3 Aralık'ta Kyoto Protokolü'ne taraf ülkeler Kanada'da toplantı halindeyken, ABD, Almanya, Avustralya, Brezilya'dan Filipinler, Japonya ve Uganda'ya kadar 31 ülkede küresel ısınmaya karşı eylemler yapıldı.
Avrupa Birliği (AB), Kanada'nın Montreal kentinde düzenlenen BM İklim Konferansı'nda sera etkisi yaratan gazların azaltılmasını öngören Kyoto Protokolü'nün hedefleri doğrultusunda hazırladığı raporu sundu. AB, raporda zararlı gazların azaltılarak iklim hedeflerinin tutturulacağı konusunda söz veriyor.
"Sera Gazları kontrol altına alınsın"
İstanbul 'da Küresel Isınma Eylem Günü Çalışma Grubu, küresel ısınmanın dünyaya zararlarına dikkat çekmek ve Kyoto Anlaşması'nın önemini vurgulamak amacıyla Kadıköy'de miting düzenledi.
Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde saat 12.00 civarında toplanmaya başlayan eylemciler, 13.00 sularında İskele Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti.
"Küresel ısınmanın durdurulmasını, ABD'nin Kyoto'yu imzalamasını" tekerleme ve şarkılar eşliğinde isteyen eylemciler, yol boyunca ıslık çalarak "Bush petrol satıyor, dünya batıyor. Petrolsüz bir dünya mümkün. Katil ABD gezegeni kirletme. Evimiz dünya Kyoto'yu imzala" ve "Burası Kyoto burdan çıkış yok" sloganlarını attı.
Hazırlanan ortak basın açıklamasını okuyan Mehmet Ali Alabora, sera gazının artmasına bağlı olarak ortaya çıkan küresel ısınmanın bir varsayım olmadığını, ısınmanın başladığını belirterek dünyadaki küresel ısınma sonucu ortaya çıkan kasırga, kuraklık, sel felaketleri gibi örnekleri anlattı.
Alabora, küresel ısınmaya karşı başlatılan uluslararası kampanyanın parçası olarak Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetine küresel ısınmaya sebep olan sera gazlarını kontrol altına alma çağrısında bulundu.
Türkiye Sakatlar Derneği, Greenpeace, 78'liler Girişimi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Tabip Odası (İTO), Öğrenci Muhalefeti gibi sivil toplum kuruluşları ve ÖDP, EMEP, DTP, SDP gibi siyasi partiler katıldığı mitingde, ABD'nin Irak'ı işgali de protesto edildi.
Miting, Nejat Yavaşoğulları, Çamur ve Barış Akarsu'nun verdiği konserlerin ardından sona erdi.
Küresel ısınmanın sonu susuzluk ve açlık
Ankara Küresel Isınma Eylem Günü Çalışma Grubu da, Sakarya Caddesi'nde bir basın açıklaması düzenleyerek ABD'yi Kyoto Anlaşması'nı imzalamaya çağırdı.
Alper Koç grup adına yaptığı açıklamada, küresel ısınmanın sorumlusunun başta ABD olmak üzere çok uluslu şirketler olduğunu ifade etti.
Koç, "Her yeni yılın bir öncekinden daha sıcak olduğunu, buzulların eridiğini, kasırgalarla, sellerle boğuştuğumuzu, kuraklığın yayıldığını, toprakların çölleştiğini biliyoruz. ABD'de koca New Orleans kentini haritadan silen Katrina tayfununun üzerinden henüz bir ay geçti. Amerika ve Asya kıtaları tarihte görülmemiş büyüklükte kasırgalarla boğuşuyor" dedi.
Küresel ısınmanın en büyük sonucunun susuzluk ve açlık olduğunu ifade eden Koç şöyle devam etti:
"İki derecelik bir sıcaklık artışının ortaya çıkması durumunda üç milyar insanın susuz kalacak. Kuraklıktan dolayı tarımsal üretim düşecek ve 2050'ye kadar 5,5 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. İklimin değişmesinden ve susuzluktan dolayı yeni hastalıklar hepimizi tehdit edecek. Küresel ısınma yüzünden yerinden yurdundan olmuş iklim mültecilerinin sayısı da giderek artıyor."
Koç, dünyayı savaş alanına çeviren ABD'nin ve küresel ısınmanın en büyük sorumlusu olan ülkelerin, kendi yaptıkları Kyoto Protokolünü uygulamamak için bir çok yalan söylediğini söyledi.
Avrupa ülkelerinin ve Türkiye'nin de küresel ısınmayı durdurmak için üzerine düşeni yapmasını isteyen Koç, ABD'yi küresel ısınmaya karşı önlem almama konusunda direnmekten vazgeçmeye çağırdı.
