Sakarya'da Demokratik Toplum Partisi'nin (DTP) düzenlediği şenliğin ülkücülerce basılmasıyla ilgili inceleme raporunu yayınlayan hak örgütleri, salonun önünde toplanan kişileri saatlerce dağıtmayan Emniyet görevlileri hakkında soruşturma açılması gerektiğini söyledi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) ve İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği'nin (MAZLUMDER) oluşturduğu heyet, kentte daha önce de linç girişimlerinin yaşandığını, kamu görevlililerinin benzer olayların tekrarlamaması için önlem alması gerektiğini de vurguladı.
27 Nisan gecesi yaşanan olayda, binden fazla insan sekiz saat şenlik salonunda mahsur kalmış, kalp krizi geçiren bir kişi ölmüştü.
Doktor gelmedi, cenaze kaçırıldı
Dün İHD İstanbul Şubesi'nde yapılan toplantıda Mazlum-Der Kocaeli Şube Başkanı Nigar Gümrükçüoğlu ve İHD Genel Merkezi'nden Veysi Altay değerlendirmelerini aktardı.
Tanıkların ve kamu görevlilerinin ifadelerine dayanan raporda şu sorular soruldu:
- Salonun önünde toplanan kalabalık neden dağıtılmadı?
- Çağrılan ambulans neden geç geldi ve ambulansta neden doktor ve hemşire bulunmuyordu?
- Kalabalık toplanırken aralarında bulunduğu iddia edilen Sakarya Emniyet Müdürü Yardımcısı Mehmet İşbitiren hakkındaki iddialar aydınlatılmalı. Sakarya Emniyeti salondan tahliye edilen insanların bindiği otobüsleri takip eden ve birisi çocuk altı kişinin yaralanmasına neden olan ve salondan çıkan hastalara müdahale edenleri tespit edip haklarında işlem başlatmış mıdır?
- Sakarya'nın Hendek ilçesine giden otobüsteki insanlar neden Emniyete götürülerek kameralara çekilmişlerdir. Burada amaç nedir?
- Cenaze otopsiden çıkarıldıktan sonra neden aileden bir ambulansa bile konulmadan kaçırılmıştır?
"Linç kültürü"
Raporda yer alan izlenimler şöyle:
"İçinde bir milletvekil olmak üzere olay yerinde olan mağdurlar, tanıklar ve vali yardımcısı ile görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelerde insanların olayın şokunu üzerlerinden atamadıklarını gördük. İnsanlarla yaptığımız görüşmelerde daha önce Ahmet Kaya tişörtü giyenlere yapılan saldırı, imza kampanyası standına saldırı ve fındık işçilerine yönelik ortaya çıkan vakarla dikkate alındığından Funda Düğün salonu olayının diğerlerine göre daha geniş çaplı bir vaka olduğu gözlemlenmiştir.
Kürtlerin, Çerkezlerin, Lazların, Çingenelerin ayrı mahalleleri olduğunu bu mahalleler arasında anlaşmazlık, geçimsizlik hususunda ciddi bir vaka yaşanmadığı, ancak son yıllarda benzer linç girişimi vakaların Sakarya'da yoğunlukla gerçekleştiğini ve giderek bir linç kültürünün oluştuğu gözlenmiştir. Bu tip vakalarda yaşanalar farklı etnikteki kesimleri birbirine karşı tutum geliştirici bir ortama sürüklemektedir."
İnceleme yapan heyet şu isimlerden oluşuyordu:
Veysi Altay (İHD), Ayşe Yılmaz (İHD Yönetim Kurulu Üyesi), Nigar Gümrükçüoğlu (MAZLUMDER), Turgay Etçibaşı (MAZLUMDER Sakarya Şube Başkanı), Semih Gökdemir (İHD Sakarya Şube Başkanı) ve Şeyho Demir (İHD İstanbul Şube YK üyesi). (EÜ)