Sosyal Hareketler Meclisi'nin eylem programında 24-27 Mart günlerinde de Mısır'ın başkenti Kahire'de ABD'nin Irak'taki işgaline karşı bir konferans düzenlenmesi de yer alıyor.
Beş gün boyunca 2.200 grup, kuruluş ve örgütün düzenlediği seminer, panel, atölye ve diğer eylemlilikler görüş ve deneyimlerin paylaşıldığı Sosyal Hareketler Meclisi'nde küresel bir ağ (network) oluşturulması ve pek çok kampanya kararıyla somutlandı.
"Bay Tehlike"ye karşı
Cuma günü 15 bin kişiye konuşan Venezüella Başkanı Hugo Chavez forumun "Devrimci turizm" olmasının ötesine geçmek için "politik emperyalizm" ile neoliberal ve serbest piyasa ekonomisi politikalarına karşı somut programlar oluşturması gerektiğini vurguladı.
Chavez, Bush'u bir Venezüella romanındaki kahramana atfen "Bay Tehlike" olarak adlandırdı ve "dünyanın en büyük teröristi" ilan etti.
Askeri üs "şakası"
Savaş Karşıtı Buluşma, cumartesi günü nedendir bilinmez forum alanlarından biri olarak seçilen askeri hava üssündeydi. Burada bir parantez açmak lazım. Caracas şehir merkezine çok da uzak olmayan bu havaalanı Venezüella ordusunun kent içindeki tek iniş kalkış yeri.
Havaalanı olması nedeniyle tepenizden uçakların geçtiği şehrin ortasında, otoyol manzaralı bir mekan. İki fasikül halinde yayınlanan forum programında savaş karşıtı ve hatta askeri üs karşıtı bütün etkinlikler sanki özellikle dalga geçer gibi bu mekanda yapıldı.
Savaş karşıtı harekete dahil olan isimler söz konusu toplantıların yerini değiştirmek isteseler de bunda ne yazık ki başarılı olamadılar.
Bir sosyal forumda mekan olarak bir askeri üssü kullanmak bana ancak o üs boşaltılmış olsaydı anlamlı gelebilirdi, hele ki savaş karşıtı toplantıları böyle bir mekanda yapmak...
Silahlı üniformalılarla toplantı
Ancak anlaşılan o ki Venezüellalı forum hazırlayıcıların militarizmle forum katılımcılarının olduğu kadar sorunu yok. eski bir asker olan başkan Hugo Chavez de söz konusu militarizmi toplumsal hayata katmaktan çekince duymuyor.
Forumun pek çok toplantısında katılımcılar arasında ve hatta partilerde bile üniformalı ve silahlı askerler görmemiz de bunun kanıtı aslında.
Konu Irak
Savaş karşıtı buluşmaya dönersek... Konu elbette Irak ve yaşananlardı. Açılış konuşmasını yapan Filipinler'den Walden Bello Irak işgalinin geldiği son noktayı özetledi.
Sosyal forumdaki pek çok ABD'linin çeşitli toplantılarda dile getirdiği "Bush Irak konusunda halkın desteğini kaybetti" yorumuna Bello da tekrarladı..
Bello ayrıca ABD'deki savaş karşıtı hareketin önemine değindi ve dünyadaki savaş karşıtı hareketlerin mümkün olduğunca ABD'deki savaş karşıtı harekete destek vermesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'den Önen
Küresel Barış ve Adalet Koalisyonu'ndan Yıldız Önen de tartışma bölümünde Avrupa'nın ve Türkiye'nin de pek çok alanına inip kalktığı bilinen ve geçen hafta Avrupa Komisyonu raporu ile de kanıtlanan CIA'nin işkence uçaklarından İran'a yönelik saldırı tehditlerinden söz eden bir konuşma yaptı.
Dünyanın her yerindeki askeri üslerle mücadele de toplantının önemli noktalarından biriydi.
Meclis toplantısının ana eksenlerinden birini oluşturan savaş karşıtlığı konusunda bütün dünya için en yakın eylem tarihi ise 18-19 mart 2006.
Irak işgalinin üçüncü yılına denk gelen 20 marttan önceki iki gün dünyanın bütün başkentlerinde savaşa ve işgale karşı eylem günü olarak kabul edildi.
2006 eylem yılı
Söz konusu karar daha önce Avrupa sosyal forumunda da alınmıştı. Savaş karşıtı buluşmada söz edilen diğer konular ise söyle...
* Askeri üslere hayır kampanyası
* "Kod Adı Pembe"nin (Code Pink) 8 Mart 'Kadınlar savaşa hayır diyor' gösterileri çağrısı
* Filistinlilerin İsrail ve ABD mallarının bir kısmını boykot kampanyası
* Pakistan - Hindistan arasındaki gerginlikleri engelleme kampanyası
* CIA'nin işkence uçaklarına ve Avrupa'daki sivil haklara karşı saldırılara karşı kampanyalar
* Brezilya'da gerçekleşecek George W. Bush'u yargılama mahkemesi
* Dünya barış forumu
* 9-16 kasım Filistinlilerle dayanışma gösterileri
Sadece savaş karşıtı buluşma toplantısından çıkan bu kampanya listesine bakarak pazar günü gerçeklesen Sosyal Hareketler Meclisi toplantısında ortaya çıkan eylem programıyla ilgili fikir yürütmek çok zor olmaz sanırım.
Görüldüğü gibi, "Irak işgali" sadece bir konu başlığı. Dünya Ticaret Örgütü, Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) karşıtı eylemlilikler, neoliberal politikalara karşı geliştirilecek karşı duruşlar, ABD'de tutuklu bulunan "Beş Kübalı"nın serbest bırakılması, küresel ısınma ve iklim değişikliklerine karşı yapılacak gösteriler gibi hayatın her alanından pek çok etkinlik ve eylem 2006 ajandasındaki yerini alacak.
Bu satırların yazıldığı saatlerde asamblenin resmi metni henüz yayınlanmadığından tam bir liste ne yazık ki yok. Dünyadaki bütün sosyal hareketlere yönelik 18-19 Mart küresel eylem günü çağrısı ise listenin en başında yer alacağı kesin olan etkinlik.
Yani dünya 18-19 Mart'ta bir kez daha Irak işgaline ve Bush yönetimine karşı sokağa dökülecek. (ÇM/BA)