Demokratik Türkiye Partisi'nin (DTP) İkinci Olağanüstü Büyük Kongresi’nde, Genel Başkan Vekili Nurettin Demirtaş Genel Başkan seçildi. Kongrede partinin 26-28 Ekim 2007 tarihleri arasında Diyarbakır'da düzenlediği Demokratik Toplum Kongresi'nin sonuç bildirgesi oy birliğiyle kabul edildi.
Cnntürk'ün haberine göre, Ankara Büyükhanlı Park Otel'de gerçekleştirilen kongredeki seçimlerde ilk iki turda yeterli çoğunluğu sağlayamayan Demirtaş, üçüncü turda seçildi.
Eşbaşkanlığı fiili olarak yürüten DTP Eşbaşkan Adayı Emine Ayna seçime katılmadı. Ancak Ayna, kadın yapısının adayı olarak DTP Eşbaşkanı olarak görevini sürdürecek.
Kongrede, tüzük değişikliğine gidilerek 60 olan Parti Meclisi üyesi sayısı 80'e çıkarıldı, yönetim organlarında kadın kotası artırıldı.
Siyasetin çözmesi gereken en acil konunun 'Kürt sorunu' olduğunu ifade eden Demirtaş, "Birlikte yaşama istencinin şiddet ortamında köreltilmemesi gerektiğini" söyledi.
Demirtaş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni (TBMM) sorunların çözüm yeri olarak gördüklerini, "fakat inanılmaz bir tahammülsüzlük ve linç yaklaşımıyla karşı karşıya olduklarını" ifade etti.
Irmak: Linç politikası sürdürülüyor
DTP Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak da, kendilerine yönelik bir "linç politikası" yürütüldüğünü söyleyerek, "Ağzımızı her açtığımızda bize soruşturma açılıyor" dedi.
Irmak, "Tek tip insan yaratılmaktan vazgeçilmelidir. Tek bayrak, tek vatan, tek dil olgusu bizi karşı karşıya getirdi, sorunu çözemedi. Teklik değil, çokluk olgusunu esas almalıyız" diye konuştu.
Yeni yapılacak anayasada "kültürlerin kendilerini ifade etme imkanına kavuşturulması" gerektiğini dile getiren Irmak, "tekçi zihniyet" ile yapılan anayasayı kabul etmelerinin mümkün olmadığını aktardı.
Türk: "Bu bir nöbet değişikliği"
DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de, kongreye ilişkin çeşitli tartışmalar yaratılmak istendiğini belirterek, "Bu bir nöbet değişikliği, hizmet değişimidir" dedi.
Türk, "Eksiklerim varsa, arkadaşlarım, halkım, partim beni bağışlasın" diye konuştu.
DTP milletvekili Aysel Tuğluk da "tek dil, tek tarih ve tek devlet anlayışının, cumhuriyet dönemiyle birlikte isyan ve çatışma sürecini başlattığını" söyledi.
"Kürt sorunu"nun demokratik bütünlük içinde çözüm aşamasına taşınması gerektiğini ifade eden Tuğluk, "Eyalet, federasyon gibi kavramlaştırmalara dayalı çözümlerle değil, demokratik birlik modeliyle çözümü bulabiliriz" diye konuştu.
Kongrede bir konuşma yapan Özgürlük ve Demokrasi Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Ufuk Uras da şiddetten arınmış bir toplumda bir arada yaşama kültürünün inşa edilebileceğini belirterek, bu konuda parlamentonun tarihi bir sorumluluğu bulunduğunu söyledi.
Uras'tan Kurtalan'a destek
Ntvmsnbc.com'un haberine göre Uras da Türkiye’nin çıkardığı tezkere ile Ortadoğu bataklığına girmesine "hayır" diyen iradenin, “ulusun aydınlık yüzü” olduğunu söyledi, Fatma Kurtalan’ı kastederek, sekiz askerin serbest bırakılmasıyla ilgili olarak “bazı milletvekillerinin şeceresinin çıkarıldığını ancak herkesin ayrı bir birey olduğunu ve kendinden sorumlu bulunduğunu” kaydetti. (NZ)