Küresel Isınmaya Karşı Eylem Günü nedeniyle bir araya gelen grup sık sık "Temiz Enerji İstiyoruz'', "Katil ABD, Gezegeni Kirletme'' ve "Başka Bir Dünya Mümkün'' sloganları attı.
"Bizi bu güzel havalar mahvedecek"
İzmir Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu da, "ABD Kyoto'yu imzala-Temiz enerji istiyoruz" sloganıyla Gündoğdu Meydanı'nda bir miting düzenledi.
Eyleme siyanürle altın çıkarılmasına karşı çıkan Eşme köylüleri kefenlerle ve çan çalarak destek verdi.
Mitingde konuşan Küresel Isınma İzmir Çalışma Grubu Sözcüsü Vezan Karabulut, "Amacımız bir uyarı ışığı yakmak. Çok yakın bir gelecekte, doğmamış kuşakların değil, bizim çocuklarımızın, hepimizin yarını için ciddi alarm zilleri çalıyor. Bizi bu güzel havalar mahvedecek" dedi.
AB Kyoto sözü verdi
İklim koruma konusunda hedeflerin nasıl tutturacağı ile ilgili Kyoto Protokolü'ne imza atan her ülkenin yıl sonuna kadar bir ilerleme raporu sunması gerekiyor.
Deutche Welle'in haberine göre, AB, Montreal'deki BM İklim Konferansı'nda söz konusu raporu sunan ilk taraf oldu. Avrupa Komisyonu'ndan Avrupa müzakere heyeti başkanı Arthur Runge-Metzger, üye ülkelerin sunduğu verilerin ve raporun, iklim hedeflerinin tutturulacağını gösterdiğini açıkladı.
AB'nin eski 15 üyesi Kyoto Protokolü'nde sera etkisi yapan gazların 2010 yılında 1990 yılına oranla yüzde 8 azaltılacağı taahhüdünde bulunmuştu.
Yeni sunulan rapor azalma oranının biraz daha da fazla, yüzde 9.3 olarak kaydedileceğini ortaya koyuyor. Aradaki farkın, kışın soğuk geçmesi, enerji talebinin artması, ekonomide beklenmedik bir canlanma yaşanması ya da üye ülkelerin hedefleri tutturamaması olasılığına karşı rezerv olarak bırakıldığı belirtiliyor.
Raporun sunulması, Montreal'deki konferansta süren görüşmeler için de bir sinyal niteliğinde. Çünkü sanayi ülkelerinin verdikleri sözlerin yeterince bağlayıcılığı bulunup bulunmadığı, sözlerin yerine getirilmemesine karşı ceza tehditlerinin işe yarayıp yaramayacağı, İklim Konferansı'nda tartışılan konular arasında.
AB mali kaynak da ayırdı
AB ülkeleri enerji santralleri gibi yeni teknolojilerle kalkınmakta olan ülkelere enerji tasarrufunda yardım edecek. Buna karşılık sera gazının azaltılmasına yaptıkları katkı oranında kendi ülkelerindeki fazla değerleri hesaptan düşebilecekler. AB'nin bu konuda yüklüce bir kaynak ayırdığını belirten AB yetkilisi Metzger sistemle ilgili şunları söyledi: "AB üye ülkeleri şu an için yüzde 2.5'luk farkı depolamayı planlıyorlar. Bu yaklaşık 520 tona denk geliyor. AB Maliye Bakanları bunun için 2 milyar 700 milyon avro ayırdı."
Bu siyasi bir mesaj anlamına geliyor. Yani AB'nin yaptığı sadece bir niyet açıklaması değil, gerekli para da ayrılmış durumda. Ancak AB'nin raporu, Avrupa içinde yükün şimdiye kadar hiç eşit dağılmadığını da ortaya koyuyor.
Üye ülkelerin durumuna değinen Metzger "Elimizdeki verilere göre hedefleri tutturacağı görülen ülkeler İngiltere, İsveç, Almanya ve Lüksemburg. Ek önlemler alması gereken Hollanda, Belçika gibi ülkeler var. İspanya, İrlanda ve Danimarka'nın ise hedeflerin tutturulabilmesi için önümüzdeki yıllarda çok çaba göstermesi, büyük ilerleme kaydetmesi gerek" dedi.
ABD hedeflerden şüpheli
AB sunduğu kalın raporla ABD'nin Montreal'de yankı bulan rakamlarına karşı denge oluşturmaya çalışıyor. Kyoto Protokolü'nü imzalamaya yanaşmayan ABD, Protokol'e imza atan ülkelerin bu hedeflere ulaşabileceğinden şüpheli olduğunu her fırsatta dile getiriyor.(KÖ)