Dünyanın birçok ülkesinden 250 akademisyenin katılımıyla toplumsal değişimle ilgili sorunlara öneriler sunan bir rapor hazırlayacak olan Uluslararası Sosyal İlerleme Paneli (International Panel on Social Progress- IPSP) 27-29 Ağustos tarihlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde toplanıyor.
2017’de yayınlanacak olan rapor, toplumların uzun vadede geçireceği evrime dair entelektüel ve kamusal bir tartışma yaratmayı hedefliyor.
Perşembe günü IPSP’nin Bilim Konseyi Eş Başkanı ve Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Ravi Kanbur ve Princeton Üniversitesi Ekonomi Profesörü Marc Fleurbaey’’in katılımıyla basın toplantısı gerçekleşti ve ISPS ve hazırlıkları süren raporla ilgili bilgiler paylaşıldı.
Sosyal konuları inceleyen rapor yok
Prof. Dr. Fleurbaey, raporun yazılma gerekçeleirni şöyle açıkladı:
“Bu, iki yıl önce bazı meslektaşlarımızın sosyal konularda kolektif bir düşünce üzerine çalışılmasını önerince başladı. Sosyal konularda hazırlanan pek çok raporun konusu dar çünkü sadece teknik konularla ilgileniyor. Bütün sosyal konulara birlikte yaklaşan, uzun vadeli incelemeler yapan detaylı bir rapor yok. Bu panelin esas fikri sosyal bilimciler olarak toplumu, toplumun girdiği yol hakkında bilgilendirmek ve yeni güzel bir toplum tasarısı oluşturmak.
Daha iyi bir toplum mümkün mü?
“Toplum hakkında küresel bir metin oluşturulmaya çalışılıyor, bu yüzden kolektif bir beyin oluşturuyoruz. 'Daha iyi bir toplum düşünülebilir mi?' ve 'Sosyal gelişimi tanımlamak mümkün müdür?' sorularına birlikte cevap arayacağız”
“Pek çok aşamada adımlarımızı internette açıklayarak sadece meslektaşlarımız değil, hükümetlerden ve vatandaşlardan yorum ve geribildirimler almaya çalışacağız” diyor.
İnsan davranışı çok karmaşık
Cornell Üniversitesi Öğretim Üyesi Ravi Kanbur ise şöyle konuştu:
“İnsan davranışı çok karmaşık. Hiçbir disiplin onun her yönünü bir arada ele alamaz. Bu yüzden amacımız farklı disiplinleri bir araya getirip bu önemli konuları tartışmak.
“Kavramlar hakkında farklı bakış açıları var. Herkesin aynı noktada anlaşmasını sağlarsak ortaya karışık bir rapor çıkar, seçtiğimiz yol konular hakkındaki fikir farklılıkları konusunda açık ve net olmak, bir fikir birliği yaratmaya çalışmayacağız” diyor.
Raporda sosyal değişimlerdeki esas yönelimler, iyi bir toplumun prensipleri, din, cinsiyet ve aile gibi farklı bölümler olacak ve “sosyal ilerleme” tanımlanarak akademik çalışmalara katılacak. Akademisyenler bu raporla toplumsal tartışmayı arttırmaya çalışacak.
Raporu kimler yazacak?
Nobel ödüllü ekonomist Amartya Sen’in başkanlığını yürüttüğü panele Columbia Üniversitesi Sosyoloji Bölümü profesörü Saskia Sassen ve Columbia Üniversitesi Felsefe Bölümü profesörü Akeel Bilgrami, ESSEC İşletme Okulu Doktora Programı Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Marie-Laure Djelic, Viyana İnsani Bilimler Enstitüsü Rektörü, Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji Uzmanı Shalini Randeria’nin yanı sıra Harvard, Oxford ve Stanford gibi dünyanın saygın üniversitelerinden akademisyenler katılıyor.
Panel kapsamında “Küreselleşme: İyi mi Kötü mü?” başlıklı bir oturum da bugün düzenleniyor. Columbia Üniversitesi Felsefe Bölümü profesörü Akeel Bilgrami, Columbia Üniversitesi Sosyoloji Bölümü profesörü Saskia Sassen ile Jawaharlal Nehru Üniversitesi Ekonomi Bölümü profesörü Prabhat Patnaik’in katılacağı oturum bugün 18:30-20:00 saatleri arasında Santral İstanbul’da olacak. (EÖ/NV)