* Fotoğraf: Umut Vakfı’nın Bireysel Silahsızlanma Günü’ndeki “Sessiz Ayakkabıların Yürüyüşü”nden.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, düğün, asker uğurlaması gibi etkinliklerde ateş açılması sonucu kaç kişinin hayatını kaybettiğine dair önergesi yanıtlandı.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzalı yanıta göre, 2017 ve 2018 yılının Eylül ayına kadar 35 kişi etkinliklerde ateş açılması sonucu hayatını kaybettiği, ölenlerden 10’u çocuk.
Geçen yılki 28 Eylül Bireysel Silahsızlanma Günü’nde verilmiş olan önergeye dün gelen cevabı, Gürer bugün paylaştı.
Önergede, şu bilgiler yer aldı:
“1 Ocak 2017-1 Eylül 2018 tarihleri arasında 35 vatandaşımız havaya ateş açılması suretiyle hayatını kaybederken 600 vatandaşımız ise yaralandı.”
Bu tarihlerde ölenlerin 10’u çocuk, 311 çocuk ise yaralandı.
Bakanlık, bu olayların engellenmesi adına güvenlik zafiyetine yol açılmaması için 81 kentin Emniyet Müdürlüğüne yazı yazıldığını da ekledi.
Umut Vakfı: Hükümet, silahı sınırlandırmak için tedbir almalı
Umut Vakfı’nın son açıklamasında, şiddetin her türü ve bireysel silahsızlanma için, eğitim ve yasal düzenlemelere acilen ihtiyaç olduğu çağrısı yapılmıştı.
TIKLAYIN - “Bireysel Silahsızlanma için Eğitim Verilmeli”
Vakfın toplantısında, suçun önlenmesi açısından şu hususlara dikkat edilmesi gerektiği ifade edildi:
“Bir ülke veya topluluktaki silahlı şiddet, ruhsatlı ve/veya ruhsatsız silahların varlığı ile doğrudan bağlantılıdır.
“Silah sahibi olma, bir imtiyaz ya da hak olarak ele alınamaz.
“Silahı sınırlandırmak üzere, hükümetler tarafından gerekli tedbirler alınmadığı sürece, silah kültürü yaygınlaşarak kamu güvenliğini tehdit etmeye devam edecektir.
“Yasal düzenlemeler, denetimlerin yanında, eğitim programları ve sorunları çözümleyici stratejilere de gereksinim var.” (AS)