*Görseller: Pixabay.
Aktivist John McConnell sayesinde ilk olarak 1969 yılında kutlanan Dünya Günü her senen 22 Nisan'da kutlanıyor.
Günün ilk amacı gezegen üzerindeki yaşamı ve güzellikleri kutlayarak ekolojik tehlikelere dikkat çekmek. Bu yılkı dünya gününde gezegeni korumak için One World: Together At Home (Bir Dünya: Hep birlikte evdeyiz) sloganı ortaya atıldı.
Amaç, dünyayı şu anki salgın ve iklim krizinden korumak için evde kalmanın önemini vurgulamak.
Öte yandan online etkinlikler için de www.eartday.org'a bakabilirsiniz.
İlk nasıl ortaya çıktı?
22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco'da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında John McConnell tarafından gezegen için bir özel gün düzenlenmesi fikri ile ortaya çıkmıştı.
John McConnell, Dünya Günü kutlamaları için tarih olarak ekinoks (gece ve gündüzün eşit olduğu) zamanı yani 21 Mart'ı önermişti.
Daha sonra ise çevre sorunlarına büyük bir kamuoyu ile tepki gösteren ilk hareket, Wisconsin Senatörü Gaylord Nelson'un desteği ile ve Denis Hayes'in organizatörlüğünde 22 Nisan 1970 günü ilk Dünya Günü kutlamaları olarak tarihe geçti.
Bu kutlamalara yaklaşık 20 milyon kişi katıldı, birçok konferans ve sempozyum düzenlenerek, çevre sorunlarına dikkat çekilerek ABD'nin ilk 'Temiz Hava Yasası' ve 'Temiz Su Yasaları' hazırlandı.
John Mcconell hakkında
John McConnell (22 Mart 1915 - 20 Ekim 2012 ), Dünya Günü'nün kurucusu olarak bilinen ABDli aktivist. İnsan ıstırabını hafifletmek ve ortak iyiliği teşvik etmek için fikirler geliştirdi. Davis City, Iowa'da bir seyyar doktorun oğlu olarak dünyaya geldi.
Buzullar hakkında yeni gerçek
Dünya Günü vesilesiyle Avrasya'da 14 yıl önce eriyen buzul tabakasının etkileri ortaya çıktı.
Araşıtrma Nature Geoscience'da yayınlandı. Bilim insanlarına göre Grönland buz tabakasının içerdiği su miktarının yaklaşık üç katı olan zAvrasya buz tabakası, hızlı bölgesel ısınma sonucu sadece 500 yıllık bir süre içinde tamamen eridi.
Norveç Bergen Üniversitesi'ne bağlı araştırma ekibinin liderlerinden Jo Brendryen, Avrasya buz tabakasının erimesinin geniş bölgesel sıcaklık dalgalanmalarıyla zamanlama olarak tuttuğunu kaydetti.
Brendryen, analiz edilen buz tabakasındaki örneklerin, o dönemdeki Grönland'ın üzerindeki atmosferin birkaç on yıl içinde 14 dereceye kadar ısındığını ortaya çıkardığını da belirtti ve ekledi:
"Bu sıcaklık artışının, buz tabakasının erimesi ve çöküşünün ana itici gücü olduğunu düşünüyoruz.".
Kaç buzul çağı yaşadık?
Dünya tarihinde (4.6 milyon sene) beş kez büyük buzul çağı yaşandı. İskandinavya bölgesinin büyük bir bölümünü kaplayan Avrasya buz örtüsü yaklaşık 33 bin yıl öncesine dayanan son buzul çağında bulunuyordu.
Günümüze gelecek olursak sadece 2019 yılında 560 milyar tondan fazla buz kütlesi tamamen eridi. Okyanus seviyelerini altı metreden fazla yükseltebilecek kadar donmuş su içeren Grönland, 1990'lara kıyasla altı kat hızlı eriyor.
(PT)
*Kaynak: Wikipedia, EuroNews, Independent.