Demokratik Toplum Partisi (DTP) Anayasa Mahkemesi'nde kapatılması istemiyle açılan davada sözlü savunmasını yarın (16 Eylül) saat 10:00'da verecek.
DTP'nin resmi açıklamasına göre, savunmayı Ahmet Türk yapacak. bianet'in edindiği bilgiye göre, duruşmaya DTP milletvekilleri Hasip Kaplan ve Bengi Yıldız da katılacak.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, 16 Kasım 2007'de hazırladığı ve Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iddianamede, DTP'nin kapatılmasını ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesini istemişti.
bianet'in o sırada görüştüğü avukat Ercan Kanar da, iddianamede henüz sonuçlanmamış, partinin aklanabileceği davaların da suçlama olarak gösterilmesinin yargılama hukukunun ilkelerine aykırı olduğunu söylemiş, "Hukuki değil, askeri ve siyasi bir iddianame" diye konuşmuştu.
DTP ön savunmasını şubatta vermiş, "davanın siyasi olduğu" tezini savunmuştu.
Haziranda verdiği yazılı savunmada iddianamede kanıt olarak gösterilen 149 eylemden 129'unun iade ve örgütlenme özgürlüğü kapsamında olduğunu, savcı Yalçınkaya'nın kanıt olarak gösterdiği bazı haberlerin de hukuksal olarak kanıt oluşturamayacağını yazmıştı.
Savcı Yalçınkaya yine hazirandaki sözlü açıklamasında partinin kapatılması ve yöneticilerine siyaset yasağı getirilmesi taleplerini yinelemişti.
DTP'nin yoğun duruşma programları nedeniyle istediği ek süreyi kabul eden Anayasa Mahkemesi, partinin kapatılmasıyla ilgili davada partinin sözlü savunmasını 16 Eylül'e ertelemişti.
DTP'nin sözlü savunmasının ardından, Anayasa Mahkemesi raportörü davaya ilişkin bilgi, belgeleri toplayacak. Raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı DTP ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.
Kapatma için en az 7 oy gerek
Raporun, Anayasa Mahkemesinin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç toplantı gününü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.
Kapatma kararı için Anayasa Mahkemesinin 11 asıl üyesinin en az 7'sinin oyu gerekiyor.
HAK-PAR ve AKP kapatılmamıştı
Hak ve Özgürlükler Partisi'nin (HAK-PAR) kapatılması istemiyle açılan davada, Anayasa Mahkemesi'nin 6 üyesi partinin kapatılması yönünde, 5 üyesi de kapatılmaması yönünde oy verince, parti kapatılmamıştı.
Mahkeme Adalet ve Kalkınma Partisi'yle (AKP) ilgili davada da partinin cezalandırılmasına karar vermiş, ancak kapatılması yönündeki oylar 7'nin altında olduğu için Hazine yardımının kesilmesi kararı çıkmıştı.
Süreci değerlendiren, Ankara Üniversitesi'nden anayasa hukukçusu Ertuğrul Cenk Gürcan, bianet'teki yazısında, Anayasa Mahkemesi'nin ve AKP'nin asıl demokratikleşme sınavını DTP davasında vereceğini yazmıştı. (TK)