Bisiklet kullanımının, insanları motorlu araçlara bağımlılıktan kurtarırken, ulaşımda kolaylık, çevre kirliliğini önleme, enerji tasarrufuna yönlendirme ve sağlıklı yaşama destek sağladığı bildirildi.
Çin'de ulaşımın yarısı
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cevdet Yılmaz, bisiklet kullanımı ile ilgili yaptığı araştırmalar ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Araştırma sonuçlarına göre, bisiklet kullanımının en yaygın şekilde Çin ve Hindistan'ın yanı sıra Almanya, Hollanda ve Danimarka başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerinde görüldüğünü belirten, Yılmaz, şunları kaydetti:
"Dünyada toplam 800 milyon bisikletin olduğu tahmin edilmektedir. Bunun 300 milyonu ulaşımın yüzde 50'sinin bisikletle yapıldığı Çin'dedir.Uzakdoğu dışında bisikletin dünyada en yaygın olduğu bölgelerden birisi de Hollanda ve Danimarka'dır. Hollanda da bisikletlilere çeşitli öncelikler sağlanmıştır. Bisikletlilere ait trafik lambaları, araç trafiğine kapalı yollar, tek yönlü yollara girme hakkı, özel ring hatları, tüneller ve köprüler bunlardan bazılarıdır."
Karadeniz, Konya, Elazığ
Türkiye'de yatay bir hat üzerinde gelişme gösteren il ve ilçelerde bisiklet kullanımımın özendirilebileceğini de bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Trafik sıkışıklığı, yolların yetersiz kalması, enerji israfı, kazalar, zaman kaybı, çevre ve gürültü kirliliği gibi sorunların aşılmasında bisiklet kullanımının özendirilmesi, bu sorunlara tamamen çözüm olmasa da, kısmen bir rahatlama sağlayacaktır. Rize, Ordu, Giresun ve Samsun illerle düz alanlarda kurulmuş ve yatay yönde gelişme gösteren Konya, Elazığ, Adapazarı, Adana ve Kayseri gibi kentlerde bisikletten yararlanılabilir. Jeomorfolojik yapısı uygun olan yerlerde bisiklet yolları inşa edilerek ulaşım alternatifleri gözönüne alınmalıdır."
Cevdet Yılmaz, bazı yasal düzenlemeler yapılarak özellikle belediyelerin çok az bir maliyetle bisiklet yolları, park yerleri ve bazı özendirici düzenlemeler yapabilmesine imkan verilmesi gerektiğini de söyledi.