Wall Street Journal (WSJ) gazetesi şu anda yatırımcıların Erdoğan'ın "politika kaprisleriyle" risk almak istemediklerini kaydetti.
WSJ, Erdoğan'ın seçimler öncesinde faizleri düşük tutmak istediğini belirtip ekledi:
"Ancak, bu plan ters tepti ve şimdi de kurdaki yükselişten yabancılar ile Batılı politikacıları sorumlu tutmaya çalışacak. Türkiyeliler, yaşananların hesabını Erdoğan'dan sorarlarsa akıllılık etmiş olurlar".
Lira, yıl başından beri yüzde 20 değer kaybetti
Haberde liranın, bu yılın başından bu yana yaklaşık yüzde 20 değer kaybederek, dolar karşısında en fazla gerileyen gelişmekte olan ülke para birimleri arasında yer aldı.
Erdoğan'ın Merkez Bankası'na "Suriye lideri Beşar Esad muamelesi" yaptığı söylenilen yazıda yine Erdoğan'ın "her türlü ekonomik kötülüğün anası ve babası" sözleri hatırlatıldı.
"Yatırımcılar bu sözleri, enflasyonun yüzde 11'e yaklaşmış olmasına karşında Erdoğan'ın Merkez Bankası üzerinde siyasi kontrol kurduğunun bir göstergesi olarak yorumladı" ifadeleri kullanılan haber şöyle devam etti:
"Giderek otoriterleşen yönetim altında..."
"Sermayenin ülkeden çıkmasıyla birlikte, Merkez Bankası liradaki panik satışlarını önlemeye çalışırken, Erdoğan da ister istemez faizlerin yükseldiğini görüyor.
"Çarşamba günü Merkez Bankası faizi yüzde 13,5'ten yüzde 16,5'e yükseltti. Bunu, Erdoğan'ın giderek otoriterleşen yönetimi altında Türkiye'deki kurumların itibar kaybının bedeli olarak görmek gerek.
"Diktatörler, her siyasi kararda yaptıkları gibi, mali politika ve para politikasını da dikte etmeyi sevdiklerinden dolayı çok ender durumlarda iyi birer ekonomi yöneticisi olurlar."
FT: Arjantin Türkiye'ye nasıl durdurulacağını gösteriyor
Ekonomik yorum yaparken Türkiye ve Arjantin'i kıyaslayan Financial Times gazetesi ise "Arjantin pezosu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başkan Mauricio tarafından gerçekleştirilen eylemlerdeki farklılıklar nedeniyle Türk lirasına kadar düşmedi" ifadelerini kullandı.
Erdoğan ve Arjantin lideri Mauricio.
Market Watch: Tehlike geçmiş değil
ABD merkezli ve dünya piyasasının yakından takip ettiği MarketWatch ise "Türkiye, lira'nın serbest düşüşünü durdurdu – ancak tehlike henüz geçmiş değil" başlıklı Anneken Tappe imzalı haberinde Erdoğan'ın geçen hafta Bloomberg'e verdiği röportajda seçimlerden sonra para politikaları üzerindeki baskının artırılabileceği yönündeki sözlerinin dolardaki yükselişi hızlandırdığına vurgu yaptı.
Haberde Kanada kökenli yatırım bankası TD Securities'in başındaki Christian Maggio'nun "Bugünkü faiz artırımına rağmen Merkez Bankası'nın 7 Haziran'daki toplantı öncesi faizi daha da artırma olasılığı var" ifadelerine yer verildi.
NYT: Tekrar seçilme şansını tehlikeye attı
ABD'nin bir diğer önde gelen gazetesi New York Times gazetesi de liradaki değer kaybının Erdoğan'ın tekrar seçilme şansını tehlikeye attığını öne sürdü.
Gazetede Carlotta Gall imzasıyla yayınlanan yazıda, kurdaki yükselişin seçim kampanyasını başlatmaya hazırlanan Erdoğan için "olabilecek en kötü zamanda" geldiği belirtildi.
Bloomberg: Faizler yüzde 20'ye çıkabilir
Bloomberg haber ajansı da Merkez Bankası'nın 300 baz puanlık faiz artırımını "açık yaranın üstünü yara bandıyla kapatmaya" benzetti ve piyasada artışların devam etmesi beklentisinin olduğunu vurguladı.
Bloomberg'e konuşan Tacirler Yatırım Başekonomisti Özlem Bayraktar Gökşen, 300 baz puanın "asgari bir artırım" olarak nitelendirdi ve "Liradaki zayıflamaya bağlı olarak tüketici enflasyonunun artmasıyla birlikte yeni faiz artırımları içinde beklentiler sürecek" ifadelerini kullandı.
Reuters: Erdoğan'ın sözleri liradaki satışı hızlandırdı
Reuters haber ajansı "Liradaki yükseliş, seçimleri gölgede bırakıyor" başlığı ile geçtiği haberde Erdoğan'ın Bloomberg röportajında 24 Haziran'dan sonra para politikası alanında daha aktif rol oynayacağı yönündeki sözlerinin ardından satışların hızlandığına dikkat çekildi.
Haberde, enflasyondaki yükselişin özellikle orta sınıf üzerinde baskı oluşturduğu belirtildi. Ekonomik sıkıntılara rağmen seçimlerden Erdoğan'ın galip çıkma olasılığının yüksek olduğu vurgulandı.