Özçelik: Toplamda 50 çevreden 75 civarında bağımsız aday
Özçelik, "Tavsiyede bulunduğunda DTP'nin seçmen kitlesinin uyum göstereceği" Platform'un hangi adaylara destek vereceğini saptamak üzere 15 kişilik bir komisyon oluşturduğunu, bu komisyonun destek vereceği adayları en geç 2 Haziran'da duyuracağını söyledi.
Türkiye'nin metropol kentlerindeki ortak sol bağımsız adaylar da dahil olmak üzere, 50 seçim çevresinde yaklaşık 75 bağımsız adaya destek vermeyi öngördüklerini bildirdi.
Seçim takvimine göre, adayların seçim için son resmi başvuru tarihi 4 Haziran.
Başvuranlar arasında Tunç, Tanrıkulu, Yılmaz, Erol var
Özçelik'in verdiği bilgiye göre, DTP eşbaşkanları Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ve kendisi bağımsız adaylıklarına destek verilmesi için Platform'a başvuranlar arasında. Eski Demokrasi Partisi (DEP) milletvekilleri de başvuranlardan; ancak Özçelik Leyla Zana'nın adaylık veya destek için başvurmadığını söyledi.
Platform'a destek için başvuran diğer adlar arasında sanatçı Ferhat Tunç, Diyarbakır Barosu Başkanı Sezgin Tanrıkulu, Şemdinli'de bombalanan Umut Kitabevi'nin sahibi Seferi Yılmaz, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'nun (KESK) eski genel sekreteri Sevil Erol, şimdiki genel sekreteri Abdurrahman Daşdemir bulunuyor.
"10'un üstünde bağımsız kadın aday Meclis'e girebilir"
Özçelik, destek için başvuran bağımsız aday adaylarının yaklaşık 25'inin kadın olduğunu, bunlardan 10'unun seçilebilir bölgelerden aday olabileceğini ve Meclis'e girebileceğini de söyledi.
DTP'nin kadınlarla ilgili kotası yüzde 40. Ancak Özçelik'in öngörüsündeki sayı bu kota oranına ulaşamıyor. Özçelik bu durumu şöyle açıklıyor: "Bu çok özel bir seçim. Bizim genel yaklaşımlarımıza uygun olmayan bir seçim sistemi var. Normal koşullarda partiler kendi kadroları, programlarıyla seçime girer. Ama seçim sistemi nedeniyle partinin önünün kesilmiş olması, bağımsız adayların birleşik oy pusulasına yerleştirilmesi nedeniyle, özel bir duruma dönüştü. Destek için başvuran kadın aday adaylarının oranı bile bizim kotamızın oranına ulaşmıyor."
Oy pusulası için görsel taktik
Özçelik, seçmenlerin bağımsız adayları bulmasında zorluk yaratan birleşik oy pusulasında yer almaları düzenlemesini aşmak için de görsel yöntemlerden yararlanmayı düşündüklerini söyledi.
"Aday isimlerini ön plana çıkaracağız. Bağımsız adayın adını, oy pusulasındaki harf büyüklüğü ve harf karakterleriyle, hafıza tekniğini kullanarak sembol haline getireceğiz. Seçmen bunu bir tür resim olarak algılayacak. Ayrıca, okuma yazması olmayan seçmenlere bir yakının yardımcı olması olanağı da var." (TK)