Avustralya'daki Queensland Üniversitesi ve Yaban Hayatı Koruma Derneği ile birlikte çalışan bilim insanları biyo çeşitliliği inceleyen bir harita çıkardı.
The Guardian gazetesinden Lisa Cox imzasıyla yayınlanan ve haberde yer alan araştırma sonuçlarına göre dünya genelinde 1200'den fazla tür yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.
Bilim insanları 5 bin 457 kuş, memeli ve amfibi türünün karşılaştığı tehditleri belirlediği araştırmalarında bu türlerin habitatlarını inceledi.
PLOS Biology'de yayınlanan araştırmada türler tarım, kentleşme, aydınlatma, yollar, demiryolu, su yolları ve nüfus yoğunluğu gibi tehditleri haritalandırıldı.
TIKLAYIN - Böcek Popülasyonu Önümüzdeki 100 Yılda Tamamen Tükenebilir
"Türlerin azalmaya devam edeceği aşikar"
Ekip, sadece kendi habitat aralığındaki türleri etkilediği bilinen tehditlere baktı ve incelenen türlerin neredeyse dörtte biri olan 1237 türün, habitatlarına yapılan müdahalelerden yüzde 90'dan fazla etkilendiğini tespit etti.
Queensland Üniversitesi'nden James Allan sonuçları oldukça endişe verici olarak nitelendirirken "Bunun nedeni haritalandırdığımız tehditlerin direkt türe özgü olmasından kaynaklanıyor" diyor ve ekliyor:
"Bunlar, türlerin düşüşünün temel nedenleri ve neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olmalarının nedeni. Bir tehdidin bir türle çakıştığı yerlerde, türlerin azalmaya devam edeceği aşikar. "
Sıcak noktalar haritası
*Kaynak: PLOS Biology
Habitat tehdidinden en çok etkilenen yerler Brezilya, Malezya, Endonezya, Hindistan, Myanmar ve Tayland.
Soğuk noktalar haritası
*Kaynak: PLOS Biology
Andes ve Liberya'nın bir kısmı olan Amazon yağmur ormanlarının yanı sıra güneydoğu Asya.
İki ana tehdit iklim değişikliği ve hastalıklar
Haritalamadıkları iki ana tehdit, amfibi etkileyen hastalıklar ve tüm türleri tehdit eden iklim değişikliğiydi.
En çok Güneydoğu Asya etkileniyor
Dünya üzerindeki karasal yüzeyin yüzde 84'ünden türler üzerinde insan etkileri bulunuyor.
Tehditlerden en çok etkilenen ilk beş ülke, güneydoğu Asya'daydı. En çok etkilenen Malezya ise Brunei ve Singapur.
Tehditlerden en çok etkilenen canlılar arasında güney Brezilya, Malezya ve Endonezya'daki mangrovlar, tropik ve tropik nemli geniş yapraklı ormanlar ve Hindistan, Myanmar ve Tayland'ın tropik ve astropikal kuru geniş yapraklı ormanları da bulunuyor.
"Tehditler durdurulabilir.
Araştırmacı Allan, "Yapmamız gereken en önemli şey, türlerin etkilenmeyen alanlarının bulunduğu bölgeleri koruma" diyor ve ekliyor:
"Bu alanların tehdit altına girmesini durdurmamız gerekiyor. İyimserlik için yer var. Haritalandırdığımız her tehdit, orayı korumak için gösterilen çabalarla durdurulabilir." (PT)