BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un girişimi çerçevesinde tarihte ilk defa düzenlenecek olan Dünya İnsani Zirvesi 23-24 Mayıs 2016 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Türkiye’nin 3 milyona yakın sığınmacıyı barındırması, dünyanın üçüncü büyük insani yardım donörü ve yardımların milli gelire oranı itibarıyla “en cömert donör” ülkesi olması nedeniyle BM Dünya İnsani Zirvesi İstanbul’da gerçekleşmesine karar verildi.
Ne konuşulacak?
Zirve, ister doğal afet kaynaklı, ister silahlı çatışmaların sonucu olsun mevcut küresel insani sorunlara çözüm önerileri geliştirilmesini, ayrıca insani yardım çabalarının geleceğine ilişkin bir gündem oluşturulmasını amaçlıyor.
60 milyon insan çatışmalar ve şiddet nedeniyle yerlerinden edilirken, her yıl 218 milyon insan doğal afetlerden dolayı mağdur oluyor ve bu afetlerin dünya ekonomisine maliyeti 300 milyar Doları aşıyor.
Zirve, BM üyesi ülkelerden resmi heyetlerin yanı sıra uluslararası ve bölgesel örgüt yetkilileri, parlamenterler, sivil toplum mensupları, akademisyenler, medya mensupları, özel sektör, gençlik ve krizden etkilenen kesimleri de kapsayan çok paydaşlı bir nitelik taşıyor.
Kimler katılacak?
Açılışını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştireceği zirveye 23 devlet başkanı, 23 başbakan ve 50’nin üzerinde bakan katılması bekleniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yoğun programı nedeniyle zirveye katılamayacağını açıkladı.
Cumhurbaşkanı sözcüsü İbrahim Kalın, dün yaptığı basın toplantısında "Azerbaycan'dan Katar'a, Almanya'dan İngiltere'ye, bir çok Afrika ülkesinden, Asya ülkesine , AB ülkelerine kadar zirveye pek çok lider katılacak" dedi.
İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanının zirve marjında Almanya, Hollanda, Katar, Azerbaycan gibi ülkelerle bir dizi ikili görüşme gerçekleştireceğini söyledi.
Ne sonuç çıkacak?
BM Genel Sekreteri'nin önümüzdeki üç yıl zarfında somut bir ilerleme sağlanması çağrısı çerçevesinde toplanan Zirve sonucunda üç belgenin ortaya çıkması bekleniyor.
Zirvenin sonunda yayınlanacak olan Başkanlık özeti raporu ve ilgili tüm taraflarca yapılan taahhütlerin yer alacağı liste Zirvenin en önemli iki sonucu olacak. Ayrıca BM Genel Sekreteri tarafından önümüzdeki Eylül ayında, BM Genel Kurulu öncesinde Zirvenin sonuçlarına ilişkin olarak bir rapor yayınlanması öngörülüyor.
Zirvenin ana mekanları İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı.
Sınır Tanımayan Doktorlar katılmayacak
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), zirveye katılmama kararı aldı. Gerekçelerini de şöyle açıkladı:
“Suriye’de, Yemen’de, Güney Sudan’da hastalara ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin; Ürdün, Türkiye ve Makedonya sınırlarında Avrupa’ya kaçmaya çalışan sivillerin karşı karşıya kaldıkları engellemelerin; Yunanistan’da ve Avustralya’da güvenli bir liman arayan mülteci ve göçmenlerin maruz kaldığı insanlık dışı muamelenin, Ebola salgınına karşı harekete geçmede yaşanan ve küçük çaplı da olsa tekrarlanan boşluğun, bugün Angola’da yaşanan sarıhumma salgınının, bazı ülkelerin temel ihtiyaçlara erişim hakkını yok sayarak insani yardıma erişim konusunda uyguladığı katı sınırlamaların, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde tekrar tekrar nükseden salgınlara cevap vermedeki yetersizliklerin tartışılmadığı bir zirve, bizleri, bu ihtiyaçlara cevap vermede DİZ’in insani yardım sektörüne ne şekilde katkıda bulunacağını sorgulamaya itmiştir. Burada sayılan örneklerin her birinde devletlerin üzerine düşen sorumluluklar ve insani yardım sisteminin ihtiyaca cevap verme kapasitesinin azalmış olması, dolayısıyla daha çok ölüm ve acıya sebebiyet vermesi, zirvede ele alınmayacaktır.” (NV)