Küresel feminist eylem ağı Dünya Kadın Yürüyüşü'nün 4. Uluslararası Eylemi, bu sene Nusaybin’den başlıyor.
2000 yılından beri her beş senede bir düzenlenen etkinliklerde, kadınlar ülkeden ülkeye, kıtadan kıtaya dolaşarak taleplerini dile getiriyor.
Dünya Kadın Yürüyüşü'nün 4. Uluslararası Eylemi çerçevesinde, tüm dünyadan kadınlar 6 Mart’ta Nusaybin'de buluşacak. Etkinlikler 7 Mart’ta Mardin’de, 8 Mart’ta ise Diyarbakır'da devam edecek.
Bu üç günlük programa SYRİZA'dan Serez Parlamenteri Afroditi Stampouli'nin yanı sıra yine SYRİZA'dan Alexandra Makri ve Marina Kallergi da katılacak.
Etkinliklerin ardından Avrupa Feminist Karavanı, 9 Mart’ta Diyarbakır’dan hareket edecek ve Avrupa'nın direniş noktalarını birbirine bağlayarak 17 Ekim'de Portekiz'in Coimbra kentinde olacak.
Etkinlikler 16 Mart’a kadar devam edecek
9 Mart’ta Avrupa Feminist Karavanı’nın yola çıkmasının ardından, çeşitli illerde etkinlikler 16 Mart’a kadar devam edecek.
Karavan sırasıyla Antakya, Mersin, Antalya, Muğla, Didim ve İzmir’e uğrayacak ve bu illerde barıoş forumları, sergiler düzenlenecek.
Kadınlar Mersin’de Özgecan Aslan’ın ailesini, Antalya’da Alyazma Anıtı’nı, Muğla’da İztuzu direnişini, İzmir’de Gaziemir nükleer atıklarının depolandığı mahalleyi ziyaret edecek.
Karavan, İzmir’den Selanik’e hareket edecek ve yolculuk Portekiz’e doğru devam edecek.
6-16 Mart 2015 boyunca sürecek etkinliklerle ilgili detaylı bilgi için tıklayın.
Dünya Kadın Yürüyüşü nedir?
Dünya Kadın Yürüyüşü, 2000 senesinde kurulmuş Yoksulluk ve kadına yönelik şiddetle mücadele eden taban gruplarını ve örgütlerini siyasi, ekonomik ve toplumsal değişimi hedefi etrafında birleştiren, uluslararası feminist eylem hareketidir.
Hareket, doğanın gaspı ve metalaştırılması, geçim kaynaklarının ve emeğin haklarının gaspı, kadın bedeni ve yaşamı üzerindeki kontrol ve militarizasyon, kriminalizasyon ve şiddete karşı çalışmalar yürütüyor.
Dünya Kadın Yürüyüşü’ne hükümet dışı kadın örgütleri, karma örgütlerin kadın komiteleri, kadın komiteleri olmayan ancak Yürüyüşün örgütlenmesinde liderliğin kadınlarını üstlendiği karma örgütler katılabiliyor. Türkiye’deki etkinlik organizasyonunu Kongreya Jinen Azad (KJA) yürütüyor. (ÇT)