*Fotoğraf galerisi için tıklayın.
Zehra fotoröportaj konusu olarak düğün sezonu başlamak üzere olduğu için bir törenin hikayesini anlatmak istedi. Düğünler aynı zamanda fotoğrafçı için önemli kültürel göstergeler taşıyordu ve değerli folklorik özelliklere sahipti.
Oldukça durgun bir sosyal hayatın cereyan ettiği Şırnak'ta düğün mevsiminde hayat alabildiğine canlanır. Bütün sorunlar kısa süreliğine ertelenir ve düğün için hazırlıklar başlar. Şınak'ta yapılan düğünlerde damat ve gelin evlerinde ayrı ayrı kurulan geleneksel oyunlar önemli bir yer tutar. Bunun yanısıra düğün günü hep birlikte çekilen uzun halaylar da dügün törenlerinin ayrılmaz parçasıdır.
Düğünler sokakta gerçekleşir. Mahallenin uygun bir yerinde gerekli düzenlemeler yapılarak konuklar ağırlanır.
O gün için sadece gelin ve damat değil davetliler de en güzel giysilerini giyerek hazırlanırlar. Gelin almaya gidiş oldukça hareketli ve heyecanlı sahnelerle cereyan eder. Araç konvoyuyla getirilen gelin eve girerken misafirlerin üstüne şeker, buğday, toprak bereketin simgesi olarak atılır. Düğün yemekleri komşuların da yardımıyla hazırlanır ve misafirlere ikram edilir. Tören boyunca herkes eğlenirken gelinin ciddiyetini koruması son derece önemlidir. Gecenin sonuna doğru kurulan halaya bütün yorgunluğuna rağmen gelin ve damat da katılır.
Zehra, "Düğün" başlıklı hikayesinde yakınlarının düğününü anlatıyor. (Zehra Tunç 14 yaşında)
Dawet
Zehrayê wekî mijara hevpeyvîna bi wêne, ji ber ku dema dawetan nêzîk bûbû, xwest ku çîroka dawetekê veb3eje. Dawetan, ji bo wênekêş nîşaneyên girîng ên çandî dihewand. Taybetiy3en nirxên gelêrî tê de hebû.
LiŞirnexa ku jiayaneke civakî ya giran giran lê tê jiyîn, di dema dawetan de jiyan geş dibe. Hemû pirsgirêk ji bo demek kin tên paşvexistin. Ji bo dawetê amadehî dest pê dikin. Di dawetên Şirnexê de li mala zava û bûkê lîstikên cuda yên gelêrî tên lîstin, ku cihekî girîng digirin. Digel vê jî, roja dawetê govendek hevpar digere, ku ev bivênevê ya dawetan e.
Dawet li derve çêdibin. Li devereke vala ya taxê amadehî tên kirin û mêvan tên vehewandin.
Wê rojê ne ku tenê bûk û zava cil û bergên taybet werdigirin, her wisa hemû mêvan û berbûk jî bi cilên taybet beşdar dibin. Çûna pey bûkê gelekî bi tevger e û tijî dîmenên geş e. Bûk dema bi berbûkan re dikeve malê, bi ser mêvanan de şekir, genim û ax wekî nîşaneyên bereketê tên avêtin. Nanê dawetê bi alîkariya cîranan tê çêkirin û pêşkêşî mêvanan dibe. Di dema dawetê de her kes kêf dike, lê divê bûk giran be, cidî be. Di nîvê şevê de govendek digere ku tevî hemû westan û betilandina rojê bûk û zava jî beşdar dibin.
Zehra di çîroka xwe ye bi navê "Dawet" de daweteke xizm3en xwe nîşan dide. (Zehrayê Tunç 14 salî)
* Anadolu Kültür'ün 2002'den beri kültür ve sanatın sivil alanların oluşmasına destek sağlayacağına ve çatışmalı ortamlarda barışa katkı sunacağına inanarak Anadolu'da çalışmalar yürütüyor. Açık Toplum Vakfı ve Chrest Foundation'ın da destek verdiği "Fotoğrafla Hatırlamak: Çocuk ve Gençlerle Fotoğraf Atölyeleri" projesi onlardan biri.
59 genç fotoğrafçı üç ay süren atölyeleri boyunca kendi yaşadıkları yerleri ve kendi hikayelerini fotoğraf aracılığıyla anlattı. Şırnak, Batman, Van, Mardin ve Yüksekova'dan 2011 yılına dair birer belge olan bu çalışmalar, Türkçe ve Kürtçe olarak hazırlanan kitap Anadolu Kültür tarafından yayınlandı. Bu başarılı projede üretilen fotohikayeleri, bianet'ten dizi olarak bu linkten izleyebilirsiniz.