da, parlamentonun üst meclisinin başkanı, 8 Mart kutlamalarını Batı'nın benimsediği "cinsel azınlıklar" ve liberal değerlere yönelik sert bir saldırıyı yükseltmek için değerlendirdi.
Valentina Matviyenko, Federasyon Konseyi'nin web sitesindeki bir blogda "Erkekler ve kadınlar toplulukların biyolojik, sosyal ve kültürel omurgalarıdır" diye yazdı.
"Dolayısıyla ülkemizde tehlikeli bir toplumsal cinsiyet oyunu yoktur ve hiçbir zaman da olmayacaktır. Bu tehlikeli deneyi kendi üzerinde yürütmeyi Batı'ya bırakalım."
(AEK)