Demokratik Toplum Partisi (DTP) Grup Başkanı Ahmet Türk, 22 Temmuz seçimleri sonrasında gündeme gelen, sol partileri ve liberalleri de kapsayacak bir çatı partisi önersini yineledi.
"Bu çatı partisinin öncülüğünü demokrasiye inananlar, sosyalistler, ezilenlerden oluşacak kadrolar, aydınlar ve sivil toplum örgütleri yapacak. Her kesimin sorunlarını içselleştiren bir parti olmalı."
bianet'in edindiği bilgiye göre Türkiye Barış Meclisi'nin içinde yer alan bazı isimler bu konuda bireysel görüşmelere başlamış durumda.
Fakat akademisyenlerin, gazetecilerin, yazarların, politikacıların ve aktivistlerin oluşturduğu Barış Meclisi bu konuda henüz kurumsal bir çalışma yürütmüyor.
DTP Grup başkanvekili Selahattin Demirtaş da bianet'e "İlerici demokrat, aydın, sol liberal kesimlerin en azından mevcut sisteme karşı güçlerini birleştirmeleri, taktiksel ittifak yerine stratejik bir birliktelik, çatı partisi ihtiyacı uzun süreden beri tartışılıyor. DTP bu sürecin pozitif yöne evrilmesi için çaba sarf ediyor. Somut bir aşamaya ulaşabilmiş değil" dedi.
DTP'nin kapanması ihtimaline karşı
Türk, geçen hafta sonu Türkiye Barış Meclisi'nin düzenlediği "Yeni Anayasa Sürecinde Türkiye’de Demokrasi ve Kürt Sorunu" başlıklı konferansta, DTP'nin önümüzdeki dönemde Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılabileceğini; bunun üzerine bir çatı partisinin gündeme gelebileceğini belirtti.
Taraf'ın haberine göre, Türk "Bir Kürt partisi olarak çıktığında çok fazla kucaklayıcı olmayacak. Bir sosyalist, Marksist parti olarak çıktığında her kesimi kucaklayamayacak. Bu ise herkesi kucaklayacak; mesela liberal kesimden Kürt sorununun çözümünü isteyen, Türkiye'nin değişim dönüşümünü isteyen, insanların da yer alabileceği bir parti" dedi.
Aynı çağrı DTP'nin 8 Kasım'da yapılan 2. Olağan Kongresi'nde eşbaşkanlığa seçilen Nurettin Demirtaş'tan da gelmişti.
22 Temmuz'dan kısa süre önce DTP ve sosyalist partiler işbirliğine giderek bazı seçim bölgelerinde ortak adaylarla seçime girmişti. Sonuçta bağımsız olarak Meclis'e giren milletvekilleri Akın Birdal'ın da katılımıyla DTP grubunu kurarken, Ufuk Uras da tekrar ÖDP'ye geçmişti.
Sosyalist soldan farklı görüşler
Bununla birlikte, "çatı partisi" önerisine sosyalist partilerden farklı yaklaşımlar var.
Örneğin seçimden seçime gidilen ittifakların etkisiz kaldığını vurgulayan Emek Partisi (EMEP) bunun bir gereklilik olduğunu söylüyor. Sosyalist Demokrasi Partisi (SDP) de aynı görüşte. DTP, EMEP ve SDP seçimlerden sonra bu yönde ortak görüşmeler yürütmeye başlamıştı.
Ekim 2007'de Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Olağanüstü kongresi öncesinde Uras'ın da altında imzası bulunan bir bildirideyse "çatı partisi" önerisinin "uygun bir araç olmadığı" ve "pratik olarak uygulanamayacağını" söylenmişti.
"Farklı öncelikleri olan Kürt muhalefetinin ve sosyalistlerin, solun bir ve tek bir çatı altında birleşmeleri her iki kesim açısından da sorunludur."
Benzer bir şekilde Sosyalist Emek Hareketi'nden (SEH) Kenan Kalyon da sosyalistlerin birliğinin ve yakın işbirliğinin önemli olduğunu vurgulamıştı. (EÜ/TK)