Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği (ÜNİVDER) “Dünden Bugüne Üniversite Tasfiyeleri: Akademik Kıyım” başlıklı bir sergi düzenliyor.
Belgesel özelliğe sahip sergi, 1933’den bugüne üniversite tasfiyelerini belgeler ve basından derlenen haberler, gazete kupürleri, karikatürler, video gibi çeşitli görsellerle sunuyor.
Serginin bölümleri şöyle: 1925- 1933 Darülfünun dönemi, 1933-1960 yılları arası üniversite 1960 askeri darbe ve üniversite / 147’ler, 12 Mart 1971 Muhtırası ve üniversite, 1980 askeri darbe ve üniversite / 1402’likler, 28 Şubat 1997 post modern darbe ve üniversite, Bugün OHAL’de üniversite / OHAL KHK’ları.
“İktidarların dünden bugüne üniversite üzerinde kurmak istedikleri baskı, yetmezse kıyımı tarihsel akış içinde göstermek, büyük resmi görünür kılmak için” düzenlenen sergi 8 Nisan’da, Karşı Sanat Çalışmaları’nda açılacak.
Açılışta Tahsin Yeşildere, Lütfiye Bozdağ, Tül Akbal ve Gençay Gürsoy konuşmacı olarak yer alacak.
İfade özgürlüğü
Sergi, akademik özgürlük mücadelesine, barış ve demokrasi mücadelesinde yer almaya devam edeceklerini belirten ÜNİVDER’in taleplerini ifade etme özgürlüğünü kullanmasının da bir hali aynı zamanda.
ÜNİVDER’den yapılan açıklamada, olağanüstü hal dönemi (OHAL) kanun hükmünde kararnameleriyle (KHK) akademisyenlerin üniversiteden ihraç edildiği yoğun bir tasfiye harekâtıyla karşı karşıya olunduğu hatırlatıldı.
“12 Eylül 1980 askeri darbesinin üniversite üzerinde gerçekleştirdiği yıkımın çok daha vahimi, OHAL KHK’larıyla yapılıyor bugün.
“İhraç edilen akademisyenlerin sadece görevlerine son verilmiyor; pasaportları iptal ediliyor, başka bir iş bulma imkânları engelleniyor, emeklilik haklarıyla ilgili mağduriyetler yaşıyorlar.
“Yurttaşlık haklarından yoksun bırakılarak “sivil ölüme” mahkum ediliyorlar adeta. Akademik kıyım yapılıyor.
“Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bu uygulamalar yalnızca akademisyenlere /üniversiteye zarar vermiyor; akademiye yapılan kıyım, toplumsal gelişmişliğe, bilimsel çalışmalara, bilimsel eğitim/öğretim hakkına da telafisi mümkün olmayan zararlar veriyor.
“İfade özgürlüğü/akademik özgürlüğe darbe vuran bu süreç aynı zamanda, öğrencileri eleştirel, özgür, bilimsel nitelikli öğrenim hakkından yoksun bırakıyor; eleştirel düşüncenin, bilimsel üretimin gerçekleşebileceği koşulları tahrip ediyor.
“Akademik özgürlük yoksa, üniversite de yoktur!”
Destekçiler
Sergiye destek veren kurumlar şunlar: Karşı Sanat Çalışmaları, Eğitim-Sen 6 Nolu Üniversiteler Şubesi, İstanbul Diş Hekimleri Odası, İstanbul Eczacı Odası, İstanbul Tabip Odası.
Sergi 8 Nisan Cumartesi, saat 18.00’de açılacak, 15 Nisan’a kadar açık kalacak. (YY)
Karşı Sanat Çalışmaları: Gazeteci Erol Dernek Sokak, No 11/4 Hanif Han, 34420 Beyoğlu/İstanbul