* Fotoğraf: Pixabay.
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres, 6-18 Kasım'da Mısır'ın Şarm El-Şeyh kentinde düzenlenecek 27. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı (COP27) öncesi, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nin başkenti Kinşasa'daki bir toplantıda konuştu.
COP27'nin, küresel iklim krizi açısından kayıp ve hasar konusunda harekete geçilmesi gereken yer olduğunu ifade eden Guterres, "Bugün güvenliğimiz ve yarın da hayatta kalmamız için bir ölüm-kalım mücadelesi içindeyiz," dedi.
Toplantıda söz alan isimlerden bir diğeri ise BM İklim Değişikliği (UNFCCC) Genel Sekreteri Simon Stiell oldu. Stiell, COP27'nin dünya için bir "vites değiştirme noktası" olduğunu söyledi.
Mevcut durumda, küresel ısıtmaya neden olan sera gazı emisyonlarının en yüksek seviyede bulunduğunu ve gün geçtikçe arttığını belirten yetkililer, iklim krizinin dünya çapındaki yıkıcı etkilerini sıraladı.
"Ahlâki zorunluluk"
Dünyadaki iklim felaketlerine dikkat çeken António Guterres "Pakistan'ın üçte biri sular altında kaldı. Avrupa'da son 500 yılın en sıcak yazı yaşandı. Filipinler darbe aldı. Küba'nın tamamı karartma içinde. Ve burada, Amerika Birleşik Devletleri'nde, Ian Kasırgası hiçbir ülkenin ve hiçbir ekonominin iklim krizinden muaf olmadığını acımasız bir şekilde hatırlattı," dedi.
BM Genel Sekreteri António Guterres.
"En zengin gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin eylemleri birbirini tutmuyor," diyen Guterres, harekete geçmenin vakti geldiğini vurgulayarak "Harekete geçmemek, daha fazla güven kaybına ve daha fazla iklim hasarına yol açacaktır. Bu, göz ardı edilemeyecek ahlâki bir zorunluluk," dedi.
Dünya bekleyemez
Dünya iklim krizini gün geçtikçe daha yakıcı bir şekilde deneyimlerken, dünyanın en zengin 20 ülkesinin bu konuda yeterince çabalamadığını aktaran Guterres, G20 ülkelerinin mevcut taahhüt ve politikalarıyla ilgili "1,5 derece (dünyanın sıcaklık eşiği) hedefine ulaşmak şöyle dursun, küresel sıcaklık artışını 2 santigrat derece ile sınırlama şansına bile kapıyı kapattılar," diye ekledi.
Guterres son olarak "Emisyonlar tüm zamanların en yüksek seviyesinde ve yükseliyor," dedi ve konuşmasını heceleyerek sonlandırdı: "Dünya bekleyemez."
(TY)