Demokratik Toplum Partisi (DTP) milletvekilleri Meclis'ten istifa edeceklerini açıkladı; ancak Meclis üyeliklerinin resmen son bulması kendilerine değil, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) oylarına bağlı.
Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin, DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk'ün açıklamasının ardından, Meclis İçtüzüğü'nün gereğini uygulayacağını söylemiş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da Onların kararı kesinleşti ama bizim kararımız kesinleşmedi. Acele etmeyin. Meclise geldiğinde değerlendiririz" demişti.
bianet'in görüştüğü TBMM Kanunlar ve Kararlar Müdürü Dr. İrfan Neziroğlu'ndan aldığı bilgilere göre, süreç şöyle işleyecek.
İstifaların gerçekliğinin saptanması: İstifalar, Meclis Başkanlık Divanı'na gidecek. DTP'li Sırrı Sakık'la birlikte 17 kişiden oluşan Divan, istifaların gerçekten bu kişilere ait olup olmadığını denetleyecek. Ardından istifalar Başkan Şahin tarafından Genel Kurul'a oylanmak üzere sevk edilecek. Ancak İçtüzük'te Şahin'in istifaları Genel Kurul'a ne zaman sevk edeceğiyle ilgili bir zaman kısıtı yok. Bekletme olanağı da var.
Genel Kurul'da çoğunluk yeterli: Milletvekilliklerinin düşürülmesi için Genel Kurul oylamasında çoğunluk gerekiyor. Bu 276 oy anlamına gelen salt çoğunluk değil. Birleşime katılanların oylarının çoğunluğu yeterli. Burada AKP'nin sandalye sayısı devreye giriyor. AKP'nin 338 oyu, kalan sandalyelerin toplamından fazla. Yani AKP tek başına çoğunluğu sağlıyor. Oylama el kaldırma usulüyle yapılıyor, ancak 15 milletvekili isterse, kimin ne oy verdiğinin belli olduğu açık oylama da yapılabiliyor.
Sandalye dağılımı: Meclis'teki 544 dolu sandalyenin 338'i AKP'de, 97'si CHP'de, 69'u MHP'de, 30'u bağımsızlarda (21'i kapatılan DTP'de, Türk ve Aysel Tuğluk'un milletvekillikleri Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararı yayımlanmadığı için teknik olarak hâlâ düşmüş değil), 8'i DSP'de, 1'i Türkiye Partisi'nde, 1'i de Demokrat Parti'de.
Zorunlu ara seçim ihtimali: Zorunlu ara seçim için Anayasa'ya göre, Meclis'teki toplam sandalye sayısının yüzde 5'inin boş olması gerekiyor. Bu 28 sandalye demek. İstifaların kabul edilmesi halinde DPT'nin boşalttığı 21 sandalye ve halihazırda boş olan 6 sandalyeye bir tane daha eklenirse, zorunlu ara seçim koşulları doğuyor.
İstifalar kabul edilmezse: DTP'liler, Meclis çalışmayacaklarına katılmayacaklarını, fiilen Meclis'ten ayrıldıklarını açıklamıştı. İçtüzük'e göre, Meclis çalışmalarına katılmamanın da bir yaptırımı var. Bir milletvekili bir ay içinde, toplam beş birleşim günü çalışmalara katılmazsa, üyeliğin düşmesiyle ilgili süreç başlıyor. Meclis'te haftada üç, bir ayda ortalama 12 birleşim yapılıyor. Fakat burada uygulamayla ilgili de bir ayrıntı var: Her birleşimde yoklama alınmıyor ve tam katılım varmış gibi davranılıyor.
"Devamsızlık"la ilgili dosya Anayasa-Adalet Karma Komisyonu'na gönderiliyor. Karma komisyon da inceleme yapıyor ve Genel Kurul'a sevk ediyor. Ancak bu kez üyeliklerin düşmesi için salt çoğunluk, yani 276 oy gerekiyor. Burada da belirleyici olan AKP oyları olacak. (TK)