Dün yapılan yerel seçimlerin sonuçlarında İstanbul ve Ankara Büyükşehir Belediyeleri dahil olmak üzere 7 AKP'li belediyenin Millet İttifakı'na geçmesi dünya basınında geniş yer buldu.
ABD'de yayınlanan New York Times gazetesi, ilk sonuçları "Erdoğan'ın iktidarı için 'büyük bir gerileme' olarak nitelerken ilk sonuçların Erdoğan'ın "İstanbul ve Ankara'yı kaybettiğini" gösterdiğini yazdı.
BBC Türkçe'nin çevirisine göre NYT haberinde şu ifadeler yer aldı:
"Erdoğan belki de siyasi kariyerinde ilk defa Türk siyasetinin gücünün merkezi Ankara ve belki de memleketi, ülkenin de iş merkezi İstanbul'da yenilgiyi tadıyor."
"Düşüş yaşayan partisi için büyük bir darbe"
"...Erdoğan'ın İstanbul'da yarışı kaybetmesi, 17 yıllık iktidardan sonra halk desteğinde düşüş yaşayan partisi için büyük bir darbe olur."
"Hükümet yanlısı gazetelerin köşe yazarları bile belediyelerde yolsuzluk ve kayırmacılığın seçmenleri iktidar partisinden uzaklaştırdığı uyarısında bulundu. Anketler, kararsız seçmen sayısının oranın alışılmışın dışında yüksek olduğunu gösterdi, parti yetkilileri de bunu seçmen arasındaki memnuniyetsizliğin göstergesi olarak gördü.
"Muhalif adaylar değişim vaadinde bulundu ve yeni iş imkânlarının, eğitimde gelişimin ve sosyal hizmetlerin desteklenmesi sözü verdi. Bazıları Erdoğan'ı sert bir şekilde eleştirdi.
"Yerel seçimler Türkiye dışında çok dikkatç ekmedi. Ama belediye başkanları, il meclis üyeleri ve mahalle idareleri, Erdoğan'ın iktidarı için kritik önemde görülüyor."
"Sonuçlar referandum özelliğindeydi"
"Belediye başkanlığı, il meclis üyeleri ve yerel idarelerin seçimi, Haziran'da cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Erdoğan için ulusal çapta ilk referandum özelliğindeydi. Haziran'dan bu yana Türkiye ekonomisi on yılı aşkın süredir ilk defa resesyona sürüklendi. Bu da hükümeti yatırımcıların cesaretini kıran politikaları savunmaya, fiyatlarda da artışa gitmeye zorladı.
"2016'daki darbe girişiminden sonra muhaliflere yönelik baskının artması ülke içindeki huzursuzluğu tırmandırırken, Türkiye'nin Batılı müttefikleriyle ilişkisi de gerildi. Bu da Türk lirasında dalgalanmalara ve yatırımcıların da endişelenmesine neden oldu."
Russia Today: Aynı anda zafer ilan ettiler
Russia Today gazetesi, seçimle ilgili gelişmeleri şu ifadelerle geçti:
"Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğindeki Türkiye Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) ve ana muhalefet rakibi olan sosyal-demokratik Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), pazar gecesi kıran kıran geçen bir mücadele sonrası İstanbul Belediye Başkanlığı seçiminde zafer ilan ettiler.
"CHP adayı Ekrem İmamoğlu, partisinin 28 bin oy önde olduğunu ileri sürerken zaferin 'garantilendiğini' belirtti. AKP adayı Binali Yıldırım ise partisinin 4 bin oy önde olduğunu söyleyerek rakibinden önce zafer ilan etti. Pazar gününün erken saatlerinde Erdoğan, partisinin İstanbul'u kaybedebileceğini, muhafazakârların yerel seçimlerde gösterdiği genel performansı artırdığını itiraf etti."
Stuttgarter Nachrinchten: Krizin boyutlarını örtbas etti
Almanya'da yayınlanan Stuttgarter Nachrichten gazetesi Deutsche Welle Türkçe'nin çevirisine göre şu ifadeleri kullandı:
"Zafere alışkın olan Erdoğan'ın partisi AKP bugüne kadar Türkiye'de artan refah ile eş tutuluyordu.
"Ancak Pazar günü hükümeti ekonomik durgunluk, işsizlik ve paranın değer kaybetmesinden sorumlu tutan seçmenlerinin çoğu evde kalmayı veya rakip partilere oy vermeyi tercih etti.
"Eğer Erdoğan muhalefetin özellikle başkent Ankara'da elde ettiği zaferi itaatkâr yargının eliyle iptal ederse, ağır sorunlarla karşı karşıya kalır.
"Erdoğan hükümeti şimdiye kadar ekonomik krizin gerçek boyutlarını örtbas etti. Ama artık Erdoğan tamamen kaybetmeyi engellemek istiyorsa, ona göre davranması gerekiyor."
The Guardian: Ekonomik durum desteği azaltmaya başladı
İngiliz Guardian gazetesinin haberinde seçimlerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yönetimi için "kritik bir sınav" niteliğinde olduğu yorumu yapıldı.
Haberde, "Türkiye genelinde rutin bir belediye seçimleri olması gerekirken, bu seçimler Erdoğan'ın 16 yıllık iktidarı için bir referanduma dönüştü ve ülkedeki ekonomik durum Erdoğan'a olan halk desteğini azaltmaya başladı" dendi.
"İlk sonuçlar AKP'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana aldığı ilk önemli yenilginin işaretleri" yorumunu yapan gazete, HDP'nin de kayyum atanan bazı belediyeleri geri aldığına ve seçimle bağlantılı çıkan şiddet olaylarında en az dört kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığına da yer verdi.
"Erdoğan'ın iktidarı güçlü ekonomik büyümeyle öne çıkıyordu. Ama geçen yıl yaşanan liradaki düşüş geçen ay resesyona neden oldu. Enflasyon yüzde 20'ye yakın seyrediyor, hayat pahalılığının bedelini de AKPli işçi sınıfı seçmeni ödüyor."
Le Monde: Erdoğan iktidarı için bir darbe
Seçim sonuçları için Fransa'da yayınlanan Le Monde ise şu ifadeleri kullandı:
"Devasa bir başkanlık sarayı inşa ettiği başkentteki yenilgisi, AKP'nin 2002'de iktidar gelmesinden bu yana her seçimi kazanan Erdoğan için büyük bir başarısızlığa işaret ediyor. İstanbul gibi Ankara da 25 yıldır Erdoğan'ın partisi ve önceki İslamcı oluşumların kontrolündeydi.
"65 yaşındaki Erdoğan, 50 günde 102 miting düzenleyerek seçmenleri partisine oy vermeye ikna etmek için her şeyi yaptı. AKP'nin ittifakı oyların yüzde 51'ini alsa da, Ankara ve Antalya ile Adana gibi büyük illeri kaybetti." (PT)
*Kaynak: BBC Türkçe, DW, EuroNews.