Demokratik Toplum Partisi (DTP) Batman milletvekili Bengi Yılmaz, bazı milletvekillerinin telefonlarının "Jandarma İstihbarat Timlerince alınan mahkeme kararıyla dinlendiğini" söyledi.
Adalet Bakanı'nın yanıtlaması için bir soru önergesi veren Yılmaz, "Türk Telekom, Turkcell ve Ankara Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yetkililerden" bu bilgiyi edindiğini belirtti.
Yılmaz, bu bilginin doğru olup olmadığını; eğer milletvekillerinin telefonları dinleniyorsa bunun yasal dayanaklarını, kapsamı ve süresini; hükümetin bilgisi olup olmadığını sordu.
"Avrupa Birliği ülkelerinden herhangi birisinde böylesine askeri bir istihbarat yapılanması var mıdır? Varsa vekillerin telefonunu dinleyecek kadar yetkiyle donatılmış mıdır?"
Jandarmanın görevleri belli
Telefon dinlemeyle ilgili düzenleme Ceza Muhakemesi Kanunu'nun (CMK) 135. maddesinde belirtiliyor.
2005'te yapılan değişikliğe göre, bir soruşturma ve kovuşturma sırasında, gecikmesinde sakınca olan hallerde savcının, diğer durumlarda da hakimin kararıyla dinleme yapılabiliyor. Savcı da en kısa sürede kararı hakim önüne çıkarmak zorunda.
Madde içinde dinlemenin hangi suçlarla ilgili olabileceği ve süresi de belirtiliyor.
Aynı tarihte Jandarma Görev, Teşkilat ve Yetkileri Kanunu'na yapılan ekle de jandarmanın hangi durumlarda dinleme yapabileceği belirtildi. Bu suçlar CMK'nın 250. maddeinde belirtildiği üzere şöyle:
- Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti suçu,
- Haksız ekonomik çıkar sağlamak amacıyla kurulmuş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde cebir ve tehdit uygulanarak işlenen suçlar,
- Türk Ceza Kanunu, İkinci Kitap Dördüncü Kısmın Dört, Beş, Altı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar (305, 318, 319, 323, 324, 325 ve 332 nci maddeler hariç).