Hakkari'de seçime bir ay kala halen seçim havası yok denecek kadar sönük.
Seçmenin kafasındaki en büyük soru işareti ise ilde büyük oy potansiyeline sahip "DTP kökenli bağımsızların ne getirip ne götüreceği?"
DTP'nin aynı seçim bölgesinden birden fazla adayı nasıl çıkartabileceğine yönelik sorular ve tartışmalar birbirini izlerken parti, her seçim bölgesinden normal olarak kazanabilecek milletvekili sayısından az aday saptamış.
Mesela 2002 genel seçimlerinde sekiz milletvekili çıkaracak kadar oy alınan Diyarbakır'da beş aday gösterilmiş.
Diğer iller de bu örneği doğrular nitelikte ancak Hakkari'de durum farklı.
Ülke çapında en az 30 milletvekili çıkarabileceklerine inan DTP'liler o kadar olmasa bile Mecliste grup kurabilecek sayıya yani 20'ye ulaşmayı garanti görüyorlar.
Bu durum da şüphesiz en çok Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) işini zora sokacağa benziyor.
Çünkü DTP'nin 30 milletvekili çıkarması AKP'nin 30 veya 20 sandalyeden olması anlamına geliyor.
3 Kasım 2002 Genel seçimlerinde yüzde 10'luk barajı aşamayan Demokrat Halk Partisi'nin (DEHAP) olası 46 milletvekilinden 31'i AKP'ye gitmişti.
Bu seçimde barajın bağımsızlarla aşılması AKP'nin bu yöndeki beklentilerini ortadan kaldırıyor.
Yani AKP'nin bu seçimde DTP'nin oylarına konması çok zor.
DTP'nin baraj sorununun olmaması Hakkari'de diğer partilerin rekabetini de düşürmüş durumda.
Önceki seçimlerde DTP'nin barajı aşamayacağına güvenen diğer partiler ve partilerin Hakkari'deki temsilcilikleri bu seçimlerde büyük oranda susmuş durumda.
Kürtlerin bağımsız adaylarla seçimlere girme düşünceleri daha önceki seçimlerde de gündeme gelmişti; ancak genel görüş parti adı altında seçimlere girmeye yönelik olmuştu.
1995 seçimlerinde HADEP 1 milyon 171 bin oy alıp yüzde 4.17'de kalmış, 1999'da oylarını 300 bin arttırarak yüzdelik dilimini 4.75'e çıkarmıştı.
2002'de DEHAP 2 milyona yakın oy alarak yine barajı geçememiş ve oy oranını yüzde 6.14'e yükseltmişti.
DEHAP, 2002'de baraj sorunu olmasaydı meclise yaklaşık 50 milletvekili ile girmiş olacaktı.
22 Temmuz'da bu sürecin devamı nasıl gelecek hep birlikte göreceğiz.
DTP, Bu seçimlerde her ilde genelde çıkarabileceği milletvekili sayısından az aday göstermesine karşın Hakkari'de üç aday gösterdi.
Hakkari'de DTP'nin desteklediği bağımsızlarla beraber altı bağımsız bulunuyor. Üç adayı DTP desteklemiyor. Bunlardan biri de halen milletvekili olan ve belli bir oy potansiyeline sahip olan Esat Canan.
DTP'nin desteklediği adayların dışındaki üç isim DTP'nin oylarını az da olsa etkileyecek nitelikte ancak DTP'nin bu duruma karşı hali hazırda bir politikası yok gibi.
DTP'nin, büyük seçmen kitlesine sahip olduğu Hakkari'de geliştirdiği stratejiye göre aday olan üç milletvekilinden Hetem İke'ye Yüksekova bölgesi, Hamit Geylani'ye Şemdinli ve Çukurca bölgesi ile Yüksekova'nın bir bölümü, Sabahattin Suvağcı'ya ise Hakkari merkez bölgesindeki DTP'liler oy verecek.
Bağımsız adayların da birleşik oy pusulasında yer almaları ve bu altı adayı isimlerinden başka birbirinden ayıracak hiçbir şeyin olmaması da DTP için ayrı bir sıkıntı...
Ancak her şeye rağmen Hakkari'nin, tarihindeki "en farklı" seçim süreciyle karşı karşıya olduğunu söylemek yerinde olur.
Bağımsız adaylar ve parti geleneği ile adayların seçime katacakları renk ve sesliliği şimdiden görmek mümkün...
Her şey daha yaşanılır bir 'Hakkari' için olmalı, unutmayalım!(EÇ/EÜ)