*Fotoğraf: AA
Rusya'nın bazı bölgelerinde Wagner'in isyanından sonra getirilen "terörle mücadele operasyon durumu" kapsamındaki güvenlik tedbirleri kaldırıldı.
Rusya'dan yayın yapan Kommersant'a göre, paralı asker grubu Wagner'in lideri Yevgeni Prigojin hakkındaki soruşturma, Kremlin'in kendisine yöneltilen tüm suçlamaları geri çekeceğine dair güvence vermesine rağmen sürüyor.
Askeri şirketlerin faaliyetleri için yasa hazırlığı
Rusya merkezli Sputnik'e göre, Rusya'da milletvekilleri özel askeri şirketlerin faaliyetlerini düzenleyecek yasa tasarısı üzerinde çalışıyor.
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi Başkanı Andrey Kartapolov, yaptığı açıklamada özel askeri şirketlerin faaliyetlerinin düzenlenmesine ilişkin bir yasa tasarısı üzerinde çalıştıklarını söyledi.
Şoygu isyandan sonra ilk kez kamuoyu önünde
Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu isyandan sonra ilk kez görüntülendi. Sputnik'in haberine göre, Rusya Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Battlegroup Zapad'ın ön cephe komuta merkezini denetledi.
*Fotoğraf: Rusya Savunma Bakanlığı
Şoygu'nun ziyaretinin tam olarak nereye ve ne zaman yapıldığına dair ayrıntılar yer almadı. Şoygu, Wagner'in patronu Yeveni Prigojin'in sert eleştirilerine uğramış, cephedeki sorunlardan Şoygu'yu sorumlu tutan Prigojin, Savunma Bakanı'nın görevden alınmasını talep etmişti.
TIKLAYIN - Suriye'den Ukrayna'ya: Wagner'in lideri Prigojin kimdir?
Borrell: Askeri güç çatırdıyor
Kuruluşun internet sitesindeki açıklamaya göre, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Wagner isyanıyla ilgili olarak şunları ifade etti:
"En önemli sonuç, Putin'in Ukrayna'ya karşı başlattığı savaş ve Putin'in Wagner ile yarattığı canavar, şimdi onu ısırıyor. Canavar yaratıcısına karşı hareket ediyor. Siyasi sistem kırılganlıklarını gösteriyor ve askeri güç çatırdıyor. Dolayısıyla bu, Ukrayna'daki savaşın önemli bir sonucudur."
NATO: Ukrayna Savaşı'nın hata olduğunu gösterdi
NATO'nun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamaya göre Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in Wagner isyanı hakkında, "Durumu izliyoruz. Hafta sonu yaşananlar Rusya'nın iç meselesidir. Başkan Putin'in Kırım'ı yasadışı ilhakı ve Ukrayna'ya karşı savaşıyla yaptığı büyük stratejik hatanın bir başka göstergesidir" dedi.
Çin: Rusya'nın iç meselesi
Çin merkezli haber kanalı CGTN ise Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning'in Wagner isyanının Rusya'nın iç meselesi olduğunu söylediğini aktardı. Ning, Çin ve Rusya'nın her düzeyde yakın ve iyi bir iletişim sürdürdüğünü belirtti.
TIKLAYIN - Wagner Grubu kimdir, ne zaman kuruldu?
Ne olmuştu?
Özel güvenlik şirketi Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu, Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları da Ukrayna'yı terk ederek 23 Haziran'da sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
Bu durum üzerine, Federal Güvenlik Servisi (FSB), "silahlı isyan" suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını "vatana ihanet" olarak nitelendirmişti.
Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Yevgeniy Prigojin'in, 24 Haziran'da Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti.
Prigojin, "Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını" ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, "isyancı liderin" Belarus'a gideceğini bildirmişti.
(NT)