Haberin Kürtçesi / İngilizcesi için tıklayın
* Karikatür: Kürşat Zaman / Umut Vakfı, 23. Geleneksel Ödüllü
"Bireysel Silahsızlanma: Yaşama Hak Tanıyın" Karikatür Yarışması birincisi.
İçişleri Bakanlığı düğün, nişan ve benzeri organizasyonlarda havaya ateş açılmasının engellenmesi için valiliklere genelge gönderdi.
CNN Türk'te yer alan habere göre, genelge düğün, nişan öncesi havaya ateş açılmayacağına dair taahhütname alınacak. Davetli bile olsalar havaya ateş edilmesine müdahale etmeyen kolluk kuvvetine soruşturma açılmasını içeriyor.
Muhtarlar, havaya ateş açılan düğün ve nişanları anında kolluk kuvvetlerine bildirecek. Silahı ile havaya ateş açan kamu personeli hakkında disiplin işlemi başlatılacak. Açık alandaki kutlamalara farkındalığı artırıcı afişler asılacak. Valilikler, kutlama organizasyonlarında, havaya ateş açılmasını engellemek için genel emir çıkarabilecek.
2017'de 2 bin 187 bireysel silahlanma nedeniyle öldü
Umut Vakfı'nın basına yansıyan silahlı şiddet olaylarından derlediği rapora göre 2017'de bir önceki yıla göre yüzde 28, son üç yılda ise yaklaşık yüzde 61 artışla 3 bin 494 bireysel silahlı olay yaşandı.
2017 yılında yaşanan 3 bin 494 bireysel silahlı olayda, 2 bin 187 kişi öldürülürken birçoğu ağır 3 bin 529 kişi de yaralandı.
İstanbul milletvekili (CHP) Sezgin Tanrıkulu’nun 2011-17 arasında meydana gelen çocuk yaşam hakkı ihlallerine dair raporuna göre 2011’den 2016’ya dek 108 çocuk bireysel silahlanma sonucu hayatını kaybetti.
Havaya açılan ateş de can alıyor
Kurşunun ateşlendikten sonra belli bir mesafeye ulaşıp, hızını kaybederek düşüşe geçtiği andaki durumu "yorgun mermi" olarak tanımlanıyor.
BBC Türkçe'de yer alan habere göre mermiler havadan yere düştüklerinde de can alıyor. Eğer silah dik bir şekilde tutulur ve havaya öyle ateş açılırsa, mermiler yere daha yavaş düşüyor. Ancak aksi takdirde mermi normal bir atış sırasında olduğu gibi çok daha hızlı haraket ediyor ve can kaybına yol açabiliyor.
ABD'de yayımlanan bir rapora göre, 61 metre yüksekten saatte 220 kilometre hızla insan kafatasına giren bir mermi "ağır yaralanmaya ya da ölüme" neden olabiliyor.
1962 yılında yapılan bir araştırmada da, 30 kalibrelik mermilerin 91 metre yükseklikte saatte 330 kilometre hıza erişebildikleri tespit edilmişti.
Ağustos ayındaki Kurban Bayramı tatilinde üç çocuk "yorgun mermi" ile yaralanmıştı.
* Yedi yaşındaki H.D.,iddiaya göre gürültü yaptıkları için kendilerine bağıran B.B.'nin evinin camından silahla havaya ateş etmesi sonucu yaralandı.
* Ünye'deki akrabalarını ailesiyle beraber ziyarete gelen 12 yaşındaki E.S. sağ omzuna (12) kimliği belirsiz kişinin silahından çıkan mermi isabet etti.
* Zonguldak'ta bayram namazının ardından bayram kutlaması adı altında havaya ateş açılması sırasında evinin önünde oynayan altı yaşındaki E.A.'nın sağ bacağına mermi isabet etti.
"Silahla kutlama"
"Silahla kutlama" sadece düğünlerle gündeme gelmiyor. İstanbul Sultangazi Habipler Meydanı'nda 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili seçimlerini birçok kişi havaya ateş açarak kutlamıştı.
Silah kullanıldığına dair çekilen görüntülerin bazına yansımasının ardından İstanbul Asayiş Şube Müdürlüğü soruşturma başlatmıştı. Seçim sonuçlarını silah kullanarak kutladıkları gerekçesiyle gözaltına alınan üç kişi ise serbest bırakılmıştı. (BK)