Hükümete darbe yaptıkları şüphesiyle 14 Aralık sabahı gözaltına alınan Zaman Gazetesi genel yayın yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu TV Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca’nın da aralarında olduğu 16 kişi, tutuklanmaları talebiyle mahkemeye gönderildi.
Gazeteciler, Ceza Kanunu’nun (TCK) 314. maddesi uyarınca ve “Yasadışı örgüt üyeliği” iddiasıyla suçlanıyorlar.
“Devletin egemenliğini ele geçirmeye giriştikleri” şüphesiyle gözaltına alınan 30 kişiden bugüne kadar 14’ü ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılırken Dumanlı ve Karaca ile çoğu polis 16 kişi için ek gözaltı süresi verilmiş ve tutuklanmaları istemiyle mahkemeye gönderilmişti.
Gülen’in şüpheli ve medyayla bağları soruldu
Zaman gazetesine göre Dumanlı ve Karaca’ya, kendilerinin ve başında bulundukları medya organlarının, 28 Şubat postmodern darbe ortamından uzaklaşarak Mart 1999’da ABD’ye yerleşen ve Pensilvanya Eyaleti’nde yaşayan Gülen Cemaati’ni adını veren Fethullah Gülen ile bağları olup olmadığı soruldu.
Sorulardan biri de, “Fethullah Gülen’in Zaman Gazetesi ve Samanyolu TV ile herhangi bir yasal bağı var mı? Bu kişinin konumu ve görevini açıklayınız” oldu.
İki şüpheliye savcının, “Fethullah Gülen’le tanışıklığınız var mı? Hangi tarihten bu yana, ne kadar tanırsınız? Bu zamana kadar Fethullah Gülen adlı kişinin demeçlerini, kitaplarını ve bu kişi ile ilgili haberleri takip eder misiniz? 2009 yılında herkul.com isimli internet sitesinde yaptığı konuşmaları takip ettiniz mi? 2009 yılı Nisan ayındaki konuşmaların konusu ve içeriği nelerden oluşuyordu” gibi sorular yönettiği ifade ediliyor.
Sorguda, Fethullah Gülen’den görev veya talimat alıp almadıkları, Mustafa Akın ve Mustafa Sungur’u tanıyıp tanımadıkları da sorulduğu ileri sürüldü.
Ayrıca, 2010’da haksız bir şekilde mağdur edildiği ifade edilen Tahşiye Yayınevi çevresini veya yayımladıkları kitapları bilip bilmedikleri, Tahşiye ve Rahle yayınevleri hakkında bir araştırma yapıp yapmadıkları da sorulan sorular arasında yer aldığı iddia edildi.
Bazı sorular
“Fethullah Gülen 6 Nisan 2009’da herkul.org adlı internet sitesinde yaptığı irtica paranoyası adlı konuşmasında kimi, neyi kast ediyor. Konuşmayla tahşiye yayınevini ve nur cemaatinin bir kolu olan gruba bağlı kişileri hedef mi gösteriyor. Fethullah Gülen’in konuşmasında belirttiği karanlık karar kurullarında alınan kararlarla yapılan şeylerdir söyleminden kasıt hangi karanlık karar kuruludur?
“Genel Yayın Müdürlüğünü yaptığınız Zaman Gazetesi yayım politikası ve gazetede yayımlanacak haberler Fethullah Gülen’in söylemleri ve talimatlarına görev mi şekillenir?
“Fethullah Gülen’in yaptığı konuşmadan iki gün sonra Zaman Gazetesi’nde “Terör örgütü üretenler yeni tezgah peşinde” başlıklı bir haberde Fethullah Gülen’in hedef gösterdiği Nur Cemaatinin bir kolu olan ve Said Nursi’nin Risalelerini yayınlayan Tahşiye Yayınevi’nin ve bu gruba mensup kişilerin terör örgütleri ile irtibatlı gibi gösterildiği ve ileride yapılması muhtemel soruşturmalara zemin hazırlayarak kamuoyunda algı yönetimi yapıldığı değerlendirilmiştir. Fethullah Gülen’in konuşmasının aynısının iki gün sonra Zaman gazetesinde yayınlanması sizce tesadüf mü? Terör örgütü yeni tezgah peşinde konulu haber yapmanızın sebebi nedir?...”
14 Aralık sabahı 13 ilde düzenlenen operasyonlarda 30 kişi gözaltına alınmıştı. Şüphelilerden Zaman gazetesi eski yazarı Hüseyin Gülerce, gazeteci-yazar Fahri Sarrafoğlu, Elif Yılmaz, Ebru Şenvardar, Naci Çelik Berksoy, Makbule Çam Elamdağ, Ahmet Şahin, Ali Kara, Salih Asan, Engin Koç, Hikmet Tombulca ve Samim Noyan savcılık ifadelerinin ardından serbest bırakılmışlardı.
Soruşturma kapsamında aranan ve operasyondan önce yurtdışına çıktığı belirlenen Bugün gazetesi yazarı Nuh Gönültaş ise Türkiye'ye döndü. Gönültaş, twitter hesabından, kaçtığı iddialarının gerçeği yansıtmadığını, ABD’de değil ekonomik krizi izlemek için Rusya’da bulunduğunu yazdı: “Nihayet Türkiye'deyim. Yarın sabahtan savcılara gidip neler oluyor diyeceğim, sorularını cevaplayacağım”. (EÖ)